Vlade Republike Srpske: Nema uslova za zbrinjavanje migranata, Dodik podržao odluku i uperio prst ka Zapadu

Dodik je izneo i tvrdnju da, ukoliko BiH ne uspe da zaštiti interese RS, onda RS nema koristi od takve države

  • 7

Vlada Republike Srpske zaključila je danas na hitno sazvanoj sednici da na prostoru Republike Srpske nema uslova za zbrinjavanje migranata, a predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da podržava zaključke Vlade.

Fena prenosi da je Dodik poručio da "oni koji su izazvali ovu krizu treba da snose odgovornost, a to je zapadna alijansa, koja je napravila probleme na Bliskom istoku, pre svega u Siriji".

- Ove mere nisu usmerene samo ka zaštiti RS, nego i čitave teritorije BiH. Učinićemo sve da zaštitimo dosadašnji način života. Ne želimo promene strukture stanovništva i preduzećemo sve mere kako bismo zaštitili imovinu i ljude - rekao je Dodik.

Orban "suptilno" preti: Ne obećavam da će biti penzija ako ugostimo migrante (VIDEO)

Navodi se da je on, podsećajući da su granice za migrante ranije zatvorili Mađarska i Hrvatska, pozvao i BiH da zatvori državnu granicu.

- Ako su sa druge strane dobronamerni, onda će oni preduzeti zatvaranje granice za migrante i poduzeće mere vraćanje migranata iz BiH - naveo je Dodik, koji je prisustvovao hitnoj sednici Vlade Republike Srpske u vezi sa problemom migranata.

Dodik je izneo i tvrdnju da, ukoliko BiH ne uspe da zaštiti interese RS, onda RS nema koristi od takve države.

Republika Srpska nema uslova za zbrinjavanje migranata Foto-ilustracija: Tanjug/AP

- Naći ćemo način da se odbranimo od najezde. Želimo da zaštitimo naš način života. Preduzećemo sve mere zaštite naše imovine, naših prava, institucija i RS. Neka Zapad rešava ovo pitanje - kazao je Dodik.

Vlada Republike Srpske zaključila je danas na hitno sazvanoj sednici da na prostoru Republike Srpske nema uslova za zbrinjavanje migranata, prenosi RTRS.

Navodi se da je predsednica Vlade Željka Cvijanović rekla nakon sednice Vlade da Republika Srpska neće prihvatiti nijednu samostalnu odluku Saveta ministara BiH koja bude donesena bez saglasnosti Srpske, a koja se odnosi na određene mere na teritoriji Srpske.

Ona je navela da je jedan od zaključaka da se obezbedi pojačano prisustvo pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u rubnim područjima.

Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović Foto: Tanjug/Tanja Valič

Navodi se da Vlada Republike Srpske traži od Granične policije BiH da pojača rad na granicama, a od Predsedništva BiH biće zatraženo da, uz angažman Oružanih snaga BiH, obezbedi pojačanu kontrolu granice.

RTRS navodi da se jedan od zaključaka Vlade odnosi i na nove razgovore o politici azila.

Vlada Srpske je zaključila da će obezbediti potrebnu logistiku, što podrazumieva transport i sve drugo što je potrebno za rešavanje pitanja migranata na teritoriji Republike Srpske.

Premijerka Republike Srpske Cvijanović izjavila je uoči hitne sednice da se pitanjem migranata, koje je nadležnost institucija BiH, niko ozbiljno ne bavi.

- S obzirom na to da su institucije BiH pokazale neodgovornost, javašluk i nesposobnost o pitanjima koja su mnogo manje problematična, sada kad vidimo ovaj migrantski talas, koji možemo tako zvati, onda imamo ozbiljan razlog za strah - rekla je Cvijanovićeva.

Migranti Foto-ilustracija: Tanjug/AP

Ona je ocenila je da je problem migranata ogroman i da je trebalo da institucije BiH budu "u stanju alarma" pri samoj najavi o dolasku nekoliko desetina hiljada migranata.

Sednici su prisustvovali predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Osim članova Vlade RS, prisustvovali su i direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Miodrag Marjanović, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Ðajić i direktor Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed.

VIDEO: Mađarska policija pronašla avion pun migranata

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RICINUS

    14. maj 2018 | 07:27

    Užas engleska zločinačka politika neodustaje to zlo evrope

  • Ljupce.bogeski

    15. maj 2018 | 08:51

    Pa treba malo da poprave krv u narodu mnogo ima mrznje ende

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA