11 hrvatskih novinara vratilo nagrade HND zbog koleginice koja je izveštavala o samoubistvu generala Praljka

Navode i da izveštavanje "koje se pretvorilo u komentarisanje, gotovo i huškanje protiv susednog naroda, nije i ne sme biti novinarstvo"

  • 4

Jedanaest od ukupno 16 dobitnika nagrada Hrvatskog novinarskog društva (HND) vratilo je ta priznaja u znak protesta protiv ovogodišnje dodele za televizijsko novinarsko Ivani Petrović s Nove TV zbog izveštavanja o samoubistvu generala Slobodana Praljka u Hagu za vreme izricanja presude.

U zajedničkoj izjavi navode da je nagrada dodeljena za izveštaj bez osnovnih novinarskih elemenata.

Kako su naveli, ne ulazeći u stil novinarke niti pravo na emotivan pristup, oni osporavaju to što je struka kao primer izvrsnosti nagradila "prizvoljan i formalno nekorektan izveštaj".

Antifašisti u Sarajevu pevali "Računajte na nas", u Banjaluci Dan pobede obeležavaju maršem Besmrtnog puka (FOTO) (VIDEO)

Navode i da izveštavanje "koje se pretvorilo u komentarisanje, gotovo i huškanje protiv susednog naroda, nije i ne sme biti novinarstvo".

Zaključak je da od HND očekuju da odluku o dodeli nagrade Petrovićevoj proceduralno ospori, a pravila izbora poboljša, preneo je riječki Novi list.

Nagrade su vratili Ivan Kralj (tri nagrade), Drago Pilsel, Zinka Bardić i Ernest Marinković (po dvije nagrade), te Boris Pavelić, Ana Benačić, Hrvoje Šimičević, Ljubica Letinić, Ivica Grčar, Vojislav Mažočo i Jerko Bakotin.

Drago Pilsel je izjavio da će pokušati proceduralno da ospori nagradu tako što će pokrenuti postupak pred Većem časti protiv Ivane Petrović.

Pravilnik o nagradama navodi da osoba koju je kaznilo Veće časti ne može dobiti nagradu, pri čemu je Pilsel rekao da u tom slučaju postoji pitanje retroaktivnosti.

Pilsel će zatražiti i od Izvršnog odbora HND-a da analizira njeno izveštavanje iz Haga za koje je nagrađena kao i sam predlog da ju se nagradi, da razmotri postoji li prosotor da se nagrada proceduralno ospori, a glavno je pitanje za Pilsela može li nagrađeni rad Ivane Petrović biti primer izvrsnosti.

VIDEO: Ruska garda svira himnu Srbije

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sirogoj

    9. maj 2018 | 16:26

    Bravo, dame i gospodo! Skidam kapu!

  • Dag

    9. maj 2018 | 18:54

    Ima normalnog,i moralnog - sveta... (Be moramo se voleti,ali mozemo biti,bar - pristojni.)...

  • Ante

    9. maj 2018 | 23:03

    Gdja Petrović je ostrašćena,neprofesionalna i pristrana novinarka,da je sramota za televizijsku kuću Nova,za koju redovno iznosi svoje komentare

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA