Zabranjeno snimanje sa bilo kakvom vrstom kamera u Makedoniji - kazna 400 evra

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, samo policija je ovlašćena da postavlja uređaje za snimanje na javnim mestima

  • 5

U Makedoniji je prema Zakonu o zaštiti ličnih podataka zabranjeno snimanje sa bilo kakvom vrstom kamera postavljenih u automobilima ili u stambenim zgradama, a ko se toga ne pridržava biće novčano kažnjen sa 400 evra, odnosno oko 47.000 dinara. On može zaraditi i krivičnu prijavu od onoga koga je nezakonski snimao sa bilo kakvom vrstom kamere ako ga ovaj tuži.

Svako ko je postavio kameru u svoje vozilo ili zgradu, a da za to nema odobrenje od svih stanara zgrade, dužan je odmah, pre nego što bude kažnjen, da ukloni opremu za video nadzor.

NOVE 32 KAMERE MOGLE BI DA SNIMAJU VOZAČE U BEOGRADU: Da li je ovo spisak svih, sa preciznim lokacijama

Vlasnici savremenih vozila koja imaju fabrički ugrađene video kamere u retrovizorima ili u zadnjem delu automobila trebaju sami ili u ovlašćenom servisu da deaktiviraju kamere, jer je u Makedoniji kao i svuda u EU, snimanje ličnih podataka i identiteta građana na javnom mestu zabranjeno i kažnjivo.

Eksperti sa kojima je razgovarao skopski portal sudstvo.mk objašnjavaju da je puno građana, ponetih raznim video klipovima koje prave amateri po celom svetu, instaliralo kamere u svoje automobile nadajući se da će jednog dana taj snimak moći da iskoriste kao "dokaz" ako im se desi neka nepredviđena situacija ili saobraćajka.

Kazna za snimanje u Makedoniji iznosi oko 47.000 dinara Printskrin: Facebook/In the NOW

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, samo policija je ovlašćena da postavlja uređaje za snimanje na javnim mestima gde se odvija saobraćaj ili u posebnim vozilima MUP, a slovo Zakona o zaštiti ličnih podataka kazuje da je za vršenje video nadzora u stanbenim zgradama obavezno potrebna izjava i saglasnost svih vlasnika ili zakupaca stanova.

- Ovim zakonom je zabranjeno snimanje ulaza individualnih stanova drugih vlasnika ili zakupaca. Vlasnik može da postavi kameru koja vrši nadzor samo njegovih ulaznih vrata, ali ona ne sme da snima zajedničke prostorije zgrade, objašnjavaju za portal sudstvo.mk iz Direkcije za lične podatke.

VIDEO: Nova policijska kamera u Bgd, nema šanse da je vozači primete

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Belfagor

    23. jun 2018 | 22:19

    Budale

  • Lucifer 1

    23. jun 2018 | 21:51

    Dobar primer zakona o korišćenju kamera i snimanju drugih,kod nas može svako da koristi kako hoće bez ikakve zabrane.

  • abvgd

    24. jun 2018 | 04:41

    Koristite pravi naziv da ne izazovete medjunarodnu krizu: Severna makedonija, hvala!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA