≫ 

Preživeli i danas osećaju posledice: Prošlo je 30 godina od jedne od najvećih katastrofa u bivšoj Jugoslaviji (FOTO)

U fabrici je tada radilo oko 4.500 ljudi

  • 0

Pre 30 godina 1. juna radnici nekadašnje dugoreške Pamučne industrije otrovali su se piletinom zaraženom salmonelom koja im je bila servirana za ručak. Čak 476 ljudi je završilo u bolnici.

Trideset godina nakon najmasovnijeg trovanja hranom u Hrvatskoj, radnici do danas nisu saznali šta se zaista dogodilo jer se tada o tome ćutalo, ali pretpostavljaju da kuvari zaraženo meso nisu dovoljno dobro ispekli, što je i uzrokovalo masovno trovanje radnika.

Ovako nešto ne viđa se svakog dana: Jedan od najluksuznijih kruzera na svetu uplovio u riječku luku (FOTO) (VIDEO)

- Sećam se da sam radila poslepodnevnu smenu. Tog dana je za užinu bila servirana pohovana piletina. Nas šestoro je jelo za stolom u odeljenju. Jedna koleginica je pojela čak dve porcije, ja nešto manje od jedne porcije, ali sam najgore prošla. Simptomi salmonele javili su se idućeg dana. Spremala sam se na posao kada me je uhvatio proliv, slabost, temperatura… Otišla sam u Hitnu, dobila lek i nakon toga sam dva meseca bila na bolovanju. Posledice osećam i danas. Creva su mi potpuno oslabljena zbog čega imam nekontrolisanu nuždu i na to se još i danas navikavam. Kada negde moram da idem, dan ranije ne jedem kako ne bih imala neugodnosti. Osećam kao da nemam želudac, topla i hladna jela ne smem da jedem, a dok jedem za stolom već osećam bol u crevima i ne mogu da izdržim - rekla je Marija koja je 1988. godine radila u tkaonici, a u fabrici je inače radila 30 godina i tamo zaradila penziju.

Marija dodaje da su neki radnici znali da kupe užinu i da je odnesu kući za ručak pa su se tako tada salmonelom zarazila i neka deca.

Salmonelom su se zarazila i deca jer su roditelji užinu odneli kući Foto: Wikimedia/Rocky Mountain Laboratories,NIAID,NIH, podravka.hr

Marko Brcković iz Brcković Drage, nekadašnji je radnik dorade Pamučne koji je oboleo od salmonele nakon što je pojeo zaraženo meso.

- Svi smo jeli užinu u pogonu, njima trojici nije bilo ništa, a mene je drugog dana uhvatio proliv, slabost, svakih pet minuta sam išao u wc. Celu smenu sam se borio, još mi je i kolega dao tabletu od supruge koju je to uhvatilo dan ranije, ali ništa nije pomagalo. Drugi dan nisam mogao da ustanem iz kreveta kao da mi je nož u stomaku. Otišao sam kod lekara u fabrici, dao mi je neku tečnost i to se polako smirilo. Nakon toga imam nekih smetnji, neke namirnice ne smem da pojedem ili popijem tople i odmah osećam tegobe - rekao je Marko, dodajući da veruje da su neki komadi mesa bili bolje, a neki lošije ispečeni zbog čega se neki nisu otrovali a drugi jesu.

Iako se tadašnjih godina navodilo da su svi radnici zaraženi salmonelom bili izlečeni, bivši radnici Pamučne sumnjaju da je jedna žena preminula upravo od posledica trovanja, ali to ne mogu sa sigurnošću da tvrde jer službeno to nije nikada utvrđeno niti potvrđeno.

Suprug preminule žene nije hteo da zadire u rane stare 30 godina, i kao i ostali nije mogao da potvrdi da je žena preminula zbog trovanja, jer nema nikakve njene medicinske dokumentacije, ali je rekao da drugog objašnjenja nema jer je do pre trovanja bila zdrava, jaka žena, a bavila se i sportom…

Otrovani radnici su imali proliv, temperaturu, mučninu... Foto-ilustracija: Profimedia

Rekao je da su oboje radili u fabrici toga dana jutarnju smenu. Ona je tada imala 31 godinu.

- Za užinu je bila piletina, verovatno je bila zaražena, a nije bila dovoljno pečena. Pojeo sam jedan deo i kada sam video da meso nije dobro pečeno odustao sam od jela, a ona je verovatno pojela sve. Odmah nije imala nekih simptoma, tek nešto malo proliva, a kako je bila sportski tip, jaka, druge simptome verovatno nije toliko jako osećala. Nakon nekoliko dana su joj se pojavili plikovi na koži. Odvezao sam je u Hitnu, dobila je injekciju, a čini mi se da je dobila još jednu nakon čega joj se stanje smirilo. Nastavila je normalno da radi, ali pet meseci kasnije je počela da slabi. Odvezao sam je u bolnicu, otkazivali su joj organi bubrezi, jetra i sve dalje… Osam dana je bila u bolnici, na kraju je odvezena u Zagreb, ali pomoći više nije bilo i ubrzo je preminula - rekao je bivši radnik fabrike.

Inače, u fabrici je tada radilo oko 4.500 ljudi. Radilo se u tri smene. Masovno trovanje radnika nije zaustavilo proizvodnju ali sigurno je otežalo rad jer je 476 radnika neko vreme nedostajalo.

Teži slučajevi lečeni su na zaraznom odeljenju karlovačke bolnice koji se tih godina nalazio u zgradi kod stare bolnice na Dubovcu u Karlovcu.

Medicinska sestra u penziji zaraznog odeljenja Nada Bogović (68) seća se epidemije salmonele u Pamučnoj ali ne može sa sigurnošću da kaže koliko je ljudi bilo hospitalizovano u bolnici.

- U bolnicu su se smeštali najakutniji bolesnici. Kod velikih epidemija pacijentima se daje prva pomoć, vade se nalazi, uzorci krvi, urin i stolice, a zbog visoke temperature daje im se puno infuzije. Mnogi pacijenti sa blažim simptomima su u bolnicu tokom nekoliko dana dolazili na infuziju i terapiju nakon čega bi odlazili kućama. Ne sećam se koliko je ljudi iz Pamučne bilo smešteno na odeljenju, ali nismo imali puno kreveta, tek šest soba sa četiri kreveta i izolaciju sa dva kreveta - rekla je Nada dodajući da je vrlo važno da se hrana dobro termički obradi kako ne bi došlo do trovanja salmonelom.

Ona je dodala da se inače njeni simptomi smire i prođu kroz četiri do pet dana, a vrlo je važno da ti pacijenti zbog dehidratacije prime infuziju kako ne bi došlo do prestanka rad bubrega i mogućih komplikacija.

VIDEO:

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA