Zašto Makedonija insistira da u novo ime doda prefiks Ilindenska i zbog čega je Makedoncima bitan Ilindan?

Republika Ilindenska Makedonija bilo bi ime za sveukupnu upotrebu, odnosno erga omnes, kako traže Grci, a i Ustavne izmene su opcija radi čega je Zaev Ciprasu pružio ruku. Jezik ostaje makedonski, kao i kodovi MK i MKD

  • 4

"Puštajte mi, molim vas mudrost i nerve", napisao je juče makedonski ministar inostranih poslova Nikola Dimitrov na svom Fejsbuk profilu pre nego što se popeo u avion za Njujork, gde u četvrtak i petak, uz posredstvo medijatora UN Metju Nimica treba da razgovara i "pegla" razlike u sporu oko imena Makedonije sa njegovim grčkim kolegom Nikosom Kocijasom.

Dimitrovu u Njujorku neće biti potrebni samo mudrost i čelični nervi, već i velika smirenost, staloženost, strpljenje i "jaka leđa" da bi ubedio svog grčkog kolegu da predlog imena Republika Ilindenska Makedonija, o kome su se pet dana ranije u Sofiji dogovorili premijeri dve zemlje Zoran Zaev i Aleksis Cipras, u sebi ne sadrži nikakve iredentističke elemente.

- Ja i moj narod nemamo nikakve teritorijalne pretenzije i potvrđujem nemenljivost granica i poštovanje stanovništva grčkog naroda i Grčke. Makedonija je spremna da ovo potvrdi na sve potrebne načine - rekao je Zaev nakon povratka iz Sofije i razgovora sa državno političkim vrhom u Skoplju.

Novi predlog za ime: Makedonija ubuduće "Republika Ilindenska Makedonija"? (FOTO) (VIDEO)

On je tada objasnio da bi Republika Ilindenska Makedonija bilo ime za sveukupnu upotrebu, odnosno erga omnes, kako traže Grci, a i Ustavne izmene su opcija radi čega je Ciprasu pružio ruku. Jezik ostaje makedonski, kao i kodovi MK i MKD.

- Zbog garancija za ulazak u NATO i EU, zbog garancija identiteta makedonskog, i zbog ojačanja međuetničke kohezije prihvatićemo sveukupnu upotrebu imena Republika Ilindenska Makedonija. Sprovođenje upotrebe novog imena za unutrašnju upotrebu bi se realizovalo u fazama, etapno, onako kako budemo napredovali u pregovorima za članstvo u EU, a obezbedilo bi se putem referenduma i ustavnih amandmana. Ja sam doneo odluku i stoprocentno stojim iza težnje da uspemo kao narod i kao država. Verujem u ovo rešenje i spreman sam da vas vodim napred - rekao je Zaev.

Makedonski premijer je objasnio da je Ilindan sudbinski vezan za Makedonce. Prvi Ilindan 1903. godine je predstavio kao simbol zajedničke borbe za slobodnu i autonomnu Makedoniju, bez razlike na veru, narodnost, pol i ubeđenje, sa kojim je formirana prva Republika na Balkanu. Drugi Ilindan, onaj od 1944. godine predstavlja zaokruženje borbe za formiranje države i uvođenja makedonskog jezika kao službenog jezika u Makedoniji. Treći Ilindan, prema rečima Zaeva je bio 8. septembar 1991. godine, kada se Makedonija bez kapi krvi izborila za nezavisnost, samostalnost i međunarodno priznanje.

PREMIJER MAKEDONIJE ŽELI ČETVRTI ILINDAN

Zaev je pozvao naciju da napravi četvrti Ilindan i prihvati ime Republika Ilindanska Makedonija.

- Sa četvrtim Ilindanom, sa eventualnim dogovorom između Republike Ilidenske Makedonije nepovratno otvaramo put ka članstvu EU i NATO, što je garancija za naš opstanak i napredak. Ja sam Makedonac i sve vas pozivam - Makedonce, Albance, Turke, Srbe, Vlahe, Rome, Bošnjake i sve ostale, baš sve – sledite me i podržite moguće rešenje kojim bi se nakon 25 godina rešio spor koji je Makedoniju vukao nadole. Ajde svi zajedno da podržimo rešenje koje garantuje ekonomski prosperitet i unapređenje identiteta - pozvao je premijer Zaev.

Nakon proglašenja nezavisnosti 1991. godine, a zbog pritiska Atine, Makedonija je u Ujedinjene nacije bila primljena pod rogobatnim imenom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (BJRM). Pošto se to ime koristi samo za spoljnu upotrebu, Grci traže neko ime koje bi bilo "erga omnes", odnosno za sveukupnu upotrebu, jer smatraju da sa imenom Republika Makedonija, Skoplje gaji teritorijalne pretenzije prema provinciji istog imena na severu Grčke.

U rešavanje decenijskog spora uključio se i UN, a njen posrednik, Metju Nimic je predlagao više imena: "Vardarska", "Nezavisna", "Severna", "Gornja Republika Makedonija", "Republika Makedonija (Skoplje)", ali ni jedno nije bilo po volji ni Skoplja, ni Atine.

Zaev i Cipras postigli dogovor o imenu Makedonije pre nekoliko dana Foto: Tanjug/AP

Promenom vlasti u Makedoniji, promenila se i klima, a sa novim predlogom Republika Ilindenska Makedonija postoje velike šanse da se konačno nađe rešenje spora oko imena.

Taj predlog se do sada nije pominjao, a kada ga je premijer Zaev saopštio, nakon šoka i iznenađenja, usledili su pozitivni komentari.

- Da budem iskren, predlog me je iznenadio kao i sve koji prate pregovarački proces. Veliko iznenađenje je u činjenici što se umesto geografske odrednice, makedonska strana u pregovorima opredelila za istorijsku odrednicu. I to takvu sa kojom se postižu dva krupna cilja. Sa jedne strane, ona pravi jasan diskontinuitet sa narativom da naš makedonski identitet potiče od imperije Filipa i Aleksandra Makedonskog, distinkcija koju godinama traže ne samo Grci, već i veliki broj osvešćenih makedonskih građana. S druge strane, ta odrednica, novo ime predstavlja istorijski kontinuitet sa prvim Ilindenom, onim od 1903. godine i drugim Ilindenom, Prvim zasedanjem ASNOM održanom 2. avgusta 1944. godine - ocenio je novinar i poznati politički analitičar Branko Gerovski.

GRCIMA SE NI OVAJ PREDLOG NE DOPADA

Nije prošlo ni 24 časa otkako je Zaev makedonskoj javnosti saopštio da je sa Ciprasom dogovorio novo ime, iz Atine je usledio hladan tuš. Oglasila se grčka vlada koja je na indirektan način odbacila predlog "Ilindenska Makedonija", izrazivši stav da saglasno predlozima medijatora UN, Metjuja Nimica treba da se nađe ime koje će imati geografsku ili vremensku odrednicu.

Makedonska vlada je prethodno saopštila da je "Republika Ilindenska Makedonija" ime sa vremenskom odrednicom koje zadovoljava obe strane.

- Tim imenom pravimo potpuno razgraničenje sa regionom Makedonija u Grčkoj. Razganičenje po svakom aspektu - saopštila je makedonska vlada uz naznaku da je Ilindenski ustanak "zajednička borba multietničkog naroda za socijalna prava i slobode, i da nema nikakve teritorijalne aspiracije ni prema jednoj susednoj zemlji, uključujući i Grčku".

Grčki sveštenici na protestu protiv promena imena Makedonije Foto: Tanjug/AP

Ovo jasno obrazloženje vlade u Skoplju nije zadovoljilo grčke političke lidere, koje je premijer Aleksis Cipras informisao o tome, pa su odbacili makedonski predlog, a vlada u Atini je izašla sa saopštenjem u kome se navodi da: "Mi ipak ohrabrujemo naše susede da nastave da rade na pronalaženju opšte prihvatljivog imena sa geografskom ili vremenskom odrednicom, kao što predviđa i paket predloga koje je izneo specijalni izaslanik UN Metju Nimic".

Za razliku od "mekog" stava grčke vlade, mnogo oštriji su bili lider opozicione Nove demokratije Kirijakos Micotakis i bivši ministar spoljnih poslova, socijalist Evangelos Venizelos. Oni su odbacili predlog "Republika Ilindenska Makedonija" tvrdeći da je on iredentistički jer je termin Ilinden istorijski direktno povezan sa naporima stvaranja makedonske nacije koja uključuje ujedinjenje geografske oblasti Makedonije, zajedno sa Solunom sve do Egejskog Mora.

Lider stranke Nezavisni Grci, manje članice vladajuće koalicije, i ministar odbrane, Panos Kamenos je rekao da njemu ne smetaju reči "Ilinden" ili "Gornja" u novom imenu, ali je protiv da novi naziv te bivše jugoslovenske republike u sebi sadrži reč "Makedonija".

Uoči nastavka razgovora šefova diplomatija dve zemlje uz posredovanje Nimica u Njujorku, oficijalno Skoplje ostaje na stavu da nema prihvatljivijeg predloga za rešavanje problema imena Makedonije od "Republika Ilindenska Makedonija".

Nikola Dimitrov otputovao u SAD na razgovore Foto: Tanjug/ Sava Radovanovic

- Ne vidim, u ovom trenutku, bilo koji prikladniji predlog oko koga bi se složile obe strane - rekao je Dimitrov uoči odlaska u Njujork.

Prema njegovim rečima, Ilinden je inkorporiran u dve preambule makedonskog Ustava, a to su dva stuba državnosti.

Makedonski vicepremijer za evrointegracije, Bujar Osmani kaže da je predlog "Republika Ilindenska Makedonija" zlatna šansa, jer ispunjava uslove Grčke o odrednici imena u paketu koji obuhvata ustavne izmene i egra omnes, pa zato mora da se čvrsto stane iza njega i odbrani.

- Osnovni princip dogovaranja je da dok se ne dogovori, ništa nije dogovoreno, a ako otpadne jedna opcija, rastura se ceo paket - rekao je Osmani i precizirao: "U ovom paketu za jezik stoji Makedonski sa prevodom Macedonian na engleskom, a za državljanstvo stoji Macedonian / Državljani Republike Ilindenske Makedonije".

Makedonski analitičari i politički komentatori ističu da će indirektno odbijanje predloga "Republika Ilindenska Makedonija" od strane kabineta Ciprasa dovesti do blokade pregovora u sporu oko imena. Priznaju da predlog Zaeva nije savršen, ali da nudi odgovor na insistiranje grčke strane da novo ime sadrži geografsku ili vremensku odrednicu, a reč "Ilindenska" implicira upravo vremensku, istorijsku odednicu i nikakav iredentizam, i otvara mogućnost da se zadovolji grčki zahtev i da se novo ime, uz promenu Ustava, uvede i u domaću upotrebu u Makedoniji.

Oni upozoravaju da bi prihvatanje predloga "Severna", "Gornja" ili "Nova Makedonija" za domaću upotrebu, sa prethodnom ustavnom revizijom, kako traže Grci, neminovno značilo promenu atributa identiteta najbrojnije etničke zajednice u Makedoniji. Sve njene institucije bi se preimenovale u severnomakedonska, gornjemakedonska ili novomakedonska, a građani bi postali Severnomakedonci, Gornjemakedonci ili Novomakedonci, što je potpuno neprihvatljivo.

S obzirom na ovakve stavove Atine i Skoplja, može se očekivati da će razgovori šefova diplomatija dveju zemalja o imenu Makedonije, koji će se u četvrtak i petak održati u Njujorku uz posredovanje UN, doći u ćorsokak, ili u najmanju ruku da pruži poslednju priliku da se postigne napredak posle "neuspeha" sa predlogom "Ilindenska Makedonija" i da se obe strane vrate na pet prethodnih predloga koje je predložio Metju Nimic.

Spor oko imena i dalje traje Foto: Pixabay

Otud je i razumljivo što je pre puta u Njujork na razgovor sa grčkim kolegom Nikosom Kocijasom, šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov od makedonske javnosti preko Fejsbuka zatražio da mu "puštaju mudrost i nerve". Tim pre što je ime "Republika Ilindenska Makedonija" za Skoplje najprihvatljivije rešenje sa kojim bi se sigurno složila i najveća opoziciona partija VMRO-DPMNE, ali i partije Albanaca u Makedoniji.

ZBOG ČEGA JE MAKEDONCIMA BITAN ILINDAN?

Istorija Makedonije je vezana za dva Ilindana, pa bi novo ime države moglo biti prihvatljivo i za sve građane republike.

Početak Ilindanskog ustanka objavila su crkvena zvona u Kruševu 2. avgusta 1903. godine. Oko 800 ustanika je oslobodilo grad, a dva dana kasnije Nikola Karev je proglasio Kruševsku republiku i postao njen predsednik. Sloboda je trajala deset dana. Pod komandom Bahtijar paše, 18.000 osmanlijskih askera je u krvi ugušilo ustanak. Poslednji pucnji su se čuli na Mečkinom Kamenu gde je poginuo i vojvoda Pitu Guli. To je značio i kraj deset dana Kruševske Republike.

Četrdeset i jednu godinu kasnije, na Ilindan, u manstiru Sv. Prohor Pčinjski, 115 delegata je održalo Prvo zasedanje ASNOM ( Antifašističkog sobranja narodnog oslobođenja Makedonije ) na kome je potvrđen pravni položaj Makedonije kao ravnopravne federalne države u okviru Demokratske Federativne Jugoslavije.

Treba napomenuti i to da je obeležavanje dva Ilindana u Makedoniji godinama služilo za prepucavanje između političkih partija. Jedni su favorizovali dan kada je 1903. godine makedonski narod ustao protiv turskog ropstva, a drugi su više pažnje posvećivali obeležavanju Prvog zasedanja ASNOM, kada su 2. avgusta 1944. godine udareni temelji makedonske države.

Naslednici slavnih Ilindenaca, onog od 2. avgusta 1903. godine protive se novom predlogu imena Republika Ilindenska Makedonija.

- Moji predci su se borili, trulili po zatvorima, cela porodica Pitu Guli je poginula za Makedoniju. Sada mi uopšte nije prijatno da se republika imenuje sa pridevima ili dodacima ilindenska, kruševska ili bilo kako drugačije. Meni odgovara samo Republika Makedonije, izjavila je za TV Sitel, Elena Guli, unuka slavnog ilindenca Pitu Gulija.

To je stav i praunuka Nikole Kareva, Stavreta Kareva, koji u šali kaže da bi se u slučaju prihvatanja imena Republika Ilindenska Makedonija sedište vlade trebalo preseiliti u Kruševo.

Daleko liberalni su mladi u ovom gradu, koji kažu da je Ilindenska naprihvatljiviji od svih predloga do sada.

I bivši gradonačelnik Kruševa, Ivan Andreski ne vidi problem u Ilindenskoj Makedoniji.

- Svi oni kojima nije jasno neka pogledaju makedonski Ustav gde u preambuli piše da se Makedonija zasniva na tradicijama Kruševske Republike ili ASNOM - izjavio je Andreski.

VIDEO: Protest u Atini protiv kompromisa o imenu Makedonije

(Telegraf.rs/D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boza zemunac

    24. maj 2018 | 06:28

    E braćo Makedonci tako je to kada niste hteli sa Srbima već sa Šiptarima.Sta je tu je.

  • ljubica

    24. maj 2018 | 07:13

    1903godina je makedonski narod digao ustanak protivu turaka i osnovana je na BALKANU Prva Krusevacka republika

  • Sloba

    24. maj 2018 | 08:11

    Promena imena BJRM je neophodna. Problem je u tome sto medijatori ne kapiraju da se na Balkanu nista ne moze posticu dogovorom vec samo silom ili mitom,ucenom i sl. Trpanje Ilindena u naziv drzave je tek sigurno neprihvatljivo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA