≫ 

Zvanično! Novo ime Makedonije biće Republika Severna Makedonija

Konačno je postignut dogovor

  • 11

Novo ime Makedonije, dogovoreno sa zvaničnom Atinom, biće Republika Severna Makedonija, saopštio je makedonski premijer Zoran Zaev u Skoplju.

Makedonska pravoslavna crkva želi da promeni ime da bi bila priznata: Ovo je predlog novog naziva, javnost zaprepašćena

Zaev je rekao da to rešenje, postignuto posle višegodišnjeg spora s Grčkom, garantuje i nacionalni identitet i napredak zemlje.

- Naziv "Republika Severna Makedonija" imaće univerzalnu upotrebu, a to će biti precizirano amandmanom na Ustav - rekao je Zaev na konferenciji za medije, kojoj su prisustvovali i svi ministri u Vladi Makedonije.

On je dodao da jezik ostaje makedonski, žitelji Makedonci,  a da je zagarantovana i bezbednost zemlje.

Zaev je dogovor opisao kao istorijski, navodeći da "nema više Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije".

- Ovu šansu hrabro i smelo moramo da iskoristimo. Ne želimo poraze već pobede. Imamo istorijsko, vekovno rešenje spora između Grčke i Makedonije. U našim rukama je ključ za otvaranje ekonomske perspektive i boljeg života građana Makedonije. Ovim rešenjem jačamo nacionalni identitet - rekao je Zaev.

Zaev i Cipras postigli su dogovor Foto: Tanjug/AP

Dogovor će, naveo je, biti predstavljen svim relevantnim političkim subjektima u zemlji i potpisaće ga predstavnici dve vlade, nakon čega sledi ratifikacija u oba parlamenta. Predviđeno je da se na jesen održi referendum na kojem će makedonski građani glasati o novom imenu za svoju zemlju.

- Uveren sam da će referendum uspeti i da će većina građana reći "da" za novo ime - rekao je Zaev.

Sporazum treba da bude potpisan u subotu na Prespanskom jezeru.

Makedoniji je bilo veoma bitno da se spor reši sada, s obzirom da je Grčka zbog imena blokirala težnju svog suseda da pristupi NATO i Evropskoj uniji.

TUSK ČESTITAO CIPRASU I ZAEVU

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk čestitao je premijerima Grčke i Makedonije na postignutom sporazumu u vezi imena bivše jugoslovenske Republike Makedonije.

- Najiksrenije čestitke premijerima Aleksisu Ciprasu i Zoranu Zaevu. Držim vam pesnice. Hvala vam što ste učinili da nemoguće postane moguće - napisao je Tusk na Tviteru.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Даца

    12. jun 2018 | 20:40

    Е хвала Богу, драго ми је због њих јер су мали народ и шта год ко мислио, нама су углавном пријатељски настројени... знам да не треба генерализовати ниједан народ, али моје искуство са њима је да су добри и вредни људи, ето то је моје мишљење... срећно 😊

  • Ivan

    12. jun 2018 | 20:26

    I toliko godina za tako prosto rešenje

  • Žika Živac

    12. jun 2018 | 19:32

    Ček,da čujemo šta kažu šipci!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA