≫ 

Mapa koja pokazuje da je Hrvatska "najgora" država u EU: Dok se ostali razvijaju, ona stagnira, pa je dobila čak i posebnu kategoriju

Snažnu transformaciju imale su i Češka i Slovačka čiji BDP je od pada komunizma porastao za 57,3 i 108,4 odsto

  • 12

Većina evropskih zemalja je doživela ekonomski prosperitet nakon pada komunizma u Evropi. Neke su danas i članice Evropske unije pa su tokom proteklih decenija uspele da osiguraju bolji život za svoje stanovništvo. U tu grupu spada i Slovenija, ali ne i Hrvatska.

Ona već više od četvrt veka tapka na mestu. Hrvatska je u razdoblju od 1989. do 2016., kako pokazuju podaci Maddison Projecta, imala realni rast BDP-a od samo 6,5 posto. Ubedljivo najgori rezultat zbog kojeg su, kako je vidljivo na karti, dobili svoju zasebnu kategoriju.

Koliko su zemlje EU pojedinačno zaradile 2017. godine? Evo koje cifre su stavili Srbiji, a koje Kosovu (MAPA)

Od ulaska u EU 2013. godine Hrvatska je vrlo brzo po mnogim kriterijumima pala na samo dno među 28 zemalja članica, po standardu je prestiže čak i Rumunija, a kako stvari stoje za koju godinu će Hrvati biti lošiji i od Bugarske.

Realni BDP susedne Slovenije u posmatranom razdoblju porastao je za 48,4 odsto. Najsnažniji rast među bivšim komunističkim zemljama imala je Poljska koja se transformisala u industrijsku silu, a njen rast iznosio je 124,7 posto, prenosi Index.hr.

Snažnu transformaciju imale su i Češka i Slovačka čiji BDP je od pada komunizma porastao za 57,3 i 108,4 odsto. Te dve zemlje danas su jedni od najznačajnijih proizvođača automobila.

Nekada vrlo siromašne zemlje, Rumunija i Bugarska ostvarile su rast od gotovo 54 i 58 odsto. Solidan rast imala je i Mađarska koja je od 1989. do 2016. imala realni rast BDP-a od 38,6 odsto.

Kada pogledamo prema Zapadu, u oči upada Irska, koju su pre nekoliko decenija mučili vrlo slični problemi kao i Hrvatsku - relativno siromaštvo i iseljavanje. Irska je od 1989. imala realni rast BDP-a od čak 157,2 posto i uverljivi je evropski rekorder.

Iseljavanje dodatno nagriza perspektivu hrvatske ekonomije i celog sistema tako da su oni našli u začaranom krugu propadanja.

Njih takođe dodatno opterećuje i visok porez, nepoverenje u institucije, slaba administracija, zbog čega smatraju da potencijalni ulagači odlaze u druge zemlje.

VIDEO: Preslatki rakun iz beogradskog zoološkog vrta prognozira rezultate utakmica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boško

    12. jun 2018 | 16:11

    WC EU

  • R line

    12. jun 2018 | 16:18

    Tako će i biti sve dok se ne izleče od Srpskog kompleksa......

  • Deni

    12. jun 2018 | 18:51

    Svugdje je tako u ex Yugi, sve domace je unisteno, strane firme cvjetaju i lovu iznose iz zemlhe, prodaju nam nekvalitetnu robu i truju nas, pojedinci se dobro bogate jos od prestanka rata, drzavice se zaduzuju sve vise od MMFa, postali smo robovi na svome, a bolje vrijeme tesko da dozive mnoge sledece generacije. Da je dobro narod nebi masovno napustao zemlje. Ono sto je hitler zamislio vec se uveliko ostvaruje u svemu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA