Troje osnovaca vraćalo se sa takmičenja u pružanju prve pomoći, a onda im je život dao pravi test!

Ovi učenici uradili su nešto zbog čega im se danas svi dive

  • 1

Da nije bilo dva dečaka i jedne devojčice, pitanje je da li bi danas bio živ stariji muškarac kome je u četvrtak oko 15.30 časova pozlilo u gradskom autobusu broj 57 u Skoplju.

Vraćajući se iz Crvenog krsta sa takmičenja u pružanju prve pomoći, učenici sedmog razreda osnovne škole Kočo Racin u Skoplju - Vedran Laurenčić, Petar Todrovski i Mila Kočevska primetili su da jednom putniku, starijem čoveku koji je sedeo blizu njih, nije dobro i da se ceo trese. Mališani, koji dve godine posećuju kurs iz pružanja prve pomoći u Crvenom krstu, nisu časili ni časa, već su istog trenutka čoveku priskočili u pomoć.

Porodica iz Crne Gore 20 godina odgajala tuđe dete: Pravu istinu su otkrili sasvim slučajno

- Odmah smo rekli vozaču da zaustavi autobus. Dvojica putnika su mu pomogla da siđe iz autobusa. Međutim, čim je izašao napolje, stropoštao se na zemlju i počeo još više da se trese i grči. Mi smo istračali da mu pomognemo, a drugim putnicima smo doviknuli da pozovu Hitnu pomoć - kaže za skopski portal sdk.mk, Vedran Laurenčić (13), jedan od malih heroja.

Deca dve godine uče prvu pomoć, Printskrin/Youtube - Сител Телевизија

Njegov drug Petar Todrovski (13) objašnjava da su čoveka okrenuli i položili na bok da ne bi progutao jezik, nakon čega su mu otvorili usta da lakše može da diše, onako kako su ih učili na čespvima prve pomoći.

- Čovek se grčio oko tri-četiri minute, a potom se smirio. U prvom trenutku nismo primetili da je povredio glavu kada je pao izlazeći iz autobusa. Ali, čim smo ugledali da mu teče krv, previli smo ga sa zavojem iz kutije za prvu pomoć, koju smo dobili od Crvenog krsta, gde smo osvojili drugo mesto u takmičenju iz prve pomoći. U tim trenucima čovek nije mogao da govori. Nedugo potom došlo je ambulantno vozilo i odvezlo ga u bolnicu - objašnjava Petar.

Muškarcu je pozlilo u autobusu, Printskrin/Youtube - Сител Телевизија

Njihova drugarica Mila Kočevska (13) kaže da su im iz Hitne pomoći zatražili kontakt brojeve u slučaju da im trebaju podaci šta se i kako desilo, a kada je otišlo ambulantno vozilo, drugi putnici iz autobusa su počeli da ih tapšu po ramenima i da im čestitaju na brzoj reakciji i humanom gestu.

Osnovci su se vraćali sa takmičenja iz prve pomoći, Printskrin/Youtube - Сител Телевизија

- Ovo mi se prvi put desilo u realnom životu. Takvo nešto nisam očekivala, a upravo to se najčešće i dešava. Zajedno sa Petrom i Vedranom smo uspeli da čoveku spasimo život, izajvila je Mila Kočevska za skopsku televiziju Sitel.

Iz Službe za hitnu medicinsku pomoć u Skoplju su potvrdili da su juče u 15,33 časa dobili poziv da je pozlilo muškarcu i da je pao blizu Evropskog univerziteta.

- Naša ekipa je intervenisala u najkraćem roku. Čovek je bio dezorijentisan, ali svestan. Deca su mu pravilo pružila prvu pomoć. Njegova situacija je bila ozbiljna, pa je pacijent odmah prenet na skopsku kliniku, izjavila je Milica Bubalo, rukovodilac Službe za hitnu medicinsku pomoć.

Suzana Tuneva Paunovska, sekretar Crvenog krsta grada Skoplja je rekla da ovaj human podvig osnovaca pokazuje koliko je važno znanje i obuka iz pružanja prve pomoći.

Za svoj podvig dobili su nagrade, Printskrin/Youtube - Сител Телевизија

Zbog toga što su nepoznatom starijem čoveku spasili život, Crveni krst Makedonije je Vedrana Laurenčića, Petra Todrovskog i Milu Kočevsku nagradio sa petodnevnim besplatnim letovanjem u odmaralištu u Strugi, a gradonačelnik skopske opštine Centar im je dodelio zahvalnice. Njih će sutra primiti i predsedik Makedonije, Đorđe Ivanov.

Troje učenika kažu da nisu očekivali toliku pažnju, jer, vele, nisu napravili ništa neobično, već samo ono što su učili na časovima iz pružanja prve pomoći.

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA