≫ 

Na mnoga pitanja do danas nismo dobili odgovor: Bratunac, 26 godina od kako je mučki stradalo 3.500 nedužnih Srba (FOTO)

Imamo crno-belu sliku gde su Bošnjaci prikazani kao žrtve, a Srbi kao zločinci, ali grobovi govore da ta slika nije crno-bela

  • 19

U Bratuncu je danas održana komemoracija u znak sećanja na 3.500 stradalih Srba sa tog područja, Srebrnice i okoline, na kojoj je predsednik RS Milorad Dodik izjavio da u BiH nema pravde za Srbe, jer su počinioci stravičnih zločina nad srpskim narodom u proteklom ratu ostali nekažnjeni.

Prema njegovim rečima, u srednjem Podrinju tokom poslednjeg rata stradalo je više od 3.500 Srba, a da nema odgovornosti i kazne za počinioce, prenosi RTRS.

>>> Naser Orić oslobođen optužbi za ratne zločine u Bratuncu i Srebrenici 1992. godine

Tokom rata u BiH, na području Bratunca i Srebrenice ubijeno je oko 3.500 Srba - Foto: Tanjug/Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja

- Nema kazne za počinioce, ali ima snažnog ignorisanja međunarodnog faktora i nastojanja da se održi stereotip koji je ovde već ranije plasiran da se generalno govori samo o srpskoj krivici - rekao je Dodik na komemoraciji kojoj je prisustvovala i premijerka RS Željka Cvijanović, kao i ministar odbrane Srbije Aleksnadar Vulin.

Prema njegovim rečima, sramne kazne za trojicu Bošnjaka, pripadnika takozvane Armije BiH, koji su nekoliko sati maltretirali i silovali desetogodišnju devojčicu srpske nacionalnosti 1993. godine u Sarajevu, govori da u BiH nema pravde za Srbe i da BiH nije zemlja za Srbe.

- Mi smo ovde silom Dejtonskog sporazuma, spremni da poštujemo ovaj sporazum i njegove određene odredbe, ali isto tako, svesni smo iluzije koje pokušavaju da izgrade ovde u liku BiH, na štetu Srba i srpskog naroda - rekao je Dodik.

On je pozvao prisutne da se ponovo okupe i pomognu u rešavanju nagomilanih problema. Dodik je rekao da je Vlada Republike Srpske u taj kraj uložila značajna sredstva, jer želi da ga oživi sa stanovišta svih funkcija - javnih i drugih.

Na komemoraciji je prisustvovao i ministar odbrane Aleksandar Vulin - Foto: Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

- Stradanje ostaje kao naša bol, kao mesto koje će večito u kolektivnoj svesti našeg naroda biti upamćeno, ali isto tako moramo se okrenuti životu. Najbolja zahvanost za žrtve koje su date jeste uspešno društvo i to je odnos prema poginulim i stradalim u proteklom ratu - rekao je Dodik.

Cvijanović je izjavila da nekažnjavanje počinilaca teških zlodela nad više od 3.500 Srba u srednjem Podrinju u proteklom ratu treba da drži Srbe budnim i svesnim onoga što se dogodilo i na koji način treba da se kreću u budućnosti kako bi izbegli sve zamke ovog tipa.

Ona je naglasila da je važno izražavati poštovanje prema svim žrtvama, ali i negovati kulturu sećanja.

- Kultura sećanja mora da postoji u okviru institucija, kolektiviteta i svakog pojedinca u Republici Srpskoj, jer na osnovu toga možemo da razumemo šta je bilo i kuda se krećemo u budućnosti - rekla je Cvijanović novinarima u Bratuncu, gde je prisustvovala pomenu.

Ona je istakla da je vlast u Srpskoj opredeljena za izgradnju bolje Republike Srpske koja će biti stabilnija i sve jača iz dana u dan, znajući koliko je žrtava podneto u svim krajevima.

Milorad Dodik, Aleksandar Vulin, Željka Cvijanović - Foto: Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

Cvijanović je ukazala da su zločini počinjeni nad Srbima u srednjem Podrinju ostali nekažnjeni što postaje matrica kada se govori o pravdi ili dostizanju pravde, istine i sankcija u okviru BiH.

Zvaničnici Republike Srpske i Srbije, brojne delegacije i predstavnici boračkih organizacija prisustvovali su u Bratuncu pomenu za više od 3.500 stradalih Srba iz srednjeg Podrinja ubijenih tokom proteklog rata.

Pomen stradalim Srbima i ove godine održava se sa istom porukom - "Da se ne zaboravi". Porodice srpskih žrtava u Podrinju još čekaju pravdu, podseća RTRS.

Na Petrovdan 1992. godine na području Vlasenice, Osmaka, Zvornika, Bratunca i Srebrenice, muslimanske snage predvođene Naserom Orićem činile su neviđena zla ubijajući srpsko stanovništvo, od novorođenčadi do staraca, ne birajući sredstva.

Nema srpskog sela u okolini Srebrenice i Bratunca koje nije popaljeno, a u kojem vojnička čizma tzv. Armije RBiH nije pokušala da zatre trag svemu što je srpsko, kažu porodice čiji su članovi stradali.

U Bratuncu je danas održana komemoracija u znak sećanja na 3.500 stradalih Srba sa tog područja, Srebrnice i okoline - Foto: Ministarstvo odbrane/Darimir Banda

Srbi u Podrinju stradali su na najmostruozniji način... 43 dece je ubijeno, a mnoga pitanja ni danas nemaju odgovor.

Među njima su: Ko je ubio snajperom dečake Dimitrijević i Slobodana Stojanovića? Ima li pravde za Ljubinku Gajić, majku petogodišnjeg dečaka koga je granata ispaljena iz Srebrenice ubila na balkonu u stanu? Da li će ikada iko odgovrarati za ovaj zločin ili za zločin u Bjelovcu gde su Slavki Matić ubijene dve kćerke?

Da li će pravda stići zločince koji su pobili porodicu Vučetić? Tada devetogodišnji Brano, ostao je bez brata, majke i oca. Posledice ove tragedije trpi i danas.

U Organizaciji porodica poginulih kažu da je godinama građen mit o Srebrenici u kojoj postoje samo žrtve na jednoj strani, a zločinci na drugoj, konstatauje RTRS.

- Imamo crno-belu sliku gde su Bošnjaci prikazani kao žrtve, a Srbi kao zločinci, ali grobovi govore da ta slika nije crno-bela - rekla je za ovaj medij Radojka Filipović iz te organizacije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marko

    7. jul 2018 | 11:41

    Muslimanske prevare sa Srebrenicom su otisle u Svet a o Srpskim zrtvama se do sada cutalo.Dokle.

  • Mitar iz Dubica

    7. jul 2018 | 11:07

    Neka im je vecni spomen i da ih Gospod primi u Carstvo Nebesko!

  • Jea

    7. jul 2018 | 13:36

    To je to zlo (hrvatsko cvijece) koje na svakih 50 godina mijenja vjeru i naciju i optuzuje nas Srbe iz Bosne za genocid,agresiju i za sve u zivotu...kako neko ko vijekovima zivi tu moze biti agresor na svoju kucu,svoju zemlju,ko je nas protjerao iz federacije,dokle vise da lazi ovih nepismenih ljudi prolaze????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA