Predsednik Slovenije poručio: Neću čekati poslednji rok za predlaganje mandatara, svi moramo da sarađujemo

Pahor je ocenio da bi zbog velikog broja stranaka i političkih opcija vlada mogla da bude sastavljena tek krajem avgusta

  • 0

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je danas da neće čekati krajnji rok od 30 dana za predlaganje mandatara za sastav nove vlade i pozvao stranke u novom sazivu parlamenta na saradnju kako bi se nova vlada formirala i obezbedila politička stabilnost.

- Bezbednost naše države, naše blagostanje i ugled zavise od sposobnosti i spremnosti na saradnju - kazao je Pahor u uvodu konstitutivne sednice novog parlamenta.

Borut Pahor poručio: Janša dobija mandat u julu, treba mu dati priliku, čak iako ne uspe

Hina podseća da su slovenački birači na izborima 3. juna izabrali 90 novih poslanika iz čak devet stranaka što otežava dogovor o novoj vladajućoj koaliciji.

Pahor je ocenio da bi zbog velikog broja stranaka i političkih opcija vlada mogla da bude sastavljena tek krajem avgusta.

Prema slovenačkom zakonu, parlament prvo natpolovičnom većinom i tajnim glasanjem bira mandatara, a nakon toga istu većinu mora da dobije i cela predložena vlada.

Hina navodi da su kandidati za mandatara Janez Janša čija je Slovenačka demokratska stranka (SDS) na izborima osvojila 26 poslaničkih mesta, a ako Janša ne uspe da sastavi novu koaliciju, kao drugi potencijalni mandatar priliku će dobiti Marjan Šarec koji sa Listom Marjana Šareca (LMŠ) u novom parlamentu ima 13 poslanika, a podržavaju ga i stranke levice.

Slovenački parlament sutra bi trebalo da glasa o predsedniku novog parlamenta, a Šarec je najavio da će predložiti Mateja Tonina, predsednika demohrišćanske stranke Nova Slovenija (BSI), što bi otvorilo prostor formiranju mešovite desno-leve koalicije.

VIDEO: Putin četvrti put postao predsednik Rusije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA