≫ 

Erdoganova poruka iz Bosne: Auto-put Beograd-Sarajevo biće "put mira" i doneće Balkanu korist i zadovoljstvo (VIDEO)

Turski i bosanski ministri potpisali su pismo o namerama za ovu saobraćajnicu

  • 6

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović razgovarali su danas u Sarajevu o nizu značajnih pitanja za saradnju dveju država, a jedna od glavnih tema je bila i izgradnja auto-puta Beograd - Sarajevo - Beograd, o čemu je potpisano pismo o namerama.

Erdogan stigao u Sarajevo i sreo se sa Izetbegovićem: Grad pod policijskom opsadom (VIDEO)

Izetbegović je na zajedničkoj konferenciji za novinare saopštio da su nadležni ministri danas potpisali pismo o namerama koje se odnosi na izgradnju te saobraćajnice.

Erdogan je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim domaćinom, predsedavajućim Predsedništva BiH, Bakirom Izetbegovićem, rekao da Turska posebnu važnost pridaje regionalnim odnosima, posebno odnosima BiH i Srbije i BiH i Hrvatske.

Ukazao je na potrebu da se nastavi sa praksom primene trojnih mehanizama u odnosima Turska, BiH i Srbija i Turska, BiH i Hrvatska.

Izrazio je veliko zadovoljstvo napretkom i ispunjenom obavezom BiH na evropskom putu, te obećao podršku Sarajevu na aktiviranju plana za članstvo BiH u NATO.

Beograd-Sarajevo-Beograd tema Erdogana i Izetbegovića Foto-ilustracija: Google Maps, pixabay.com

To pismo o namerama će, najavio je, biti predočeno javnosti, a nakon potpisivanja sa predsednikom Erdoganom i najbližim saradnicima konkretizovana su neka pitanja poput pitanja modela i dinamike izgradnje ove saobraćajnice.

Izetbegović je rekao i da vizibiliti studija nije baš najoptimističnija kada je u pitanju južni krak autoputa, pa će se, kako je rekao, najverovatnije ići na varijantu “brzog puta”.

Dva grada će biti povezana Foto: A. Nalbantjan, Profimedia/Alamy

Rekao je da je dogovoreno da se već na leto raspiše tener, koji će odrediti graditelje autoputa.

Erdogan je podsetio da je izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo - Beograd ukjučen trojni mehanizam Srbje, BiH i Turske, a njegova izgradnja će, istakao je, imati poseban značaj i predstavljaće pravi “put mira”.

Šef turske države je kazao da je otežavajuća okolnost za gradnju puta infrastruktura i geografski položaj, te da će buduća saobraćajnica imati veliki broj tunela i mostova.

Primetio je da predeli u BiH kroz koje treba da prođe trasa autoputa dosta liče na Crnomorsku regiju, gde je on rođen, ali, dodao, je ova u BiH je kompleksnija.

- Kada se okonča taj projekat ceo Balkan će imati korist i zadovoljstvo. Sam projekat će sebe isplatiti - rekao je Erdogan.

Govoreći o investicijama, turski predsednik je kazao da je projektovani nivo od tri milijarde evra, te da će biti neophodna i podrška EKSIM banke.

Prema njegovim rečima, direktna investicija će biti između 15 i 20 odsto, dok će ostalo biti kredit.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    20. maj 2018 | 19:17

    1. dok je Izetbegovica,tog puta biti nece! 2. osim za teretni saobracaj,ko ce to da iz BG ide u Sarajevo i obratno,ako bas ne mora???

  • Kankan

    20. maj 2018 | 19:46

    Sumnjiv erdogan zaista.

  • Niški korpus

    20. maj 2018 | 20:31

    I Srbija i Bosna i Srpska i svi Jugovici imamo jako opasne neprijatelje zato je prijateljstvo sa Izetbegovicem od jake vaznosti,pogotovo vojno moramo biti zajedno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA