≫ 

Osvanuo provokativni natpis na omiljenoj srpskoj plaži u Dalmaciji: Ovde se kupaju psi (FOTO)

Mnogi proterani Srbi žele da se vrate na svoje ognjište, ali strahuju zbog stalnih provokacija

Čitalac Telegrafa poslao je alarmantnu fotografiju koja je nastala u Dalmaciji, u Gornjem Karinu kod Obrovca. U ovom mestu nalazi se plaža na kojoj se kupaju pretežno Srbi. Sa ciljem da ih isprovociraju Hrvati su na samom ulazu napisali "Plaža za pse" i NDH.

Poslednja provokacija, ispisana na napuštenoj kući, samo je jedna u nizu uvreda koju Srbi svakodnevno doživljavaju u Hrvatskoj. One su "najblaži" oblik terora kroz koji naš narod prolazi u zemlji iz koje je proterano na hiljade Srba.

I nakon 23 godina od operacije "Oluja", naš narod se i dalje ne oseća sigurno u Hrvatskoj, čak i ako je samo turistički posete.

Kako danas zaista izgleda Knin i život Srba u njemu: Ovo je tužna ispovest ispunjena bolom, tišinom i praznim kućama (FOTO)

Mnogi proterani Srbi žele da se vrate, ali zbog stalnih provokacija strahuju od toga šta može da se desi.

Stravična provokacija Foto: Telegraf

Širom Hrvatske na hiljade kuća koje pripadaju Srbima i dalje su prazne. Pitanje je da li će ikad više one postati dom. Iako žele da se vrate u zemlju koja je do pre manje od tri decenije bila domovina i našem narodu, mnogi Srbi smatraju da u njoj nikad neće biti bezbedni.

Mnogi se plaše i za život.

Provokacije, uvrede i neprijateljstvo Srbi doživljavaju širom Hrvatske. Skidanje tablica, konobari koji neće da usluže srpskog gosta jer je umesto kave naručio kafu, kao i prodavačice koje neće da daju hleb već kruh, sve to očekuje Srbe.

VIDEO: Hrvati slave drugo mesto na Mundijalu i horski uz Tompsona vređaju Srbe

Rat između Hrvata i Srba odavno je prošao, ali mir i spokoj naš narod u njoj i dalje ne nalazi. Oni koji su u kolonama, na traktorima samo sa najosnovnijim stvarima, bežali iz Hrvatske, maštaju da će jednog dana da se vrate u kuće u kojim su živeli i odrastali.

Srbi strahuju za život Foto: Telegraf

Ali još uvek sve ostaje samo na nadanjima.

MASOVNA PROTERIVANJA SRBA IZ HRVATSKE TOKOM RATA

Tokom četiri dana, u avgustu 1995. godine Hrvati su proterali Srbe sa prostora bivše Republike Srpske Krajne u Hrvatskoj. Operacija je nazvana Oluja, a međunarodni krivični tribunal u Hagu, ju je okarakterisao kao udruženi zločinački poduhvat.

Sa teritorije bivše Republike Srpske Krajne proterano je oko 200.000 Srba.

U operaciji Oluja proterano 200.000 Srba Foto: Profimedia/AFP

U operaciji Bljesak 1. maja 1995 godine, za samo 36 sati proterano je oko 15.000 Srba, 283 ih je ubijeno ili je nestalo među kojima 9. dece i 57 žena. Operacija je sprovedena na teritoriji Zapadne Slavonije.

VIDEOIntervju episkopa Jovana Ćulibrka za Telegraf.rs

VIDEO: Poruka Delija svima koji su navijali za Hrvatsku na Mundijalu

(Ivana Vlajković/i.vlajkovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rsk

    21. jul 2018 | 22:22

    Ja sam iz Karina i svako leto idem dole kuci na more, to idem zbog svoje volje rodnom kraju i zbog inata hrvatima da vide da nas ima vise nego njih u Karinu i to je njima trn u oku. U Karinu se kupa 90% srba koji su iz Karina ili okolna srpska sela. Ako mi odustanemo da dolazimo svojoj kuci u dalmaciji oni to jedva cekaju i oseca ce se kao pobednici gde su bili velika manjina. To je njima cilj. Zato srbi iz dalmacije dolazite svojim kucama, obnavljajte kuce i imanje neka znaju da nas ima. To samo srb koji su rodjeni tamo znaju sta je ognjiste a srbin iz srbije normalno da nece svoje pare potrositi u dalmaciji na more samo zbog bezbednosti inace bih i on isao po nekad. Ziveo Srpski Karin i Srbija

  • Srbkinja

    21. jul 2018 | 22:15

    Moji su proterani iz te zemlje, deci sam zavetovala da nikada ne odu tamo, da mi za moje pare psuju srbsku majku...neka im njihovo more, daleko im lepa kuca....

  • Baki

    21. jul 2018 | 18:55

    Najgori soj Srba su hrvati...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA