Hrvatska Hilari Klinton, skandal koji drma vladu: Plenkovićeva potpredsednica koristila privatne mejlove za komunikaciju o Agrokoru (VIDEO)

Plenković je dolazeći na Međunarodnu konferenciju, povodom pet godina članstva Hrvatske u EU, novinarima je rekao da će se vlada sastati sa partnerima i da će sve, kako je rekao, "biti dobro"

  • 1

Najnoviji skandal, nakon što su objavljeni mejlovi potpredsednice vlade i ministarke privrede, Martine Dalić, dobija na zamahu u Hrvatskoj jer opozicija traži krivičnu odgovornost, koalicioni partneri razgovor sa premijerom, Povereništvo za sukob interesa je već formiralo predmet, a predsednik vlade Andrej Plenković tvrdi da će "sve biti dobro".

Reč je o poverljivim mejlovima o Agrokoru koje je potpredsednica hrvatske vlade i ministarka ekonomije Martina Dalić slala saradnicima sa svoje privatne adrese (mejla). Dalić je proteklih meseci, kada je izbila kriza oko najveće hrvatske kompanije komunicirala sa brojnim advokatima i konsultantima, otkrivajući im stanje u Agrokoru.

Posle toga su upravo oni bili angažovani za astronomske honorare, a portal Indeks najavljuje da će uskoro objaviti još mejlova koji kompromituju Dalićevu.

Ivici Todoriću blokirano 64 miliona evra: Finansira ga supruga koja je prodala porodičnu kuću (VIDEO)

Predsednica Povereništva za sprečavanje sukoba interesa Nataša Novaković potvrdila je da je otvoren predmet u slučaju mejlova Dalićeve na osnovu, kako je rekla, neanonimne prijave. Predmet je kaže otvoren juče, a prijava je stigla jutros.

Novaković, međutim, nije želela u izjavi za regionalnu N1 tv da iznosi više detalja, te dodala da je to sve sto u ovom trenutku može da kaže.

Plenković je dolazeći na Međunarodnu konferenciju, povodom pet godina članstva Hrvatske u EU, novinarima je rekao da će se vlada sastati sa partnerima i da će sve, kako je rekao, "biti dobro".

Hrvatski premijer Andrej Plenković podržava ministarku Dalić Foto: TANJUG/HINA/ Dario GRZELJ

DALIĆEVA ODBACIJE ODGOVORNOST

Dalićeva u intervjuu za Jutarnjij list kaže da su ovakvi pritisci bili najavljeni, da nema slučajnosti kada je reč o Agrokoru i su dva događaja aktivirala aktuelnu situaciju: odluka londonskog suda o izručenju bivšeg vlasnika Agrokora Ivicu Todorića, nakon što je taj sud odbacio tezu o političkom progonu i odluka Ustavnog suda koji je ne samo potvrdio ustavnost zakona nego i istakao da bi nečinjenjem nastala protivustavna situacija.

- Samim time smo dva koraka bliže nagodbi i za neke to očigledno znači zadnju priliku da sruše nagodbu i gurnu zemlju u ekonomski i politički kaos. Ne znam kako su mejlovi završili u javnosti i nije moj posao da se time bavim. Ono što je važno jeste to da u tim mejlovima sadržajno nema ništa novo u odnosu na ono što sam dosad puno puta objašnjavala - rekla je Dalić.

Ona je objavljenu prepisku nazvala "hranom za najniže strasti", pogotovo kada se čitaju izvan konteksta vremena i političkih odnosa unutar tadašnje koalicije i bez poznavanja načina na koji su, političkim dogovorom tadašnjih koalicijskih partnera Mosta i HDZ-a, odabrani stručnjaci koji su završili u toj mailing grupi.

Upitana da li veruje da ima poverenje premijera Plenkovića, i pored novog izuzetnog pritiska dela medija i opozicije zbog "navodnih inkriminirajućih činjenica" u pomenutoj korespondenciji, Dalićeva kaže da je premijer o tome sam sve vrlo jasno rekao.

Ministarka privrede Martina Dalić Printskrin: Youtube

- Ponavljam, sadržajno u mejlovima nema ništa novo u odnosu na teme o kojima se razgovaralo i na saborskom Odboru za privredu i u debati prilikom propalog pokušaja mog opoziva - rekla je Dalić.

A na pitanje zašto nije formirana posebna komisija, Dalić kaže da u trenutku kada su se počeli pokazivati jasni znakovi potpunog kolapsa Agrokora, ona je, kako je rekla, kao odgovorna osoba učinila sve da ni jednim svojim potezom situaciju ne bi pogoršala.

- U tih par meseci od prvih znakova ozbiljne krize nebrojeno smo puta javno pozvali bivšu upravu Agrokora da nađu rešenje za probleme u koje su doveli kompaniju u dogovoru sa svojim poverenicima. Istovremeno, i samo jedna medijska naznaka da se nešto događa u vladi, da postoji ozbiljna zabrinutost zbog mogućeg sloma Agrokora, mogla je značiti momentalnu blokadu celog sistema.

U tom trenutku nismo imali spreman pojas za spašavanje i trebalo nam je nešto vremena da pronađemo najbolje rešenje i način kako se nositi s potencijalnom katastrofom takvih razmera - rekla je, između ostalog, Dalić.

ODRŽANA HITNA SEDNICA KOALICIJE

Milorad Pupovac, predsednik SDSS-a, i Furio Radin, predstavnik manjina u saboru, potvrdili su juče Indexu da traže hitan sastanak koalicije zbog mejlova Martine Dalić. Iz HNS-a poručuju: "Ako su mejlovi autentični, Dalić mora da ode." 

Zbog onog što je napravila Martina Dalić, a šta Plenković odbacuje tezom da cilj opravdava sredstvo i da se radilo na brzinu, u svakoj iole uređenijoj državi vlada bi pala u roku odmah, piše Index.hr.

Pravnici s kojima je razgovarao Index tvrde da bi tu moglo da se radi o krivičnom delu, a isto je potvrdila i Dalija Orešković, cenjena pravnica i bivša šefica Poverenstva za sprečavanje sukoba interesa, koja više ne obavlja taj posao jer je tako odlučila HDZ-ova većina u saboru. I samo Državno tužilaštvo potvrdilo je da će proveriti Dalićkine mejlove.

Milorad Pupovac kazao je novinarima ispred vlade da se razgovori o nagodbi i Dalićki nastavljaju iduće nedelje.

- Doneli smo određene zaključke. Nastavljamo sledeće nedelje razgovor o postizanju nagodbe i razgovor o tome gde je i na kojim mestima napravljena kontaminacija u celom procesu. Što se vlade tiče, vladajuća koalicija i njeni članovi je podržavaju. O kontaminiranim mestima nastavljamo razgovore i u slučaju potrebe, preduzeće se određeni koraci. Valjda činjenica da smo se danas našli jasno govori kako se ne sme dopustiti ugrožavanje postizanja pogodbe - kazao je Pupovac, prenosi Index.hr.

Milorad Pupovac, predsednik SDSS-a Foto: Tanjug/Zoran Žestić

SLIČNO KAO SLUČAJ HILARI KLINTON

Ovaj slučaj je mnoge podsetio na situaciju sa Hilari Klinton, koja je takođe osetljivu komunikaciju obavljala preko privatnih mejlova.

FBI je krajem oktobra 2016. godine ponovo pokrenuo istragu o privatnom mejl serveru Hilari Klinton. Ova odluka je došla kao veliko iznanađenje jer se dogodila samo 11 dana pred predsedničke izbore u SAD.

Nakon preporuka Ministarstvu pravde da ne podnosi prijavu protiv demokratske kandidatkinje za predsednicu SAD u prošloj istrazi, direktor FBI Džejms Komi je u pismu koje je poslao Kongresu rekao da su ga "skorašnja otkrića" navela da provere još jednom navode.

Kako prenosi focus.de, Klinton je u vreme mandata državne sekretarke slala mejlove i preko privatnog, neobezbeđenog servera, što je kažnjivo. FBI je svoju istragu zatvorio u julu 2016. godine i predložio da se ne podigne optužnica protiv Klinton.

Zbog ove istrage popularnost Hilari Klinton je značajno opala, što ju je koštalo predsedničke fotelje u Beloj kući. Kakav će epilog dobiti ova priča iz Hrvatske, ostaje nam da vidimo.

Bivša državna sekretarka SAD Hilari Klinton Foto: Tanjug/AP

VIDEO: KNJIGA O TRAMPU: Delo Majkla Vulfa koje je izazvalo kontraverze u svetu

(Telegraf.rs/Index.hr/Tanjug/Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srdjan

    11. maj 2018 | 15:16

    Kad pogledas na sta lice zene politicara, nije ni cudo sto se samo svadjaju i planiraju ratove.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA