Titova jahta Galeb postaje muzej na vodi u Rijeci: Hrvati u ovaj projekat ulažu 5,4 miliona evra

Odluka o pretvaranju "Galeba"u muzej razgnevila je hrvatske nacionaliste, a mnogi Titovi kritičari priželjkivali su uništenje tog simbola njegovog života u raskoši

  • 10

Jahta Josipa Broza Tita "Galeb", na kojoj su se nekada okupljale holivudske zvezde i svetski lideri, biće pretvorena u muzej na vodi, piše AP.

Ovde je Tito odmarao, a evo kako danas izgleda: Tajni Objekat 99 nekada je bila najskuplja predsednička vila (FOTO) (VIDEO)

Toj jahti, usidrenoj u riječkoj luci je, uprkos svemu, dat novi život, ocenjuje američka agencija i ističe da će lokalne vlasti obnoviti jahtu u okviru projekta od 5,4 miliona evra, koji će početi s primenom 2019. godine.

Jahta je zahvaćena rđom, a nameštaj u nekada luksuznim salonima je polomljen, ukazuje agencija i ističe da je brod dva puta potonuo od kada je izgrađen 1938. i da je trebalo da ide na otpad.

Foto: wikipedia/Roberta F.

U svojim najboljim danima, jahta je ugostila holivudske zvezde i oko 70 svetskih lidera, a bivši jugoslovenski predsednik iskoristio ju je kako bi rekom Temzom došao na istorijski sastanak sa nekadašnjim britanskim premijerom Vinstonom Čerčilom, dodaje AP.

Odluka o pretvaranju "Galeba"u muzej razgnevila je hrvatske nacionaliste, a mnogi Titovi kritičari priželjkivali su uništenje tog simbola njegovog života u raskoši, navodi AP.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prater Bec

    22. maj 2018 | 06:28

    Ovaj brod “Galeb” je bio skolski brod Jugoslovenske ratne mornarice.a ne Titova jahta i Tito nije bio vlasnik ovog broda,pa nemože se nazvati “Titova jahta”,već je na njemu bila Ratna mornarica kao vojni rok uz 3 razarača: “Kotor” “Spilit” i “Pula” sa još jednim školskim brodom “Jadran”.Ovi razarači su bili uvek u pratnji “Galeba” na putovanju po stranim zemljama gde je Tito putovao u misiju mira i prijateljstva.Ja sam takodje tada služio mornaricu kao vojnik na razaraču “Kotor” i u svim misijama od 1966 do avgusta 1967 gde je Tuto putovao i ja sam učestvovao u pratnji sa ostalim razaračima.Šta je danas sa tim razaračima iz luke Lora lično neznam,ali znam da je bila čast tada služiti mornaricu na njima i putovati Sredozemljem i Jadranom

  • Zoran Veteran

    21. maj 2018 | 22:50

    Ofarbajte da ne rdja, dotegnide ispravite plovilo, lako je pustiti da rdja i na kraju potone.

  • Тодорић

    21. maj 2018 | 20:09

    Да ли је Галеб власништво Хрватске?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA