Osiječani idu biciklom po kafićima kako bi sakuplili što više soca: Od taloga kafe napravili su BIZNIS (FOTO) (FOTO)

U ponudi trenutno imaju sveže i sušene gljive, a uskoro će biti i ukiseljene, prah od gljiva kao i paket za kućni uzgoj gljiva "Shrooms2go"...

  • 1

Svakog dana nakon šoljice omiljenog vrućeg napitka njegovi ostaci najčešće završavaju u WC šolji. Naravno, govorimo o talogu kafe, odnosno socu. Međutim, ovo je poprilično koristan talog, a kako ga niko ne reciklira, Udruženje Ospera (Osječki permakulturni aktivisti) oko toga je pokrenula celi projekat "Use & Reuse".

U dogovoru s vlasnicima kafića aktivisti udruženja biciklima svakodnevno skupljaju soc koji potom mešaju s ekološkom slamom i na tome uzgajaju gljive. Kada gljiva obavi primarnu razgradnju, ostatke daju glistama koje sekundarno razgrade soc, koji tada bude potpuno iskorišćen i ponovno stavljen u upotrebu putem glistinca - humusa.

Mladoženja nosio odelo od najlon kesa, a mlada venčanicu od otpadne hartije. Umesto poklona, dobili su đubre (FOTO) (VIDEO)

Pokrenuli biznis od taloga kafe Foto: Udruga Ospera

U ponudi trenutno imaju sveže i sušene gljive, a uskoro će biti i ukiseljene, prah od gljiva kao i paket za kućni uzgoj gljiva "Shrooms2go". Tu je i glistinac - visokokvalitetni humus, paket za kućno pravljenje glistinca i gliste.

Oni recikliraju talog od kafe Foto: Udruga Ospera

Od otpada kafe, pčelinjeg voska i eteričnih ulja prave sveće koje odbijaju komarce. Pripremaju i onlajn edukaciju za uzgoj gljiva na otpadu kafe.

Talog mešaju sa ekološkom slamom i na tome uzgajaju gljive Foto: Udruga Ospera

Ospera je svoj projekat utemeljila na principu kružne lokalne ekonomije u kojoj je od otpada dobila više vrednih proizvoda i zajednicu saradnika koji zajedno rade na stvaranju održive ekonomije. Osim što stvaraju proizvode iz otpada, članovi udruženje žele da podstaknu ljude na drugačije razmišljanje, pa i zapošljavanje.

Žele da podstaknu ljude da ostanu u svojoj zajednici Foto: Udruga Ospera

Naime, cilj im je da demonstriraju održivi model recikliranja i zapošljavanja na lokalnom nivou, odnosno da podstaknu ljude da ostanu i rade u svojoj zajednici, prvenstveno Slavoniji. Dokazuju i da je moguće recikliranjem stvoriti proizvode koji imaju svoje tržište.

Pored recikliranja, žele da promovišu zdrav životni stil Foto: Udruga Ospera

Zainteresovanima širom Hrvatske edukacijama bi omogućili kopiranje modela ili osmišljavanje vlastitog projekta i pruže im priliku da se tako zaposle. Osim toga, žele da promovišu zdrav životni stil kao sastavni deo zelene ekonomije koja podstiče ekološku proizvodnju, smanjuje ekološki otisak i podstiče fizičku aktivnost (stoga soc prikupljaju biciklama).

(Telegraf.rs/punkufer.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maka

    18. maj 2018 | 00:32

    Veoma korisno ali mnogo posla a i verovatno i treba za sve to novca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA