Zatvorenik moli da se vrati iza rešetaka: Na slobodi prolazim kroz pakao (FOTO) (VIDEO)

Ako ga ne prime u Centar za beskućnike, sigurno će, kako sve vreme razmišlja, opet počiniti neko krivično delo samo da bi se vratio nazad na "sigurno"- iza zatvorskih rešetaka

  • 3

Nakon 24 godine provedene u najvećem makedonskom zatvoru Idrizovo u Skoplju, Slavčo Blaževski (48) iz Tetova ne zna kako da na slobodi nastavi sa životom, pa moli da ga vrate nazad iza rešetaka.

Na slobodu je pušten 22. februara ove godine nakon donošenja zakona o amnestiji, ali je protekla četiri meseca na slobodi, kako kaže, prolazio kroz pravi pakao.

>>> Dragi je pola života proveo po zatvorima, a sada ima mnogo jaku poruku za mlade (FOTO) (VIDEO)

Slavčo Blaževski nema krov nad glavom, nema nikakvu imovinu, niti porodicu da ga zbrine - Foto: TV Telma

Ovaj bivši robijaš nema krov nad glavom, nema nikakvu imovinu, niti porodicu da ga zbrine. Zbog bolesti ne može da nađe ni posao. Prinuđen je da spava pod vedrim nebom, najčešće po parkovima, a jedva se i prehranjuje.

- Pošto sam bio amnestiran morali su da me puste na slobodu. U 11 sati su me izbacili na ulicu. Nisu mi dali novac ni za put, ni za hranu. Polako, polako, posle dan i po sam iz Skoplja stigao do Tetova. Svaki dan nakon puštanja iz zatvora mi je bio pakao. Spavam po parkovima, a do kada će tako biti - ne znam. Stalno razmišljam šta da uradim samo da me vrate nazad u zatvor. Ali ni to nije tako jednostavno. I da napravim neku belju, to će se vući po sudovima i proći će dosta vremena dok me osude i vrate u Idrizovo - poverio se Slavčo Blaževski skopskoj televiziji Telma.

Kaže da je bio počeo i da radi, ali zbog zdravstvenih problema pretpostavljeni su mu rekli da mora da napusti posao. Potom se obratio Centru za socijalni rad u Tetovu tražeći socijalnu pomoć, a odande su mu odgovorili da prvo mora da izvadi ličnu kartu da bi ostvario to pravo.

Prinuđen je da spava pod vedrim nebom, najčešće po parkovima, a jedva se i prehranjuje - Foto: TV Telma

- Nekoliko puta sam bio u Centru za socijalni rad. Imao sam ličnu kartu koja se vodila na staroj adresi gde sam živeo sa ocem. Otac je prodao kuću i sada tamo žive drugi ljudi koji primaju socijalnu pomoć, a po zakonu meni socijalna pomoć ne sleduje jer se vodim na istoj adresi. Moram da imam novu adresu življenja, a da bi imao novu adresu treba neko da me primi ili da mi da punomoćje da zaista živim kod njih, a to niko ne želi da prihvati strahujući da ne steknem stanarsko pravo - kaže Blaževski.

Sada je i bez novca i bez krova nad glavom. Kaže da su mu službe ponudile smeštaj u Centru za beskućnike u Čičinom selu kod Skoplja. Ali, da bi bio smešten u toj ustanovi mora da prođe određena procedura i vremenski period.

- Prihvatio bih da spavam bilo gde, ako treba i u podrumu, samo da imam neki krov nad glavom. Isčekujem šta će biti, a u međuvremenu su mi opet rekli da izvadim dokumente. Milostinju čekam, čekam da se neko sažali i smiluje i da mi ponudi smeštaj ili neki posao, bar za mesec - dva, dok se ne reši taj problem - suznih očiju govori Slavčo Blaževski.

Zbog zdravstvenih problema morao je da napusti posao - Foto: TV Telma

Iz Centra za socijalni rad u Tetovu su televiziji Telma izjavili da se nadaju da će do sredine idućeg meseca Blaževski biti zbrinut u Čičinom selu. Objašnjavaju da mora da prođe vreme, da se izvade potrebni dokumenti da li osoba poseduje nekakvu imovinu, a potom će se zvanično obratiti Centru za beskućnike u Čičinom selu.

A dok se to ne reši, Blaževski će i dalje živeti pod vedrim nebom prehranjujući se od milostinje i nadajući se da će uskoro biti zbrinut. Ako se to ne desi, sigurno će, kako sve vreme razmišlja, opet počiniti neko krivično delo samo da bi se vratio nazad na "sigurno"- iza zatvorskih rešetaka.

Pogledajte video:

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sensa

    26. jun 2018 | 13:23

    Ne treba ovog zaliti ko zna sta je uradio kad je bio 24 godine u zatvoru

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA