≫ 

Francuska izručila Srbina Šušnjara BiH zbog ratnih zločina u Višegradu

Ovaj događaj procesuiran je i u predmetima u tužilaštvu i sudu u Hagu

  • 4

Francuska je izručila pravosudnim organima BiH Radomira Šušnjara (63), optuženog za učešće u ratnom zločinu nad Bošnjacima u Višegradu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Šušnjar se dugo godina nalazio u Francuskoj gde je lociran tokom istrage Tužilaštva BiH, nakon čega je pokrenuta procedura za njegovo izručenje BiH, navode iz Tužilaštva BiH.

Mostar: Nepoznate osobe preimenovale ulicu ratnog zločinca

Optužnica protiv Šušnjara je podignuta krajem prošle godine, a on se tereti da je za vreme rata i oružanog sukoba u BiH postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vreme rata. 

Šušnjara je izručen BiH Foto: Wikimedia/Julian Nitzsche

Iz Tužilaštva BiH navode da je Šušnjar optužen da je zajedno sa drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske i paravojnih formacija učestvovao u nezakonitom pljačkanju i zatvaranju civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Koritnik, u kuću u Pionirskoj ulici u Višegradu, nakon čega je kuća zapaljena, a potom je na nju pucano kako bi civili bili sprečeni da pobegnu.

"Ovaj događaj, poznat kao "živa lomača" u kući u Pionirskoj ulici, procesuiran je i u predmetima u tužilaštvu i sudu u Hagu, sa kojima je Tužilaštvo BiH ostvarilo značajnu saradnju", dodaje se u saopštenju.

Slučaj je procesuiran i u Hagu Foto: AP/Tanjug

Iz Tužilaštva BiH su se zahvalili pravosudnim institucijama Francuske na pomoći u lociranju i izručenju osumnjičenog, kao i svim policijskim agencijama koje su učestvovale u procesu transporta i izručenja u BiH.

Tužilaštvo BiH vodi istrage i traga za većim brojem lica osumnjičenih za ratne zločine iz BiH, koje se nalaze u inostranstvu, u čemu ostvaruje saradnju sa partnerskim agencijama u Evropi i širom sveta.

VIDEO: ISTORIJSKA MISTERIJA! 7.100 SRBA JE NA OVOM MESTU OSTAVILO SVOJE ŽIVOTE: Tajna srpskog "Gazimestana"

(Telegraf.rs/Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien

    24. jun 2018 | 21:03

    Ovih muslimana mora da je u Bosni prije rata bilo 72 miliona...kad su toliki zlocini nad njima pocinjeni i toliko Srba optuzeni i osudjeni...

  • Zvonko

    24. jun 2018 | 21:36

    Zar jos ima da nas hapse nas nevine

  • Sone

    24. jun 2018 | 23:17

    Kako kaze avav to su nasi prijatelji hahaha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA