≫ 

Erdogan poručio iz Sarajeva: Sledeći izbori u Turskoj su istorijski, budućnost za naredni vek (FOTO)

On je podsetio i na pokušaj puča, istakavši da Turska nije "pognula glavu", te da Turci to čine samo pred Bogom i da će tako biti i ubuduće

  • 34

Burno pozdravljen od više hiljada Turaka iz dijaspore u sarajevskoj Zetri i uz višeminutno skandiranje, turski predsednik, Redžep Tajip Erdogan, je pozvao sunarodnike na jedinstvo, na otpor "sramnim kampanjama" koje se u nekim evropskim zemljama vode protiv Turske, i poručio da je BiH, domaćin ovog skupa, na delu pokazala da je prava demokratska država.

Erdogan stigao u Sarajevo, sreo se sa Izetbegovićem i polozio cveće na Alijin grob: Grad pod policijskom opsadom (FOTO) (VIDEO)

- Mi smo danas u Sarajevu i BiH je pokazala na delu da je demokratska država za razliku od onih evropskih koje su pale na ispitu, a smatraju da su kolevka demokratije - poručio je Erdogan, kojem je masa gromoglasno skandirala njegovo ime i "Sultan, sultan…".

Erdogan: BiH pokazala na delu da je demokratska država, Foto: Tanjug/AP

Zahvalio je domaćinima, koji su omogućili u Sarajevu održavanje Šestog kongresa Unije turskih evropskih demokrata, učesnicima kongresa poželeo uspeh u radu.

ALIJA OSTAVIO BIH U AMANET

Turski predsednik je istakao istinsko prijateljstvo i bratstvo Turske i BiH koje se, kako je rekao, pokazalo i danas i ponovo ispričao priču o tome da mu je prvi predsednik BiH Alija Izetbegović ostavio BiH u amanet.

- Rekao mi je Erdogane sinko, vi se pobrinite za ovo područje. Nikada Bosnu nismo smatrali drugim područjem. Bili smo i uvek ćemo biti uz BiH - rekao je Erdogan.

Turski predsednik je istakao istinsko prijateljstvo i bratstvo Turske i BiH , Foto: Tanjug/AP

Za Evropu je rekao da nije "neko novo mesto", te da su tamo preci Turaka živeli pre hiljadu godina, u vreme Osmanske države.

Istakao je da se u Evropi već rađaju "četvrta kolena" Turaka, koji pokušavaju da ostvare svoje snove u zemljama Evrope. Nekada smo ih, kazao je, nazivali "kurbetićima", a sada ih zovemo evropskim Turcima. On je tursku dijasporu pozvao da se ujedini, jer samo ujedinjenim Turcima može biti lakše i istakao da ova vlast mora svoj narod ponovo da spoji sa prošlošću.

EVROPSKI TURCI

- Vi ste evropski Turci i vi na tom putu imate zadatak - rekao je Erdogan, koji je dijasporu pozvao da obavezno uzmu državljanstva u državama u kojima žive, te poručio da je turska država razvila formule koje će im omogućiti da uzimanjem državljanstva ne gube prava u državi matici.

Erdogan istakao da se u Evropi već rađaju "četvrta kolena" Turaka, Foto: Tanjug/AP

Poručio im je da čuvaju svoju veru i svoj jezik. Pozvao ih je i da obrazuju svoju decu tako da znaju turski, ali, kako je rekao, i nemački i engleski i bosanski…

- Vi imate pravo glasa, a mi smo omogućili da možete to pravo da iskoristite u svim predstavništvima, ambasadama, pa i graničnim prelazima - rekao je.

NIJE BITNO KO JE TURČIN, KO KURD

- Ako se držimo ovoga put će nam biti otvoren. Nije bitno ko je Turčin, Kurd ili Čerkez... I u prošlosti smo bili zajedno, a u budućnosti imamo zajednički cilj - poručio je Erdogan.

VIDEO: Erdogam: Autoput između Beograda i Sarajeva biće autoput mira

On je predstojeće vanredne izbore u Turskoj nazvao istorijskim, jer će, kako je rekao, na njima biti određena budućnost Turske za naredni vek. Podsetio je i na pokušaj puča, istakavši da Turska nije "pognula glavu", te da Turci to čine samo pred Bogom i da će tako biti i ubuduće. Erdogan je obraćanje dijaspori u Sarajevu završio, kao je rekao, tradicionalnim pozdravom:

- Jedan narod, jedan barjak i jedna država. Nek vam je srećan put.

VIDEO: Autobusi iz Novog Pazara, Tutina i Sjenice stigli u Sarajevo

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sumadinac

    20. maj 2018 | 19:57

    Da li neko zna kakve veze ima Turcin sa Sarajevom?

  • Mihajlo

    20. maj 2018 | 21:47

    Ja da sam na njihovom mestu ja bi mrzeo Turke što su mi naterali Predake na Islam , a oni ih gotive i ponose se s njima. 😤

  • Miodrag

    20. maj 2018 | 20:49

    Poturice su gore od pravih Turaka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA