Heroj hrvatske birokratije: Portir Zdravko govori nemački i engleski jezik, i uvek je spreman da pomogne u ispunjavanju formulara (FOTO)

Na Fejsbuku se masovno deli post Borne Škornjaka koji je, na opšte iznenađenje i zahvaljujući jednom čoveku, posao u zadarskoj Poreskoj upravi završio vrlo brzo, bez isunjavanja gomile papira s kojima ne bi znao šta bi

  • 1

Svi znamo kolilo birokratski poslovi mogu biti razdražljivii, a naročito ako za najobičnije uverenje moramo prethodno da popunimo gomilu nepotrebnih obrazaca i obiđemo nekoliko šaltera. Razdražljivost postaje još veća ukoliko od nas očekuju da te iste obrasce popunimo bez bilo kakvog prethodnog objašnjenja, a čini se da isti problem pogađa građane svih bivših jugoslovenskih republika.

Jedan takav primer iz Hrvatske, iako star tri godine, ovih dana ponovo je uzburkao društvene mreže, prenosi Index.hr.

>>> Život običnog čoveka na Balkanu: Živi na selu i greje se na šporet, ukrali su mu identitet, ali ide na sud zbog neplaćenih računa (FOTO)

Na Fejsbuku se masovno deli post Borne Škornjaka koji je, na opšte iznenađenje i zahvaljujući jednom čoveku, posao u zadarskoj Poreskoj upravi završio vrlo brzo, bez isunjavanja gomile papira s kojima ne bi znao šta bi.

Kako je tada objasnio ovaj momak, u gomili papira, obrazaca i iznerviranih ljudi našao se heroj koji je za pet minuta ispunio pet različitih obrazaca, a u toj ustanovi radi samo kao portir. Odlično govori nemački i engleski jezik i spreman je svima da pomogne, iako to nije njegov posao.

- Poreska uprava Zadar, odnos u upravi klasično hrvatski, ispuni ovaj obrazac, ispuni onaj obrazac, odi na šalter 1 u prizemlju pa na šalter 6 na prvom spratu, tamo ćete dobit još 12587 obrazaca koje nećete znati da ispunite, ali nas za to nije briga. Čovek nakon toga pukne, poludi, a tu se nađe Heroj, Heroj koji ulepša dan. Ovo je portir Poreske uprave, čovek koji verovatno ne radi za više od minimalne hrvatske plate, a za nju ne bi trebalo ni reč da  progovori s ljudima, da bude mrgud i neljubazan. Međutim, ovaj čovek je, u pet minuta, ispunio ljudima pet različitih obrazaca za pet različitih stvari. Čovek nas je bolje uputio u sve od bilo kojeg radnika koji radi za višestruko veću platu. Došao je tu i jedan stariji, rekao bih, Austrijanac, a portir se samo "prešaltao" na tečni govor nemačkog jezika, a načuo sam i engleski. Dakle, ovo je portir koji radi za 3000 kuna, govori dva strana jezika i poznaje obrasce bolje od većine radnika poreske i još uz to je voljan apsolutno svima da pomogne. Ovo je Heroj hrvatske birokratije i mislim da je vreme da se i ovakvim ljudima posveti malo pažnje, a ne svu pažnju skretati na bezobrazne, bezobzirne i umišljene "tete sa šaltera". Medalja čoveku i tačka - napisao je pre tri godine oduševljeni Borna na svoj Fejsbuk profilu.

Vođeni pričom iz Poreske uprave, koja je aktuelna i tri godine kasnije, Index je proverio ko je ljubazni portir koji svima izlazi u susret.

Niko ne voli birokratske poslove - Foto: Profimedia/Corbis

Heroj hravtske birokratije je Zdravko Topalović (51) poreklom iz Bosne i Hercegovine, koji u Poreskoj upravi Zadra kao portir radi devet godina.

Za Zdravka i kolege i Zadrani imaju samo reči hvale, a on, sasvim skromno, kaže da samo radi svoj posao.

- Takav sam. Takav se rodiš, ne smatram da je to nešto posebno - kazao je Zdravko i dodaje da u Zadru ima još mnogo ljudi, boljih od njega, ali da za njih niko nije čuo.

Gde bi nam bio kraj kad bi se u svakoj državnoj ustanovi koja zahteva ispunajvanje gomile bespotrebnih obrazaca, našao po jedan Zdravko?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA