Bosanski student uhapšen u Turskoj jer je imao ovu aplikaciju na telefonu: Optužuju ga da je deo Gulenovog pokreta, a BiH institucije ćute (FOTO) (VIDEO)

Porodici Mašetović je dostavljena lista advokata u Turskoj koji govore i jezike BiH, kako bi razmotrili mogućnost angažovanja advokata koji će voditi odbranu tokom sudskog procesa

  • 2
Mladića optužuju da je deo pokrete Fetulaha Gulena Foto: Facebook/Selmir Mašetović

Dvanaestodnevna drama zbog hapšenja studenta iz BiH, Selmira Mašetovića, u Turskoj, gde mu je određen pritvor u zatvoru u Ušaku, zbog sumnje da je povezan sa pokretom Fatulaha Gulena (FATO), počela je da se rasvetljava, a poslednja vest je da je mladiću odobrena konzularna poseta.

Konzul BiH u Turskoj Began Muhić potvrdio je za Radiosarajevo.ba da su turske vlasti odobrile konzularnu posetu Selmiru Mašetoviću, koji je 22. maja uhapšen u gradu Ušak. Muhić je rekao da je na putu u grad Ušak gde će se susresti sa studentom iz BiH u poslepodnevnim satima.

- Do jutros nismo bili dobili pozitivan odgovor, a evo jutros jesmo. Dobili smo saglasnost za konzularnu posetu i upravo se nalazimo na putu između Istanbula i Ušaka koji je udaljen 450 kilometara. Očekujemo da ćemo u kasnim poslepodnevnim satima imati kontakt sa našim studentom i da ćemo imati više informacija.

Postoji osnov sumnje da je David Dragičević ubijen, tužioci imali brojne propuste: Izveštaj Anketnog odbora Narodne skupštine RS

Zahtvali smo da se omogući telefonski razgovor s ocem našeg studenta i očekujemo da će se u toku dana završiti i da se otac uveri u stanje u kojoj se nalazi student. Očekujem da će se ukupna situacija ubrzano pozitivno rešiti - rekao je juče Muhić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva inostranih poslova BiH, Generalni konzulat BiH (GK) u Istanbulu je komunicirao sa mladićevim roditeljima, upoznao ih sa situacijom i informacijama nadležnog turskog tužilaštva, te je 30. maja uputio dopis Tužilaštvu grada Ušaka za konzularnu posetu.

Mladić je već dve nedelje u zatvoru Foto: Facebook/Selmir Mašetović

Istovremeno se Ambasada BiH u Ankari obratila diplomatskim putem Ministarstvu pravde Turske. Porodici Mašetović je dostavljena lista advokata u Turskoj koji govore i jezike BiH, kako bi razmotrili mogućnost angažovanja advokata koji će voditi odbranu tokom sudskog procesa.

Ambasada BiH u Ankari i GK BiH u Istanbulu su od trenutka hapšenja Selmira Mašetovića u stalnom kontaktu sa nadležnim institucijama i rade sve što mogu u okviru svojih nadležnosti i ovlašćenja kako bi on dobio potpunu pravnu i konzularnu zaštitu.

Mediji u BiH smatraju da se vlasti te države nisu dovoljno angažovale čak ni da zatraže njegovo izručenje.

Navode da celi slučaj samo ćutke posmatraju, dok mladićev otac Husein navodi da je nelogično da mu se ne može pomoći barem advokata da dobije, da se, kako ističe, „vidi da je sve jedan nesporazum“.

- Ne znam zašto ovo Turska radi, ali znam da su mi zatvorili sina na pravdi Boga! Kakve on ima veze s Gulenom i tamo nekim pokretom - kaže otac Husein.

Selim Mašetović, rođen u Gradačcu, a u Turskoj je studirao teologiju i pedagogiju. Otac studenta, Husein, kaže da ne krivi nikoga.

- Ni državu, ni konzulat, ali mi nije jasno da nemaju para da se angažuje advokat. To mi je sinu sad najpotrebnije. Niko ništa ne zna o njemu danima. Mi već 12 dana ne znamo apsolutno ništa. Poziv je nemoguće uspostaviti. U zatvor mu ne daju da se ode. Znam samo jedno, a to je da je milion posto moje dete nevino u zatvoru i da ovo što mu se stavlja na teret nije istina - kaže ogorčeni otac.

Selmirov otac Husein za Radio Slobodna Evropa kaže da dve nedelje nakon hapšenja niko iz zvaničnih BiH institucija još uvek nije kontaktirao njegovu porodicu i ponudio joj pomoć u oslobađanju 23-godišnjeg sina sa kojim, usprkos svim naporima još uvek nije stupio u kontakt.

Prvi put nakon hapšenja Husein Mašetović je utorak stupio u kontakt sa sinom. Saznao je da je dobro i da se prema njemu ponašaju korektno.

On je za portal Avaza ispričao da je privatnim vezama kontaktirao jednog advokata u Turskoj, koji dobro poznaje bosanski jezik, ali da je nepoznato hoće li mu i on moći pomoći jer se, kako kaže, i advokat boji.

- Znam svoje dete. Znam s kim je bio i šta je radio. I ja sam bio tamo. Spavao kod njega. Znam s kim se družio, gde je išao. Svi ga tamo vole i hvale i sad je kriv jer je s nekim pričao putem neke mreže. Na osnovu čega oni to misle. Jer je sebi kupio novi mobilni telefon - pita se otac.

MOGUĆI RAZLOZI ZA HAPŠENJE

Bosanac Selmir Mašetović (23) iz Gradačca uhapšen je 22. maja 2018. godine u turskoj provinciji Ušak gde je studirao teologiju i pedagogiju na tamošnjem univerzitetu.

Mašetović se, zajedno sa još najmanje 14 studenata koji su uhapšeni tih dana, tereti da je povezan sa pokretom Fetulaha Gulena, nekad bliskog saveznika predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, kojeg turske vlasti optužuju za organizaciju pokušaja vojnog udara u Turskoj u julu 2016. godine.

Uhapšeni studenti dolaze iz različitih krajeva sveta i na teret im se stavlja da su navodno koristili aplikaciju ByLock, kojom je moguće šifrirati komunikaciju. Turski mediji navode i da je Gulenova organizacija FETO dovodila strane studente u Tursku obećavši im učenje turskog jezika, da ih je potom navodno obučavala svojim nasilnim metodama i slala natrag u njihove zemlje.

Turske vlasti Gulenov pokret smatraju terorističkom organizacijom, dok se ni u BiH ni u drugim evropskim i svetskim zemljama taj pokret tako ne tretira. Turski premijer Binali Jildirima je krajem marta tokom posete BiH zatražio od BIH vlasti da “reše problem” navodnih Gulenovih obrazovnih institucija u BiH.

Turski predsednik Erdogan je 20. maja u Sarajevu, na skupu “nevladine” organizacije Unija turskih evropskih demokrata i koji je u suštini bio predizborni skup njegove AK Partije na koji su došle njegove pristalice iz Evrope gde su takvi skupovi zabranjeni, takođe od Izetbegovića zatražio da BIH vlasti okončaju delovanje u BiH pokreta Hizmet bivšeg turskog imama Fetulaha Gulena.

Evropska unija ranije je u nekoliko navrata kritikovala pravosuđe u Turskoj koje služi kao sredstvo obračuna sa političkim protivnicima. Do masovnih hapšenja navodnih pripadnika pokreta Fetulaha Gulena došlo je nakon donošenja zakona kojim je omogućeno da se privode osumnjičeni na osnovu “osnovane sumnje”.

IZ MEDRESE OTIŠAO NA ŠKOLOVANJE U TURSKU

Husein Mašetović kaže da mu je sin “uhapšen na pravdi Boga” i da mu nije jasno zašto.

- On je tamo na školovanju od 2014. godine. Završio je medresu (islamsku srednju školu) u Tuzli. Kao stipendista fondacije 'Izvor nade' iz Sarajeva otišao je u Tursku, prve godine 'na jezik', posle se upisao na fakultet. Kad je savladao jezik upisao se u gradu Ušak na Teološko-pedagoško usmeravanje.

Dve godine je bio njihov stipendista. Posle tog puča, oni se povlače. Ne znam zašto, ali nisu više nikog finansirali. Hoću da naglasim da za vreme tog puča on uopšte nije bio u Turskoj. Bio je u kući u Bosni i kasnije se vratio nazad - naglasio je Selmirov otac za Radio Slobodna Evropa.

Husein kaže i da je zadnje dve godine njegov sin redovno polagao ispite na koje je odlazio od kuće u Gradačcu i da “nije ni dana više provodio u Turskoj osim da da ispite”.

- Tri ispita pred kraj, otišao je da ih položi, i on je sproveden, kako sam čuo, s fakulteta i dan danas je zadržan - kazao je Husein Mašetović. Desetak dana pre, 12. maja išao je na svečanost koja je organizirana na Selmirovom fakultetu i kaže nam da je sve bilo u najboljem redu.

NIKO SE OD VLASTI BIH NIJE JAVIO

Što se tiče pomoći BIH vlasti, Husein ističe da od njih još uvek nije imao “ni poziva”. Strepnju oca za sudbinu sina, koja je sad u rukama turskih vlasti, pojačala je i informacija da je nakon pokušaja državnog udara u Turskoj bio uhapšen BIH student Samed Nadarević koji je u pritvoru proveo skoro pet meseci i tek se potom vratio u domovinu.

Nijedna institucija BiH o tome nije izdala niti jedno saopštenje pa ostaje nejasno zašto je Nadarević uopšte bio uhapšen i toliko dugo držan u turskom pritvoru.

- Niko me, kao oca, nije kontaktirao, šta je, da li nešto rešavaju po tom pitanju. Ja ih nisam hteo lično da zovem i mislim da oni znaju da sam trebao da budem kontaktiran od strane nadležne institucije. Jedino sam u kontaktu sa Konzulatom (BiH) iz Istanbula i oni mi pomažu - kazao je Mašetović.

Iz Ministarstva pravde BiH, nadležnost za pružanje međunarodne pravne pomoći, naveli su da ministarstvo “još nije primililo nikakvu službenu informaciju u vezi s hapšenjem studenta Selmira Mašetovića u Turskoj”.

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak kazao je kratko za Radio Slobodna Evropa da ne želi lično da daje nikakve informacije vezane za ovaj slučaj i da će se o svemu oglasiti Kancelarija za informiranje tog ministarstva odakle su ipak kazali da “još uvek pripremaju zvaničnu informaciju”.

Ambasador BiH u Turskoj Bakir Sadović, inače bivši šef kabineta članova Predsedništva BiH Alije i Bakira Izetbegovića, potvrdio je da su turskom tužilaštvu i ministarstvima pravosuđa i spoljnih poslova uputili zahtev da omoguće konzulu BiH u Istanbulu Beganu Muhiću da poseti Selmira Mašetovića, ali da i dalje čekaju odobrenje. U saopštenju je navedeno da su “do sada imali nekoliko sličnih situacija koje su uspešno okončane, što će, nadamo se, biti i u ovom slučaju”.

ZVAO I IZETBEGOVIĆA

Husein Mašetović sa članovima porodice već danima dolazi iz sela Donja Međiđa, gde žive, u centar Gradačca na mirna okupljanja odakle traže od vlasti u BiH da pomognu njihovom Selmiru. Spora reakcija vlasti u ovom slučaju izazvala je revolt brojnih građana u BiH koji traže da država zaštiti svoje građane.

Mašetović kaže da je pre nekoliko dana poslao i poruku Bakiru Izetbegoviću, predsedavajućem Predsedništva BiH, u kojoj ga je molio za pomoć s obzirom na to da je lider SDA lični prijatelj sa predsednikom Erdoganom.

- Napisao sam da mi pomogne da dete izvučem iz zatvora jer znam da je nevin. Ali nisam dobio nikakav odgovor. Lično sam upoznao i Amira Fazlića iz SDA. Rekao mi je da će preneti Bakiru sve. Oni, ako hoće, mogu pomoći. Sve je do njih - rekao je otac, koji strahuje da bi i sam mogao biti uhapšen, ako mu dozvole da poseti sina i otutuje u Tursku - ispričao je Husein.

Međutim, pojedini mediji kao i korisnici društvenih mreža komentarišu da Izetbegović u ovom slučaju neće reagovati jer ne želi da narušava svoje dobre odnose sa Erdoganom.

VIDEO: Erdogana u Zetri dočekalo 20.000 ljudi

(Telegraf.rs/Tanjug/Radio Slobodna Evropa)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Satanista 1.

    6. jun 2018 | 20:09

    Razloga za hapšenje sigurno ima,sve do pripreme dokaza postoji nevinost, i ko je kriv oseća se nevinim je princip prekršioca zakona a kriv je uvek drugi.

  • zoro i prijatelji

    6. jun 2018 | 23:31

    ma nije nas problem njegovi ga zatvorili

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA