≫ 

Milo Ðukanović: Crnu Goru niko i ništa neće skrenuti sa EU puta

Svesni smo, kaže šef crnogorske države, da put ka Evropskoj uniji neće biti nimalo lak, niti lišen izazova

  • 13

Crnu Goru niko i ništa neće skrenuti sa puta evropskih integracija, poručio je danas predsednik Milo Ðukanović, koji tvrdi da iz određenih političkih centara ima pokušaja prenaglašavanja postojećih problema, ili veštačkog kreiranja novih, kako bi se stvorila percepcija da Crna Gora možda i ne želi ostvarenje evropskog cilja.

- Namera je da se naša zemlja usporava ili čak blokira na daljem putu ka članstvu u EU. Želimo da poručimo da nas niko i ništa neće skrenuti sa evropskog puta - rekao je Ðukanović, na otvaranju konferencije “Regionalna konvencija o EU integracijama Zapadnog Balkana", u Podgorici.

EU nikad podeljenija, a samit u Briselu stavlja na test jedinstvo Evrope: Migranti glavno pitanje, Šengen pod znakom pitanja (FOTO) (VIDEO)

Ti centri, strukture ili pojedinci, kako je rekao, "očigledno ne shvataju ili brzo zaboravljaju događaje iz ranije ili skorije istorije ovog regiona".

- Mala Crna Gora je i u mnogo težim uslovima znala da opstane na evropskom kursu, često držeći u svojim rukama ključ za rešavanje problema od regionalnog značaja. Svima bi i danas moralo biti jasno: onaj ko usporava Crnu Goru, usporiće, možda i zaustaviti evropeizaciju Zapadnog Balkana. A ko ostavlja Zapadni Balkan na vanevropskom koloseku, limitira stabilnost, razvoj i konkurentnost Evrope u celini - rekao je Ðukanović.

Svesni smo, kaže šef crnogorske države, da put ka Evropskoj uniji neće biti nimalo lak, niti lišen izazova.

Đukanović nakon pobede na predsedničkim izborima Foto: Tanjug/AP

- Kao što nije bio ni do sada. Ali mi u ovaj proces nismo ušli zato što očekujemo nagradu u vidu članstva u Evropskoj uniji. Ne, mi pre svega želimo usvajanje evropskih standarda i evropskih vrednosti, i kreiranje boljeg života i sigurnije budućnosti za naše građane. To je naš prevashodni cilj - rekao je Ðukanović, preneo je portal RTCG.

On smatra da bi sve evropske države morale hrabrije i odlučnije da krenu u rešavanje aktuelnih problema sa kojima se suočavaju.

Ðukanović je rekao da kao Evropljanin veruje da Evropa mora "učvršćenom vizijom ujedinjenja i nepokolebljivom odlučnošću političkih elita prevazići sopstvene strahove, brže i dugoročno održivo rjšavati aktuelne probleme i time čuvati istorijski zasluženi globalni prestiž kao važan partner napretka čovečanstva u celini".

Podgorica Foto: Wikipedia/Nije bitno...

Kako je rekao, naše crnogorsko, istorijsko i praktično političko iskustvo pokazuje da za osećaj straha ili hrabrosti ni među ljudima ni među državama, veličina i brojnost nikada nisu predstavljali značajan faktor.

Rečju, kazao je, nije bitno koliko ste veliki, već da li znate šta hoćete, i koliko ste odlučni i sposobni da to i ostvarite.

- Takav pristup je presudno uticao da se uspešno suprotstavimo Miloševićevoj politici ''90-tih; da učvrstimo mir i međuetnički sklad u Crnoj Gori u vreme raspada Jugoslavije; da sačuvamo zemlju od bombardovanja ''99; da održimo i razvijamo prijateljske odnose sa svim susjedima; da kao najmanja država Zapadnog Balkana postanemo lider u procesu evropskih integracija; da od jedne od najsiromašnijih republika u bivšoj Jugoslaviji postanemo država sa najvećim bruto nacionalnim dohotkom po glavi stanovnika u regionu - rekao je Ðukanović.

VIDEO: Političar koji nikada nije izgubio izbore

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zis

    29. jun 2018 | 15:56

    Jadna je i ta Evropa ako i vas prime .Sta vi da ponudite Evropi sto oni nemaju .

  • 🐤

    29. jun 2018 | 17:35

    E on jesvoj narod doveo na prosjacki stap,a sve sto je stekao ostalo mu od baba.,anarod ope za njim ko ovca za slanom rukom.To su Milogrci.

  • Malaga

    29. jun 2018 | 16:54

    Samo vas cekaju! 😂😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA