Premijer Plenković novom izjavom šokirao hrvatsku javnost: Afrikanci vape za našim standardom (FOTO)

U Hrvatskoj se danas obeležava Dan državnosti

  • 7

Hrvatski premijer Andrej Plenković čak dva puta je tokom obeležavanja Dana državnosti šokirao hrvatsku javnost, kada je na Fejsbuku objavljena vladina objava sa njegovom čestitkom "hrvatskim ljudima" i kada je nakon mise u crkvi sv. Marka izjavio da je u zemljama Afrike i srednjeg istoka takvo siromaštvo da bi vapili da imaju "hrvatski standard".

Jedna od važnijih tema u Hrvatskoj poslednjih meseci je pitanje demografije, o tome je govorio i kardinal Josip Bozanić na misi povodom Dana državnosti, a Plenković je potom novinarima rekao da je za demografsku obnovu "optimizam ključan".

- Treba raditi na unapređenju institucija, jačanju demokratije i privrede, davanju perspektive za zadovoljan život ljudi, što je cilj ove vlade - rekao je.

Hrvatska vlada čestitala Dan državnosti preko Fejsbuka, a onda su krenuli komentari nezadovoljnih građana

Izrazio je uverenje da će se "ljudi koji žele dio života i posla odraditi u inozemstvu, ipak vratiti i podsticati domovinu kao što je to radila iseljenička Hrvatska u teškim razdobljima".

Hrvatski državni vrh na obeležavanju Dana državnosti Foto: Tanjug/Foto Hina/TOMISLAV PAVLEK

- Problem demografije svojstven je mnogim zemljama EU-a naše veličine. Imate i ogromne demografske ''plus'' trendove u zemljama Afrike i Srednjeg istoka gde je sasvim drugačija situacija. Tamo je takvo siromaštvo da bi svi vapili da imaju hrvatski standard - kazao je Plenković, preneo je HRT.

Dan državnosti državljanima Hrvatske u zemlji i širom sveta čestitala je predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kako komentariše upozorenje Josipa Bozanića na sve veće iseljavanje mladih iz Hrvatske, Grabar-Kitarović je kazala da je mobilnost sama po sebi dobra, jer nudi priliku za rad i školovanje, istaknuvši da se nada da će u Hrvatskoj biti stvoreni takvi uslovi koji će svima omogućiti da se vrate u domovinu.

Svim Hrvaticama i Hrvatima, građanima i građankama Dan državnosti čestitao je i predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Polaganje venaca Foto: Tanjug/Foto Hina/TOMISLAV PAVLEK

- Želja je svih nas da Hrvatska bude što bolja, što kvalitetnija za život naših građana - kazao je te pozvao sve građane da ne napuštaju Hrvatsku.

- Verujem da ima dovoljno potencijala, da možemo bolje. Prošli smo jedno dosta tešku etapu istorije i sad je trenutak da zemlju gradimo na najbolji mogući način - rekao je Jandroković.

Pozvao je stoga "na zajedništvo, na međusobno uvažavanje i toleranciju".

VIDEO: U Beogradu otvorena Hrvatska privredna komora

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • haha

    25. jun 2018 | 17:29

    Pa da jedino bolji standard imaju od siromašnih afričkih zemalja sa zulu plemenima daleko od civilizacije. Bravo Plenkovicu rvatski genije!!!

  • Zoran

    25. jun 2018 | 16:35

    Eto, ima i gore.

  • As

    25. jun 2018 | 17:29

    On nema pojma koliko je taj kontinuitet napredovao

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA