U ovom mestu u Bosni teško je pronaći nezaposlenu osobu, ovde svi rade (FOTO)

Zvuči kao naučna fantastika ali nije...

  • 4

Opština Kotor Varoš jedna je od retkih opština koja može da se pohvali izuzetno dobrim ekonomskim pokazateljima i jedna od malo opština u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini u kojoj broj radnika premašuje broj nezaposlenih lica.

Autobusi puni radnika stižu svakog jutra iz okolnih mesta i pune tamošnje fabrike, radi se punom parom. Radnici dolaze iz Čelinca, Kneževa, čak i iz Banjaluke.

Problem je pronaći radnika i nezaposleno lice u ovoj opštini. Kotor Varoš je jedna od retkih primera gde je broj zaposlenih lica veći od broja nezaposlenih i koja je dostigla predratni nivo zaposlenosti.

Na 50 kilometara od Beograda nalazi se najsrećnije selo u Srbiji: Ima 500 kuća, svi su zaposleni i složni!

Teško je pronaći i radnika i nezaposlenu osobu Foto: Wikimedia/Zlatko

Ova opština dobila je sertifikat o ispunjenosti kriterijuma programa sertifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan je, prilikom dodele sertifikata izjavio kako ovo predstavlja izazov ali i potrebu da opština izvrši svojevrsnu inventuru vlastitih potencijala i sposobnosti da privuče strane investitore i naravno da ohrabri domaće privrednike.

- Privreda Kotor Varoša je tradicionalno usmerena ka obućarskoj i mašinskoj industriji i u te dve oblasti imamo respektabilna privredna društva koja zaslužuju ne samo pažnju opštinske uprave već i šire društvene zajednice - rekao je Sakan.

Ova varoš je usmerena ka obućarskoj industriji Foto: Telegraf

On je naglasio kako su kotorvaroški privrednici svojevrsni ambasadori dobre privredne aktivnosti i na osnovu njihovog rada opštinu Kotor Varoš potencijalni investitori mogu prepoznati kao sredinu sa kvalitetnim poslovnim ambijentom.

Ranije je načelnik istakao kako je otvaranje novih radnih mesta u ovoj opštini započelo pre 15 godina kada je otvorena i prva fabrika obuće - tada je opština investitorima izašla u susret, ponudivši im zemljišta povoljno.

Jedina mana su - niske plate, pogotovo u obućarskoj industriji. Međutim, uvek se naglašava kako je bitno da svako ko želi da radi ovde može da se zaposli.

Od Banjaluke je udaljena samo 35 km Foto: Tanjug/Tanja Valič

Kako se navodi u zvaničnoj prezentaciji Kotor Varoša prednosti investiranja u nju se ogledaju u povoljnom geografskom položaju, blizu je Banjaluke (35 km), imaju dostupnu radnu snagu u oblasti kožarsko prerađivačke, tekstilne, drvoprerađivačke i mašinske industrije.

- Za investitore se nudi konkretna ponuda zemljišta i gotovih objekata sa dostupnom infrasktrukturom - navodi se.

Budžet opštine Kotor Varoš je nešto ispod 6,5 miliona konvertibilnih maraka ali i sa tim skromnim sredstvima rade mnogo na stvaranju povoljnog privrednog ambijenta a sve u cilju povećanja broja zaposlenih stanovnika i stvaranju boljeg života za sve koji žive u toj opštini.

VIDEO: On ima najnesrećniji posao na svetu

(Telegraf.rs/6yka.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • draleRS

    23. jun 2018 | 14:37

    naravno da nema ko da radi kad su svi otisli u inostranstvo,sela prazna,da je ostao isti broj stanovnika nezaposleno bi bilo 80 %

  • Dusan

    23. jun 2018 | 16:23

    Koliko sam obavesten i u Pecinackoj opstini nema nezaposlenih, cak im nedostaje radnika. Pisite i o tome.

  • Milena

    24. jun 2018 | 21:44

    U mome selu ima mali broj nezaposlenih, oni koji su prezivjeli rat a nisu mogli otici iz sela. Takodjer, ima veoma malo stanovnika u selu: ubijeni su u ratu, umrli od ratnih strahota i umrli poslije rata od tuge za zapaljenim kucama i unistenim ognjistem

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA