"Jasenovac je bio letnjikovac, mesto zabave, kulturnog i sportskog života": Katolička crkva podržava skandaloznu knjigu sina logoraša

U katoličkoj crkvi u Đakovu najvljena promocija knjige sa užasnim prikazom ustaškog stratišta. Autor Igor Vukić tvrdi da su logoraši imali primerenu lekarsku brigu, uslove za školovanje dece i veoma ugodne životne uslove

  • 23

Promocija zastrašujuće, revizionističke knjige Igora Vukića "Radni logor Jasenovac", u kojoj autor negira monstruozne zločine ustaškog režima, najavljena je u crkvi župe Svih svetih u centru Đakova, uprkos mnogobrojnim protestima građana tog slavonskog grada.

Pre toga je ista knjiga promovisana i na Kaptolu u Zagrebu, uz ovacije prisutnih kada je Vukić rekao da su preterane i potpuno neutemeljene tvrdnje o masovnom teroru i likvidacijama u Jasenovcu, jer za to "nema dokaza". Nažalost, stravični falsifikat ostao je bez pravog odjeka u zemlji članici Evropske unije, koja se s vremena na vreme hvali antifašističkom prošlošću.

I Hrvati protestovali zbog cene goriva, ali to niko nije ukapirao: Mislili su da je samo popodnevni špic

Vukićeve tvrdnje toliko su strašne i neverovatne, poput one da je jasenovački logor bio mesto zabava, razvijenog kulturno-zabavnog i sportskog života, da su logoraši imali primerenu lekarsku brigu, uslove za školovanje dece i veoma ugodne životne uslove. Autor ide čak tako daleko da kaže da su najveće probleme stvarali partizani koji su dovedeni u logor, jer su širili tifus. Tek usput Vukić spominje egzekucije, ali uz napomenu da su vršene i nad ustašama koje su prekršile pravila.

- Jasenovac kao logor smrti je jugopropaganda - poručio je Vukić uoči promocije svoje knjige u Đakovu, objašnjavajući da je nastala posle istraživalačkog rada Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac.

To opskurno društvo je "naučno" utvrdilo da je komunistička vlast u Jasenovcu nastavila da koristi logor posle 1945. godine, a prema njihovom mišljenju, tada su počinjeni veći zločini od onih u vreme ustaša, koje po svaku cenu žele da rehabilituju. Knjiga ima 340 stranica, a izdao ju je privatni izdavač "Naklada Pavičić".

VIDEO: Gostovanje Vukića u TV emisiji

Možda najstrašnije od svega jeste to što Katolička crkva ustupa prostor za promociju knjiga koje ne samo što falsifikuju prošlost, već glorifikuju fašizam, što je nezamislivo u bilo kojoj zemlji EU. Građani Đakova su ovih dana uputili otvorena pisma u kojima osuđuju ponašanje crkve, a đakovački župnik Tomislav Ćorluka "pere ruke" i tvrdi da sa organizacijom nema veze:

- Crkva je uvek bila za istinu i samo istinu - kaže župnik, i ukazuje da su organizatori Udruženje veterana Treće gardijske brigade i Hrvatski obredni zdrug Jazovka, koje opet tvrdi da knjiga nije zabranjena, kao i da je već predstavljena u javnosti i da nema problema da se o njoj govori i u Slavoniji.

Logoraši u Jasenovcu. Foto: Wikimedia Commons

- Ova promocija dokaz je da neki u Katoličkoj crkvi imaju blagonaklon stav prema revizionizmu i nemoralan odnos prema žrtvama Drugog svetskog rata - tvrdi jedan stanovnik Đakova, grada u kom su se mnogi meštani pobunili da pruže gostoprimstvo autoru koji iznosi bezočne laži o prošlosti.

Ovaj Hrvat beži iz Hrvatske: Neću da živim sa ustašama i zločincima koji sanjaju novi Jasenovac!

No, zvanična vlast, kao obično, ćuti, a nema reakcija ni državnog tužitelja, niti svih onih institucija koje bi trebalo u ovakvim situacijama da reaguju. Treba samo zamisliti kakve bi reakcije bile u Nemačkoj ili Austriji da nekom padne na pamet da napiše da se u Aušvicu ili Buhenvaldu nisu dogodili monstruozni zločini, već da su logoraši zapravo uživali u tome da tamo borave.

SIN LOGORAŠA

Da  bi sve bilo još neverovatnije, Igor Vukić je srpske nacionalnosti i njegov otac je prošao strahote Jasenovca, pošto je kao dete prošao proboj na Kozari. Međutim, Vukić, koji se predstavlja kao novinar i publicista, zatočeništvo oca u zloglasnom logoru opisao je gotovo idilično, kao brigu ustaša za decu koja su se našla u paklu Jasenovca, logora u kojem su ustaše ubile više od 30.000 mališana. No, Vukić tvrdi da toliko dece nikada nije ni bilo u logoru.

Da bi sramota bila još veća, Hrvatska televizija je nedavno ugostila Vukića, koji je tom prilikom izneo te monstruoznosti. Tek posle burnih reakcija gledalaca, voditeljka je premeštena na drugo radno mesto.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubiša

    16. jun 2018 | 13:46

    Pa ako je tako onda da Bog dao da svi Hrvati idu svake nedelje na takav piknik,sportske aktivnosti i takve letnjikovce da uživaju.

  • R.Srpska

    16. jun 2018 | 12:51

    Na laz se odgovara istinom. Gdje su arhive i dokazi o zlocinima u ustaskim logorima? Gdje su svjedocenja prezivjelih logorasa? Gdje je SANU? Zasto se suti? Nevjerovatna je tisina koja dolazi iz Srbije. Kako je moguce da je doticni kako sam kaze dokaze prikupio iz arhiva u Srbiji? Ko mu je i sta to dao. Sada se vec uveliko prica da su u Jasenovcu naj vise stradale ustase posle rata. Prica se o ponovnom iskopavanju koje ce pokazati mizerno mali broj zrtava a ni jednoj "pametnoj" glavi u Srbiji nije palo na pamet da je i rijeka Sava grobnica. Itd itd.

  • @ Kiki

    16. jun 2018 | 13:37

    Papir trpi sve ALI BOG ZNA I NAPLAĆUJE!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA