Istraga oko bankarskih nepravilnosti u Sloveniji: Pahorova vlada optužena da je oprala oko milijardu evra

Politička odgovornost pripisana je vladi koju je od 2008. do 2011. godine vodio Borut Pahor, sadašnji predsednik države, prenela je Aldžazira balkans pozivajući se na agencije

  • 2

Slovenački parlament povrdio je, na jednoj od svojih poslednjih sednica pred parlamentarne izbore 3. juna, izveštaj Anketnog odbora koji se bavio istragom o nepravilnostima u slovenačkom bankarskom sistemu i pojedinim slučajevima pranja novca.

U Sloveniji je, naime, prošle godine otkrivena afera u kojoj su tajni dokumenti potvrdili da je britanski državljanin iranskog porekla Iraj Farokhzadeh 2008. godine manjim transakcijama preko Nove Ljubljanske banke, a u vreme kad su Iran i njegove banke bile pod međunarodnim sankcijama, navodno "oprao" gotovo milijardu evra.

Izveštaj Stejt departmenta: Albanija i dalje vodeća država u pranju novca, vratila se na "crnu listu"

Politička odgovornost pripisana je vladi koju je od 2008. do 2011. godine vodio Borut Pahor, sadašnji predsednik države, prenela je Aldžazira balkans pozivajući se na agencije.

Osim njega, politička odgovornost za to što na slučaj na pravi način nisu reagovale državne ustanove i bezbednosni organi, pripisana je i tadašnjim Pahorovim ministrima za finansije i spoljne poslove, Franciju Križaniču i Samuelu Žbogaru, te bivšem guverneru Centralne banke, Marku Kranjcu.

Pahor se pojavio i kao svedok na jednom od ročista pred Anketnim odborom i odbacio navode o svojoj odgovornosti.

Rekao je tada da nije ni pročitao izveštaj tajnih službi koje su sumnjive operacije iz Irana uzele pod lupu, i to zato jer se bavio drugim odgovornim državničkim poslovima, a taj izveštaj je, kako je kazao, prepustio kvalifikovanim savetnicima.

VIDEO: Putin četvrti put postao predsednik Rusije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kiza

    25. maj 2018 | 17:54

    E to vam je EU. Pa ti Srbijo trci tamo, pa malo vamo pa nigde neces zavrstiti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA