≫ 

Gej đetići uskoro će legalno moći da se venčavaju i u Crnoj Gori: Da li će moći i da usvoje decu?

Poznato je da je prvi javno deklarisani homoseksualac u Crnoj Gori Zdravko Cimbaljević zbog nedostatka ovakvog zakona morao da emigrira u Kanadu

  • 16

Nacrt zakona o istopolnim brakovima u Crnoj Gori koji će se nakon javne rasprave naći pred poslanicima državnog parlamenta omogućiće gej đetićima da stupaju u brak legalno.

Prelistala sam gej slikovnicu pravljenu za decu koja idu u vrtić: Ana ima tate Darka i Tomislava, a ovako izgleda njihov život (FOTO)

Vlada Crne Gore, kako je saopštila, na ovaj način nastoji da unapredi položaj LGBT zajednice u državi podno Lovćena, čiji su bitan deo sklapanje brakova, pa čak i briga o usvojenoj deci.

Poznato je da je prvi javno deklarisani homoseksualac Zdravko Cimbaljević upravo zbog nedostatka ovakvog zakona morao da emigrira u Kanadu.

U Nacrtu zakona navodi se da se partnerstvo osoba istog pola zaključuje pred matičarem, na svečan način, u službenoj prostoriji prigodno uređenoj za tu namenu. Tom veselju prisustvuju oba buduća partnera, kumovi i matičar. Partneri mogu da zadrže svoje prezima ili da kao zajedničko uzmu prezime jednog od njih.

Takođe, kao zajedničko prezime mogu uzeti oba njihova prezimena i samo jedan od njih svom prezimenu dodati prezime partnera. Nakon što daju saglasne izjave, matičar proglašava da je partnerstvo zaključeno, koje upisuje u matični registar životnog partnerstva u kojem se potpisuju partneri, kumovi i matičar.

U slučaju da dođe do "razvoda" uslovi su gotovo isti sa onima u Porodičnom zakonu. Partnerstvo prestaje smrću partnera, proglašenjem partnera umrlim, poništenjem i raskidom.

Zdravko Cimbaljević i njegov partner Foto: Facebook / Zdravko Cimbaljević

- Partner može tražiti raskid ako su odnosi ozbiljno i trajno poremećeni ili kad se iz drugih razloga ne može ostvariti svrha partnerstva. Razvod može tužbom sudu zahtevati jedan od supružnika, kao i oba sporazumnim predlogom. Uz predlog za sporazumni raskid partnerstva, bračni drugovi su dužni da sudu podnesu pisani sporazum o deobi zajedničke imovine - navodi se u Nacrtu zakona o životnom partnerstvu lica istog pola.

Javna rasprava biće održana u Bijelom Polju, Budvi i Podgorici.

U nacrtu zakona se ne pominje "usvajanje dece". Navodi se da je "partner koji nije roditelj deteta dužan da izdržava decu dugog partnera, ako ona nemaju srodnika koji su po zakonu dužni da ih izdržavaju". Obaveza partnera postoji i posle smrti roditelja deteta.

- Kada preti neposredna opasnost za decu, partner ima pravo da donese hitne odluke u skladu sa interesima dece i o tome odmah obavesti roditelja. Svakodnevne odluke u vezi sa decom može donositi i partner uz pristanak roditelja dece.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🐤

    18. maj 2018 | 09:11

    Dobro jutro svima,kakva divna vijest za ponosne ,crnogorce,djetici imali kandidata za zenidbu☺

  • Pravoslavlje

    19. maj 2018 | 10:22

    Kako se ne bojite Sv. Vasilja Ostroskog? Bruka!!! Bog stvori Adama i Evu a ne Adama i Stevu...

  • Virgina

    18. maj 2018 | 12:21

    Šta je čudno? Godinama su hteli samo muško potomstvo, žene su abortirale curice! E sad kad je došlo vreme za ženidbu, ili da dovode Albanke ili da se hvataju međusobno, pa biraju manje zlo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA