Vratimo naše Srbe i popravimo demografiju u Hrvatskoj, poručuje istoričar Hrvoje Klasić

Klasić kaže da uprkos svemu što se izdogađalo, "Hrvatska je vekovima domovina (hrvatskim) Srbima isto koliko i Hrvatima". Njihovi preci su, podseća, na različite načine unapređivali hrvatsku privredu, kulturu, školstvo i sport

  • 30

Pitanje demografije veoma je aktuelno poslednjih meseci u Hrvatskoj, oko njega su se sukobili predsednica i premijer iznoseći svako svoje mere za prevazilaženje tog problema, a ugledni istoričar Hrvoje Klasić kaže da postoji mera o kojoj niko ne razmišlja - vratiti "hrvatske Srbe", koji su tu državu napustili bilo pod pritiskom, bilo dobrovoljno.

Klasić je uveren da se hrvatska dijaspora neće masovno vraćati u Hrvatsku, pa bi, kaže, umesto njih ona mogla biti naseljena nekim drugim narodima, Bugarima ili Rumunima, protiv kojih, dodao je, nema ništa, ali, dodaje, da to nije mera na koju on misli.

>>> Srbi će graditi najveći i najkontorverzniji građevinski projekat u istoriji Hrvatske

On kaže da pre svega misli da Hrvatska treba da vrati, kako kaže, "naše Srbe", koji su tu zemlju napustili pod ratnim dejstvima 1990. godine, bilo pod pritiskom bilo dobrovoljno.

Hrvatska treba da vrati, kako Klasić kaže, "naše Srbe", koji su tu zemlju napustili pod ratnim dejstvima 1990. godine - Foto: Profimedia

- Naravno, među njima sigurno ima onih koji iz različitih razloga ne bi ni hteli da se vrate. Jedni, zato što su se već snašli negde drugde, a drugi jer znaju da bi njihovo ponašanje tokom rata zahtevalo određene postupke hrvatskih pravosudnih organa. Svi ostali, koji verujem čine većinu, trebalo je već odavno da postanu predmet interesa političkih elita kada god su na dnevni red dolazile teme popravljanja demografske slike - smatra Klasić.

U komentaru objavljenom na portalu net.hr, Klasić kaže da uprkos svemu što se izdogađalo, "Hrvatska je vekovima domovina (hrvatskim) Srbima isto koliko i Hrvatima". Njihovi preci su, podseća, na različite načine unapređivali hrvatsku privredu, kulturu, školstvo i sport.

- Nisu ti odnosi uvek bili dobrosusedski o čemu ponajpre svedoče godine Drugog svetskog i Domovinskog rata. Međutim, nije na odmet dodati da dobrosusedski odnosi nisu uvek vladali niti među samim Hrvatima. Ali tragične događaje ne možemo izbrisati iz prošlosti, niti ih smemo negirati. Naprotiv, treba ih racionalno sagledati, izvući pouke i nastojati ih ne ponoviti - naveo je Klasić.

Ovaj ugledni hrvatski istoričar ukazuje da tako barem razmišljaju zreli narodi koji su u odnosu na Hrvate i Srbe u prošlosti puno češće i intenzivnije između sebe ratovali, a za razliku od Hrvata i Srba puno ređe međusobno sarađivali i pomagali jedni druge.

Hrvoje Klasić Printskrin: Youtube/N1

Reč je o narodima koji su viševekovna neprijateljstva zamenili dobrosusedskim odnosima i saradnjom u postizanju mira i napretka, kaže Klasić i pita: "Jesmo li mi napokon sazreli da brojne pozitivne primere počnemo da primenjujemo u svojoj domovini. Ili smo još uvek više opterećeni odnosima iz prošlosti nego građenjem novih odnosa u budućnosti".

Klasić smatra da odgovore na ova pitanja ne treba tražiti kod demografa, a pogotovo ne kod političara.

Nažalost, ističe, dovoljno je da se provezete Banijom, Likom i Slavonijom, ili jednostavno odete na bilo koju veću autobusku stanicu, železničku ili aerodrom u Hrvatskoj.

Uz podsećanje da je tamo negde 1990. na jednoj zagrebačkoj zgradi osvanuo grafit ''Vratite nam naše Srbe, evo vam vaši Hercegovci'', Klasić kaže da je to bila reakcija na stanje u društvu kojom se htelo upozoriti na nekoliko tada aktuelnih fenomena.

Prvi se, kaže, odnosio na promenjen ''mentalitet'' glavnog grada Hrvatske koji je, po mišljenju autora grafita, uslovljen najviše masovnim dolaskom Hrvata iz Hercegovine, a drugi se, dodaje, odnosio na povezanost Hercegovaca s delima ratnog profiterstva i pljačke društvene imovine u procesu privatizacije.

1990. na jednoj zagrebačkoj zgradi osvanuo je grafit ''Vratite nam naše Srbe, evo vam vaši Hercegovci'' - Foto: Tanjug/D. Kujundžić

- Iako sam svestan da namera spomenute poruke nije bila kritička analiza činjenica već ponajpe ironično karikirani komentar, uvek sam držao da drugi deo grafita nije fer. Jer, nije Zagreb zbog Hercegovaca manje srednjevropski grad niti se ''purgeri'' (porodice generacijama rođene u Zagrebu) od ''dotepenaca'' (doseljenici) razlikuju po tome što uglavnom u slobodno vreme čitaju Krležu i raspravljaju o pozorišnim i baletskim predstavama. I ono što je posebno važno, nisu na ratu profitirali niti Hrvatsku opljačkali Hercegovci već kriminalci čije se poreklo podjednako može pronaći u Zagorju, Slavoniji, Lici, Dalmaciji ili bilo kojoj drugoj regiji - naveo je Klasić.

Autor objašnjava pravi razlog zbog kojeg se, kako kaže, danas, 2018. prisetio ovog duhovitog "politički nekorektnog" grafita i dodaje da je to njegov prvi deo.

Ukazuje da u poslednjih nekoliko godina, a posebno nekoliko meseci nema dana da se ne spominje demografska katastrofa, pad stope nataliteta i odlazak građana Hrvatske u potragu za ekonomski, politički i pravno stabilnijim društvima.

- Posledice svih navedenih procesa se već vide u nedovoljnom broju radnika potrebnih za normalno funkcioniranje turističke sezone, a tek će se videti kada broj penzionera daleko nadmaši broj onih koji će u Hrvatskoj raditi i plaćati poreze i doprinose - naveo je Klasić.

VIDEO: U Beogradu otvorena Hrvatska privredna komora

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • B.C.

    28. jun 2018 | 13:45

    Zato sto im treba jer hrvati napustaju hrvatcku

  • slobodanka

    28. jun 2018 | 13:02

    Narode, nemojte se nikad vracati u dusmansku zemlju.Sad kad im treba sad bi da vas vrate.Hvala istoricaru,nemam nista protiv njegove izjave,on je u pravu.Svugde na svetu ce ljudi da izumru gde nema diverziteta.Tako je i u biljnom i u zivotinjskom svetu.U Hrvaskoj kazu, zivi 98 % hrvata, a sta je sa ostalim svetom??

  • Petar M

    28. jun 2018 | 13:07

    Nema hrvatski srba. Srbi rodjeni u hrvatskoj, posle rata, nesmiju rrci da su srbi, koji crni povratak u Slavoniju I druga mesta gde su srbi cinili vecin, tamo nema zivota ni za one koji tamo zive, bez obzira na nacionanost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA