Cesarov život na novoj adresi: Dečak već dve godine upisan u italijansku školu, a evo šta su poručile hrvatske vlasti (FOTO) (VIDEO)

Alesandro Avenati je 2016. godine, nakon predaje Nine Kuluz i povratka u Hrvatsku iz BiH, u školu dostavio svu potrebnu dokumentaciju jer je očekivao da će sud sprovesti pravosnažnu odluku

  • 0

Nakon strašne drame koju je dečar Cesar Avenati (8) doživeo pre nekoliko dana kada ga je otac Alesandro na silu odvojio od majke Nine Kuluz i uvukao u automobil, centar za socijalnu rad iz Splita kontaktiraće Socijalnu službu u Moncalieriju u Italiji gde je njegova nova adresa, u porodičnoj kući njegovog oca, kako bi nadzirali uključenje dečaka u novu sredinu.

Cesar je već dve godine upisan u "Institut za opšte obrazovanje i istoriju" u Moncalieriju koji pod svojim okriljem ima predškolske ustanove, osnovne i srednje škole.

Alesandro Avenati je 2016. godine, nakon predaje Nine Kuluz i povratka u Hrvatsku iz BiH, u školu dostavio svu potrebnu dokumentaciju jer je očekivao da će sud sprovesti pravosnažnu odluku i da će mu se sin vratiti kući.

Nina krenula za sinom Cesarom u Italiju: Pokušala je da čuje svoje dete, ali se njen bivši muž nije javljao (VIDEO)

Kako do toga nije došlo, morao je da odlazi kod direktorke i da objašnjava zašto nije doveo sina jer je u Italiji kao i u Hrvatskoj krivično delo ako roditelji ne šalju dete u školu, pa obrazovne ustanove reaguju po službenoj dužnosti.

Od početka je preko škole sarađivao sa stručnim službama uključujući i psihologa kako bi osigurao za Cesara što bezbolniji povratak.

Nakon što je sprovedana predaja dečaka ocu Italijanu u utorak ujutru na splitskim Pujankama u skladu sa pravosnažnom sudskom odlukom iz 2012. godine, oglasio se Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa koji je nezadovoljan tokom događaja i očekuje izveštaj kako bi utvrdio da li treba preduzeti neke korake.

Prema njegovoj izjavi, sporno je što tokom predaje dečaka nije bio prisutan nadležni izvršni sudija. U stanu na Pujankama je umesto sudije bio sudski izvršitelj.

Ministar nije učestvovao na takvim predajama tako da nije upoznat kako tokom predaje dece uvek postupak sprovodi sudski izvršitelj koji sastavlja i zapisnik, kako je i omogućeno Pravilnikom koji reguliše prisilnu predaju deteta.

Dečak nije želeo da se odvoji od majke Foto: Privatna arhiva

Prisilne predaje dece nisu neuobičajene, ali nisu sve medijski eksponirane, pa se uglavnom radi o predajama koje sprovode centri za socijalnu rad koji oduzimaju decu roditeljima. Čak i u slučajevima kada se radi o roditeljima nasilnicima koji zlostavljaju i zapuštaju decu, ona nikada ne odlaze dobrovoljno od njih već se moraju na silu odvoditi.

- Biće određenih izmena u Pravilniku o postupanju u predajnom postupku kada je reč o detetu. Ja kao ministar ne mogu da menjam zakon, ali ćemo u tom postupku odrediti da važniju ulogu imaju veštaci, mislim da je to dobro. Takođe će sudije morati da budu na mestu gde se ureduje i pritom treba izbeći svaku vrstu prisile - poručio je Bošnjaković.

Kako prenosi Slobodna Dalmacija, ministar verovatno nije upoznat s činjenicom da upravo veštaci vode glavnu reč pre odluke o sprovođenju predaje deteta koja je zadnja mera i primenjuje se tek kada je neophodna, tj. kada je dogovor između stranaka nemoguć.

Što se tiče najavljenih izmena Pravilnika o tome se izjasnila i Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljka za decu.

- Povodom objave Nacrta pravilnika u aplikaciji javnog savetovanja, obratili smo se Ministarstvu pravosuđa. Predložili smo da se odustane od donošenja Pravilnika smatrajući, između ostaloga, da je predložena dopuna uvod u pravnu nesigurnost i koliziju odredbi različite pravne snage – odgovorila je na upit o izmenama Pravilnika.

Protiv navedenih izmena izjasnila se i Poliklinika za zaštitu dece i mladih grada Zagreba, Udruženje sudija za omladinu,porodičnih sudija i stručnjaka za decu i omladinu. Poliklinika se nakon sprovedene predaje Cesara Avenatija ocu oglasila i saopštenjem.

- To su situacije koje su izuzetno stresne za celu porodicu, pogotovo za decu, a neretko mogu dosezati i nivo traume. Situacije u kojima je donesena odluka o predaji uvek su rezultat nedostatka kapaciteta roditelja da, iz različitih razloga, uvide poziciju deteta, a onda i da postupe u najboljem interesu za dete.

Upravo iz tog razloga one neminovno rezultiraju jednom stranom koja je nezadovoljna odlukom. U tom kontekstu u većini slučajeva situacija predaje, bez obzira na to što je ona određena nakon temeljitih uviđaja i analiza brojnih stručnjaka iz područja zaštite deteta (psihologa, socijalnih radnika, posebnih zastupnika, sudija, lekara…) postaje traumatična za dete koje se kontinuirano nalazi u poziciji u kojoj se za njega/nju vodi rat, rat između onih koji bi trebalo da budu glavni izvori podrške i osećaja sigurnosti. Ovakav kontekst odrastanja neminovno ostavlja dugoročne posledice na mentalno zdravlje dece - naveli su stručnjaci zagrebačke poliklinike.

VIDEO: Tata mu je debitovao na Mundijalu a on plače dok ga gleda na terenu

(Telegraf.rs/slobodnadalmacija.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA