≫ 

Vođa balkanskih hakera zaradio više od 200.000 evra u bitkoinima: Hrvatski tinejdžer u osnovnoj školi upao u sistem banke (VIDEO)

Kristian je osumnjičen da je upravljao Webstresserom i protiv njega je podneta krivična prijava zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno delo Teška kaznena dela protiv računarskih sistema, programa i podataka

  • 3

Devetnaestogodišnji Kristian R. iz Zaprešića, kraj Zagreba, koji je u sredu, najpre označen kao vlasnik najvećeg svetskog ilegalnog internet servisa za DDoS sajber napade, a potom i uhapšen u međunarodnoj policijskoj akciji, priveden je na Županijski sud u Velikoj Gorici.

Kristian je osumnjičen da je upravljao Webstresserom i protiv njega je podneta krivična prijava zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno delo Teška kaznena dela protiv računarskih sistema, programa i podataka, za koje je zaprećena kazna zatvora od jedne do osam godina.

>>>Pao jedan od najozloglašenijih hakera na svetu: Hrvatski tinejdžer bio je vlasnik najvećeg ilegalnog servisa za sajber napade (FOTO)

Kristian je osumnjičen da je upravljao Webstresserom i protiv njega je podneta krivična prijava - Foto: MUP

Rešenjem istražnog sudije Županijskog suda u Velikoj Gorici, njemu je određen pritvor u trajanju od mesec dana, prenosi Index.hr.

Kako se navodi u saopštenju suda, osumnjičeni se tereti da je počinio teško krivično delo protiv računarskih sistema, programa i podataka. Prema optužnici, Kristian je od neutvrđenog dana 2015. godine do 24. aprila 2018, iz porodične kuće u mestu prebivališta u Zaprešiću, upravljao računarskim sistemom dostupnim na internet adresama http://webstresser.co i http://webstresser.org, koji je postavio na server čiji je vlasnik trgovačko društvo Abelhost iz Holandije, a koji korisnicima omogućava da za određeni novčani iznos iznajme uslugu izvršavanja DDoS (Distributed Denial-of-Service), napada na web adrese po izboru korisnika. Na taj način, Kristian je za sebe pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 163.75124693 bitkoina, približne vrednosti oko  202.000 evra, na dan hapšenja, 24. aprila.

Kako je navedeno, pritvor je određen zbog opasnosti da bi optuženi mogao da ponovi krivično delo.

Na sajtu Webstresser.org postavljena je tzv. "STOP stranica", na kojoj se nalaze grbovi MUP-a Srbije i drugih policija koje su učestvovale u akciji.

Na sajtu Webstresser.org postavljena je tzv. "STOP stranica" - Foto: MUP

KO JE TINEJDŽER KOJI JE OZNAČEN KAO VLASNIK NAJVEĆEG SERVISA ZA SAJBER NAPADE?

Ovaj momak iz okoline Zagreba, jedan je od četiri administratora ilegalnog internet servisa za sajber napade Webstresser.org, a uhapšen je u sklopu operativne akcije kodnog imena "Manufaktura".

Kako prenosi Jutarnji.hr, Kristian R. je bio i organizator međunarodnog "hakerskog servisa" i važi za izuzetno bistrog i sposobnog internet mahera.

Jedna komšinica, ispričala je za list da je on još u osnovnoj školi hakovao sistem jedne banke zbog čega je kao maloletnik bio i osuđen. Kako je ispričala, bio je veoma nadaren za informatiku, ali zbog loših ocena nij emogao da se upiše u informatičku školu koju je želeo da upiše.

Webstresser.org je najveći svetski internet servis preko kojeg su korisnici mogli da unajme uslugu DDoS (Distributed Denial of Service) sajber napada na vlasnike različitih internet stranica. Do aprila ove godine Webstresser.org je imao više od 136.000 registrovanih korisnika čije želje su uslišili čak četiri miliona puta. Toliko je, ustvari, zabeleženo sajber napada koji su, kako je pokazala istraga, postali najveća ozbiljna pretnja za ključne online usluge koje nude banke, poslovni sektor, ali i državne institucije širom sveta.

Tokom sprovođenja DDoS napada, koje je omogućavao Webstresser, napadač daljinski upravlja povezanim uređajima spojenima na internet i usmjerava veliku količinu internet prometa prema određenoj web stranici ili platformi, što za posledicu ima usporavanje rada web stranice žrtve ili njenu potpunu nedostupnost, pa tako korisnici internet servisa nisu u mogućnosti da pristupe različitim on-line uslugama.

Nekada je trebalo da počinioci koji su izvršavali DDoS napade budu dobro upućeni u načine funkcionisanja internet tehnologije, ali s pojavom ilegalnih servisa poput Webstressera, to više nije slučaj. Svaki korisnik ovog sajta mogao je da plati naknadu putem on-line platformi za plaćanje ili u kriptovalutama poput Bitkoina i već za 15 evra na raspolaganje mu je stavljena infrastruktura koja omogućava DDoS napade na web stranice po sopstvenom izboru.

Cene paketa na Webstresser.org - Foto: MUP

Kada je Webstresser.org lansiran nije poznato, a prema dostupnim informacijama glavni korisnici usluga mladog Hrvata i njegovih saradnika bili su u Holandiji, Italiji, Španiji, Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Australiji, Kanadi i Hong Kongu.

Policija je ovaj ilegalni sajber servis ugasila, a većina informatičke opreme koju su koristili administratori stranice zaplenjena je u Holandiji, Sjedinjenim Državama i Nemačkoj.

I dok je navodno mozak operacije bio Hrvat, MUP Srbije objavio je da je cela akcija "Power off" počela u Srbiji i to hapšenjem tinejdžera (19) iz Prokuplja i momka (21) iz Rume.

VIDEO: Dvojica Srba adiministrirala servis "WEBSTRESSER"

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Satanista 1

    26. april 2018 | 17:20

    Ove momke iz Srbije za kaznu natersti da vrše obuku inspektora pri policiji za ovu oblast,takav talenat treba iskoristiti u prave svrhe, jer policija je uvek učila i uči od onih koji se bave kriminalom.Više će ovo vredeti ,nego oduditi ih i kad izađu opet da isto rade,zaposliti ih pri policiji kad već imaju izuzetni talenat.

  • Comi

    26. april 2018 | 17:46

    163 bitcoina je mnogo vise od 200 000 :) imate cak i grubu google konverziju, nekih 1,4 miliona ..

  • rubrika: da li ste znali ?

    26. april 2018 | 18:02

    Vidjate li maloletne dilere po komsiluku? Da? E pa to ie zato sto ih je zaposlio stariji komsija koji zna da maloletnik, u slucaju hapsenja, dobija manju kaznu (maloletnik, mladji punoletnik). Moze se i srediti da maloletnik preuzme na sebe sav teret kazne kako bi zastituo nekog krupnijeg koji se nigde i ne pominje. U ovom slucaju u pitanju su inteligentniji ljudi koji su na sve mislili. Cast izuzetcima, klincima koji su stvarno geniji, ima i toga, ali uvek postoji hijerarhija. Ista prica je i sa onom dvojicom nasih klinaca, topovsko meso.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA