Kolinda šokira izjavama u Tirani: Albance nazvala braćom po oružju, zahvalila se "patriotama" koji su se borili za Hrvatsku

U svom govoru se osvrnula i na "trajno i nerazdvojno prijateljstvo" između dve zemlje i ulogu albanske nacionalne manjine u hrvatskom društvu

  • 86

Hrvatska snažno podržava evropsku integraciju Albanije i pozdravlja napredak koji je do sada postigla u ispunjavanju kriterijuma neophodnih za članstvo u Evropskoj uniji, izjavila je u četvrtak u albanskom parlamentu predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

- Hrvatska snažno podržava evropsku integraciju Albanije i pozdravlja napredak ostvaren u ispunjavanju kriterijuma za članstvo u EU. Kao zemlja energičnih i marljivih mladih ljudi, Albanija ima izvrsne izglede - kazala je predsednica drugog dana službene posete Tirani, gde se sastala s predsednikom parlamenta Granitom Rucijem.

>>> Svet se smeje Kolindi: Ljubila Francuze i pehar posle poraza, pa postala Mis mokre majice! (VIDEO)

Takođe, iskoristila je priliku da čestita albanskoj strani na odluci Evropskog veća o otvaranju pristupnih pregovora u junu 2019.

Kolinda Grabar Kitarović čestitala je albanskoj strani na odluci Evropskog veća o otvaranju pristupnih pregovora u junu 2019. - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Čestitam vam na odluci Veća koja prepoznaje napredak Albanije i utire put otvaranju pristupnih pregovora u junu 2019. -kazala je predsednica.

Poručila je da će Hrvatska nastaviti da podržava proces evropske integracije Albanije prenoseći svoja iskustva i znanja stečena na sopstvenom evropskom putu.

- Treba da nastavimo zajedno da radimo kako bismo uspostavili još bolju saradnju (...) kao zemlja s izvanrednim geostrateškim položajem, Albanija će imati sve značajniju ulogu u jugoistočnoj Evropi. Hrvatska se raduje daljem jačanju svojih strateških odnosa s Albanijom - poručila je Grabar-Kitarović.

To će, kako je istakla, pridoneti pozitivnim procesima u susedstvu, kako u vidu stabilnosti i sigurnosti, tako i u poboljšanju ekonomske sigurnosti.

- Hrvatska i Albanija mogu zajedno puno toga da urade - kazala je predsednica.

Hrvatska snažno podržava evropsku integraciju Albanije - Foto: Shutterstock

Ponovila je da Hrvatska pridaje veliku važnost stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu jugoistočne Evrope i snažno zagovara evropsku perspektivu celog tog prostora.

- Albanija je veoma važan partner, strateški i politički, i EU je to prepoznala - kazala je predsednica.

U svom govoru se osvrnula i na "trajno i nerazdvojno prijateljstvo" između dve zemlje i ulogu albanske nacionalne manjine u hrvatskom društvu.

- Albanija je bila naš prijatelj kada nam je bilo potrebno - kazala je i podsetila na brojne Albance koji su se borili u ratu u Hrvatskoj.

- Bili smo doslovce braća po oružju, pre nego što smo 2009. zajedno ušli u NATO. Mnogi Albanci su žrtvovali svoje živote za Hrvatsku i verujte mi - Hrvatska to neće zaboraviti.

Kazala je da je Hrvatska, zemlja na raskršću hrišćanstva i islama, pomorske i kontinentalne tradicije, izvrstan primer suživota, uključivosti i integracije raznih kultura i religija.

Hrvatska predsednica poručila je da je Albanija bila prijatelj Hrvatskoj kada je to bilo potrebno - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Albanci su u potpunosti integrisani i cenjeni pripadnici hrvatskog društva (...) kako vole i poštuju Hrvatsku, a istovremeno ponosni i patriotski nastrojeni Albanci, sjajan su primer pozitivnog uticaja na odnose naših zemalja - kazala je predsednica, posebno podsetivši na zajednicu Arbanasa kod Zadra koja tamo živi od 18. veka.

Takođe, podsetila je da prijateljstvo između dve zemlje seže još u doba kada su Dalmacija i Albanija bile pod vlašću Venecijanske Republike i u tom kontekstu istakla je ulogu albanskog Đerđa Kastriotija Skenderbega.

Albanija je inače 2018. proglasila "Godinom Skenderbega", s brojnim kulturnim događajima.

Predsednica je kazala da treba znati da su Skenderbeg i njegov sin primili titulu počasnih građana Dubrovačke Republike za njihov doprinos u borbi protiv Osmanlija.

Nije zaboravila da spomene ni ulogu hrvatskog istoričara, prevodioca i političara Milana Šuflaja, jednog od utemeljitelja albanologije, kao i istoričara iz 18. veka - Andrije Kačića Miočića, kao osobe kojima Hrvatska duguje istorijske veze s Albanijom.

Kao "nesumnjivo istorijski trenutak" u međusobnim odnosima navela je otvaranje hrvatske ambasade u Tirani u martu 1994. godine.

- Neka dugo živi hrvatsko-albansko prijateljstvo - poručila je hrvatska predsednica na kraju govora.

Svoj boravak u Albaniji nastavlja posetom luci Drač.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Banne

    19. jul 2018 | 14:56

    Oni su braca ne samo po oruzju, nego i po mnogim drugim stvarima. Po civilizovanosti, obrazovanosti. Neka se pare i razmnozavaju, sto dalje od nas.

  • He

    19. jul 2018 | 15:01

    Pa ovo nije normalno! Zdupetili se haha

  • vladimir^

    19. jul 2018 | 14:52

    Jedino vas udruzuje mrznja prema Srbiji, a kao sto napisa J.Ducic "Covek ne mrzi drugog coveka nego samo ako ga se boji, i zato mrznja i strah idu naporedo. Ako se covek, naprotiv, ne boji svog protivnika, onda ga i ne mrzi, nego ga prezire. Stoga su ljudi koji puno mrze uopste strasljivci, i imaju zensku cud i osetljivost..."

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA