≫ 

Hrvatsku potresa skandal "Hotmail": Ministarka privrede svesno obmanjivala javnost o stanju u Agrokoru (VIDEO)

Dalić je nakon skandala koji potresa Hrvatsku podnela ostavku, a Plenković je na konferenciji za novinare rekao da su odluku o njenoj ostavci doneli zajedno

  • 0

Potpredsednica hrvatske vlade Martina Dalić svesno je obmanjivala javnost o stanju u Agrokoru, trudeći se da izvuče korist za sebe, piše Indeks i dodaje da se na osnovu objavljenih mejlova vidi da je o svemu uredno bio obavešten i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Dalić je nakon skandala koji potresa Hrvatsku podnela ostavku, a Plenković je na konferenciji za novinare rekao da su odluku o njenoj ostavci doneli zajedno.

>>> Burna TV debata povodom ostavke hrvatske potpredsednice vlade: Besno ustao i krenuo prema sagovorniku (VIDEO)

- Martina Dalić podnela je ostavku koju sam prihvatio - naglasio je premijer.

Andrej Plenković prihvatio je ostavku ministarke Dalić - Foto: Tanjug/FOTO HINA - DENIS CERIC

Iz dokumentacije i mejlova koje poseduje Indeks jasno proizlazi kako su premijer Andrej Plenković i ministarka privrede Martina Dalić ne samo namerno obmanjivali hrvatsku javnost govoreći neistine o stanju u Agrokoru, nego su i kao premijer i potpredsednica vlade iskoristili svoje položaje kako bi posebna grupa, čije je članove birala Dalić, mogla da zaradi na poslovima u Agrokoru nakon 10. aprila.

Dalić, koja je vodila grupu, piše portal, nikada nije ni sa jednim od članova radne grupe potpisala ugovor, niti im je dala jedan jedini dokument koji bi dokazivao da radna grupa radi za vladu.

Radilo se u tajnosti, a Dalić je, kako bi u tajnosti sve i ostalo, grupom upravljala preko privatne mejl adrese, a organizovani su i sastanci.

Iz dokumentacije je isto tako jasno kako su Plenković i Dalić, ne vodeći računa o javnom interesu i transparentnom vođenju procesa sanacije Agrokora, privatnim osobama, koje nisu bile vezane ni za jednu javnu funkciju, odavali ne samo poverljive pravne i finansijske podatke nego i sadržaje poverljivih razgovora članova vlade s investitorima, bankarima i diplomatama iz Rusije, kao i ostale pravne i finansijske podatke koji nisu bili poznati javnosti.

Plenković i Dalić odavali su sadržaje poverljivih razgovora sa bankarima, investitorima i diplomatama - Foto: Tanjug /AP/Youtube

Kako se navodi, u toj posebnoj vladinoj radnoj grupi bili su Ante Ramljak i Tomislav Matić kao predstavnici tada male i nepoznate konsultantske kompanije Texo Management, Matko Maravić i Tonči Korunić kao predstavnici InterCapitala, Branimir Bricelj iz kompanije Altera Corporate Finance, Advokatsko društvo Šavorić i partneri, tačnije advokati Boris Šavorić i njegov partner iz kancelarije Toni Smrček.

Svi oni dobili su milionske angažmane u Agrokoru nakon što je jedan član te grupe, Ramljak, postao posebni vladin poverenik i svi oni su unosili promene u zakon koji će kasnije postati poznat kao Lex Agrokor.

Radna grupa počela je sa radom 22. februara 2017. godine sastankom u zgradi vlade, prvo kako bi analizirala finansijsko stanje u Agrokoru, a nakon toga se formira posebna mejl lista preko koje članovi grupe analiziraju stanje u toj tada još Todorićevoj kompaniji.

Prvi sastanak grupe mimo vlade dogodio se 3. marta i to u prostorijama Texo Managementa.

Dalić namerno obmanjivala hrvatsku javnost govoreći neistine o stanju u Agrokoru - Printskrin: Youtube/TV1 HD

- Kod nas će biti kao u bunkeru - napisao je Tomislav Matić iz Texo Managementa u odgovoru potpredsednici vlade misleći na tajnost i sigurnost sastanka kako ne bi bili otkriveni.

U tom periodu napravljen i tzv. hodogram aktivnosti, u kojem su bile i osnovne poruke da se javnosti mora objasniti da će "sve biti u redu" i da se "vlada brine o hrvatskoj privredi".

Da je Dalić na ovim sastancima vodila glavnu reč pokazuje i činjenica da nijedan sastanak nije održan bez nje, a i mejl u kom kaže: "Bez mene gotovo i da nemate šta da diskutujete".

Ona je svojoj grupi i prenosila strogo poverljive informacije pa ih je tako obavestila i o razgovoru sa predstavnicima ruske Sberbanke.

Dalić na sastancima vodila glavnu reč - Foto: Hina/Damir Senčar

- Ja sam upravo razgovarala s Poletaevim. Kredita u ovim okolnostima neće biti. Sve se oči lagano okreću prema nama. PM će javiti vreme za današnji sastanak. Molim vas računajte danas poslepodne. M - stoji u poruci, a reč je o razgovoru s prvim zamenikom predsednika Uprave Sberbanka Maksimom Poletajevom.

Sabor Hrvatske izglasao je Zakon o vanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu koja su suočena s teškoćama u poslovanju. Za donošenje zakona glasala su 83 poslanika, 46 ih je bilo protiv, a dva uzdržana.

Hrvatska javnost skandal oko ministarke Dalić nazvala je aferom "Hotmail", preko kojeg je i slala sporne mejlove.

Pogledajte video:

VIDEO Cela Hrvatska se buni zbog radija koji će emitovati cajke, a evo šta Toni Cetinski ima da kaže na tu temu:

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA