≫ 

Naivni Makedonci naseli na prevaru decenije: Hvatali se za glavu kad su shvatili šta su uradili

Na ovu lažnu internet stranicu naseo je veliki broj građana, koji su se potom na svojim Fejsbuk profilima hvalili da su jeftino kupili avionske karte i zahvaljivali se Vizeru na promociji

  • 2

Lakoverni Makedonci za samo jedan dolar masovno su pre pet dana sa svojim platežnim karticama kupovali avio karte sa lažnog sajta, a kada su shvatili da se radi o prevari, hvatali su se za glave. Ovaj štos sa lažnim sajtom upalio je kod Makedonaca, a upućeni ističu da će vešti prevaranti, ako to već nisu uradili, isti sistem primeniti i u susednim zemljama.

Na socijalnim mrežama u Makedoniji nedavno se pojavila lažna internet stranica sa sličnim imenom kao niskobudžetna aviokompanija Vizer koja je nudila čak dve avionske karte za samo jedan dolar! Na njihovom sajtu je stajalo da se ovako jeftine karte nude u okviru „obeležavanja 15-godišnjice aviokompanije“.

Printskin: Facebook

Stotine ljudi prevareno uoči puta na meč Srbija-Brazil: Uplatili aranžman za Moskvu, a sada im agencija javila da nemaju karte za utakmicu

Na ovu lažnu internet stranicu naseo je veliki broj građana, koji su se potom na svojim Fejsbuk profilima hvalili da su jeftino kupili avionske karte i zahvaljivali se Vizeru na promociji.

Šok je usledio kada su nedugo potom shvatili da su bili prevareni i da je reč o lažnoj internet stranici, pa su masovno počeli da se javljaju u banke i od službenika traže da im hitno blokiraju platežne kartice.

Mnogi su se hvalili na Fejsbuku da su kupovali karte po niskim cenama Foto: Pixabay

Prevareni su preko socijalnih mreža upozoravali i druge ljude koji su naseli na obmanu i lažnu Vizer stranicu, preporučujući im da se hitno jave u svoje banke i blokiraju račune ako ne žele da se probude sa nulom denara na svojim platežnim karticama.

Isti apel su preko svojih oficijlnih internet sajtova uputili i iz banaka u Makedoniji savetujući svoje klijente da širom otvore oči i dobro provere ime internet stranice pre nego što unesu lične podatke i podatke sa svojih platežnih kartica.

Prodaju jeftinih avio karata preko lažne veb stranice istražuje policija. Prikuplja podatke da bi utvrdila koliko građana je naselo na primamljivu ponudu – dve avio karte za jedan dolar.

Čitavu situaciju sa prodajom karata istražuje policija Foto: Profimedia

- Sektor za kompjuterski kriminal i digitalnu forenziku preduzima mere i aktivnosti ca siljem prikupljanja informacija o oštećenim osobama, kao i informacije o mogućim počiniocima i drugim osobama uključenim u prevaru i krađu podataka - kažu u MUP.

Prema podacima Asocijacije za e-trgovinu, unazad godinu dana znatno je povećana kupovina preko interneta. Skoro 20 procenata stanovništva Makedonije je nabavilo neki proizvod ili su uslugu platili unoseći podatke sa svojih bankarskih kartica.

VIDEO: Usred leta odvalio se unutrašnji prozor na avionu

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nike

    23. jun 2018 | 13:32

    Ajde bogati uzeli im po 1 dolar,pa to po srpskog zakonu ne moze sud da goni. Mene moja banka svaki mesec mazne po 5 dolara

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA