Fronteks uskoro obezbeđuje granice Crne Gore? Počinje priprema za veliki nalet migranata

Fronteks, prema predlogu sporazma, može, preko svog koordinatora, saopštiti Crnoj Gori svoje stavove o instrukcijama koje su izdate timu

  • 5

Granice Crne Gore uskoro bi mogli da obezbeđuju agenti Evropske agencije za cuvanje granica i obale (Fronteks), pišu podgoričke "Vijesti".

Vlada u Podgorici je na sednici u četvrtak usvojila predlog osnova za vođenje pregovora i zaključivanje sporazuma sa Fronteksom, agencijom koju je 2016. zbog migrantske krize osnovala Evropska komisija, a čiji bi agenti zajedno sa crnogorskim graničarima upravljali i obezbedivali granicu u slucaju velikog priliva migranata.

Srbija je, prema pisanju tamošnjih medija, odbila davanje imuniteta agentima Fronteksa, te još nije potpisala sporazum sa tom evropskom Agencijom.

Agenti Fronteksa bi, prema predlogu sporazuma u koji su “Vijesti” imale uvid, u Crnoj Gori imali imunitet i ne bi mogli biti uhapšeni, krivicno gonjeni, niti bi morali da plaćaju porez ili svedoče na sudu.

Silikonske maske "potpis" ubica u Crnoj Gori: Dosetili se kako da ih ne uhvate, ali na jednu stvar nisu mislili

- Članovi tima ne mogu biti podvrgnuti bilo kakvom obliku hapšenja ili zadržavanja. Članovi tima uživaju imunitet od krivičnog sudstva u Crnoj Gori u svim okolnostima. Privilegije koje uživaju članovi tima i imunitet od krivičnog sudstva Crne Gore ne izuzimaju ih od krivičnog sudstva matične države članice. Matična država članica može članovima tima prema potrebi ukinuti imunitet od krivicnog sudstva Crne Gore. Takvo ukidanje uvek mora biti izričito - navodi se, izmedu ostalog, u predlogu sporazuma.

Fronteks bi uskoro mogao da čuva granice Crne Gore Foto-ilustracija: E-Stock.us/Petar Jovanović, AP/Tanjug

Timovi graničnika, policijskih službenika i, kako se navodi, drugog relevantnog osoblja država članica učesnica, ukljucujuci granicne policijske službenike ili drugo relevantno osoblje koje su države članice EU uputile Fronteksu radi njihovog rasporedivanja tokom neke akcije, bice ovlašćeni da obavljaju zadatke i primenjuju izvršna ovlašćenja koja su potrebna za kontrolu granice i operacije vraćanja, poštujuci pritom zakone Crne Gore, prenosi Blic.

- Članovi tima mogu obavljati zadatke i primenjivati ovlašćenja na teritoriji Crne Gore samo na osnovu instrukcija i, po pravilu, u prisustvu graničnih policijskih službenika ili drugog relevantnog osoblja Crne Gore. Crna Gora prema potrebi izdaje instrukcije timu u skladu sa operativnim planom. Crna Gora može ovlastiti članove tima da postupaju u njeno ime - kaže se u dokumentu.

Fronteks, prema predlogu sporazma, može, preko svog koordinatora, saopštiti Crnoj Gori svoje stavove o instrukcijama koje su izdate timu.

U tom slučaju Crna Gora uzima te stavove u obzir i postupa u skladu sa njima koliko je to moguće.

Srbija je navodno odbila da tim agentima da imunitet Foto: Profimedia

Prilikom obavljanja svojih zadataka i primene ovlašćenja, kaže se predlogu, članovi tima mogu nositi službeno oružje, municiju i opremu.

- Prilikom obavljanja svojih zadataka i primene svojih ovlašćenja članovima tima se odobrava primena sile, uključujući službeno oružje, municiju i opremu, uz saglasnost maticne države clanice i Crne Gore, u prisustvu granicnih policijskih službenika ili drugog relevantnog osoblja Crne Gore i u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom Crne Gore. Crna Gora može odobriti clanovima tima da primenjuju silu u odsustvu granicnih policijskih službenika ili drugog relevantnog osoblja Crne Gore - navodi se u dokumentu.

Kao jedan od razloga za potpisivanje sporazuma, navodi se da on predstavlja adekvatan okvir za saradnju EU i država potpisnica, u okviru kojeg ce Crnoj Gori biti pružena pomoć u oblasti upravljanja granicom i eventualnim kriznim situacijama koje se odnose na pojacani priliv migranata sa Bliskog istoka i konfliktnih podrucja, što je nepredvidivog karaktera i zahteva blagovremeno i stručno reagovanje.

Mediji već neko vreme najajvljuju novu migrantsku krizu Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

Agenti Fronteksa do sada su obezbeđivali, tokom vrhunca migrantske krize 2015. godine, makedonsko-grčku, i granicu između Hrvatske i Srbije.

Osnovni posao ove Agencije je da pomaže granicarima iz raznih zemalja EU, da rade zajedno na cuvanju spoljnih granica Evropske unije od ilegalnih migranta, ali i krijumcarenja ljudi.

Istovremeno u njihov delokrug ulazi i praćenje teroristickih grupa, pa tako mogu osobe za koje procene da predstvaljaju opasnost, proslediti Europolu.

Prema predlogu sporazuma, agentima Fronteksa nece moci ni da se pregleda licni prtljag prilikom dolaska u Crnu Goru.

- Lični prtljag clanova tima izuzet je od pregleda sve dok postoje ozbiljni razlozi za pretpostavku da sadrži predmete koji nisu namenjeni licnoj upotrebi članova tima ili predmete ciji je uvoz ili izvoz zabranjen zakonom ili uslovljen propisima Crne Gore o karantinu. Pregled takvog licnog prtljaga vrši se iskljucivo u prisustvu dotičnih članova tima ili ovlašcenog predstavnika Agencije - kaže se u dokumentu.

VIDEO: Hladnokrvno ubistvo vlasnika diskoteke

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA