≫ 

Zatvoren u vreći i okovan lancima Jane (64) plivao u Ohridskom jezeru tri sata: Oborio je svetski i Ginisov rekord (FOTO) (VIDEO)

Ovaj hrabri Bugarin je pravi medicinski fenomen, jer mu je hemoglobin u krvi ispod normalnog nivoa

  • 0

Instruktor plivanja, spasilac i avanturista iz Bugarske, rođen u Petriću, Jane Petkov (64) danas je u Ohridskom jezeru oborio sopstveni Ginisov i svetski rekord, plivajući, bez ikakvih pomagala, zatvoren u vreći i okovan lancima. On je tako "upakovan", za tri sata preplivao 3.380 metara i sa trona skinuo dosadašnjeg svetskog rekordera Gopala Karvija iz Indije, koji je 2013. godine preplivao 3.071 metar u Indijskom Okeanu.

- Veoma dobro se osećam i radostan sam što smo svi zajedno postigli rekord. Ovaj datum će se još dugo pamtiti u Ohridu i Petriću. Voda je bila dosta hladna, a bilo je i talasa. Osim toga, nikakvih drugih problema nije bilo - rekao je Jane Petkov nakon izlaska iz Ohridskog jezera.

Čovek-amfibija će u Ohridskom jezeru pokušati da obori sopstveni Ginisov rekord: Plivaće u vreći okovan lancima (FOTO) (VIDEO)

O njegovoj bezbednosti su se brinula tri tima spasioca na vodi, četiri medicinska tima i propratne ekipe sudija.

Jane Petkov Foto: TV Sitel

- Jane je plivao oko tri sata, a taj podatak ćemo oficijalno uneti u zapisnik. Sa ovim je Jane postavio novi svetski rekord u plivanju vezan u vreći - izjavili su organizatori.

Ovaj hrabri Bugarin je pravi medicinski fenomen, jer mu je hemoglobin u krvi ispod normalnog nivoa, ali to mu nije smetalo da vezan u vreći prepliva skoro 3,5 kilometra.

Petkov ili kako ga još nazivaju čovek-amfibija, u Ohridskom jezeru je 2013. godine postavio svoj prvi Ginisov rekord. Tada je umotan u zavoje i u vreći preplivao 2.388 metara, od hotela Gorica do gradskog pristaništa.

Jane je oborio Ginisov i svetski rekord Foto: TV Sitel

Nakon 2 sata i 47 minuta izašao je iz jezerske vode svež, pozdravljajući prisutne koji su ga dočekali aplauzom.

Isti doček ga je čekao i danas, a iz njegovog tima su izjavili da su veoma radosni što je Jane i ovoga puta uspeo.

- Svi smo mu verovali i radili smo kao ekipa - rekli su iz njegovog tima.

Pogledajte video:

Pripreme za obaranje svetskog rekorda Jane je u Ohridskom jezeru počeo pre nedelju dana. Očekivao je uspeh i pored toga što je u jezeru daleko teže da se pliva, pogotovo ako ste vezani, nego u moru. On je, međutim, bio siguran u svoju tehniku disanja i psihofizičko stanje, što je bilo presudno za ovaj podvig.

- Ideja da plivam vezan u vreći došla mi je kada sam počeo da izučavam jogu. Znate, disanje je velika nauka. Kada sam je proučio, shvatio sam da je sastavljena od četiri važna elementa, od kojih je najvažnija snaga misli.

Jane Petkov je u lisicama i vreći plivao tri sata Foto: TV Sitel

Imam nizak hemoglobin, ali to kompenzujem sa energijom koju zadržavam u plućima, mislima je vraćam u ćelije i ona se transformiše u neverovatnu energiju. Da nisam verovao da ću srušiti rekord, ne bih ni počinjao. Ništa nije teško što se radi sa ljubavlju - izjavio je Jane.

VIDEO: Oborio rekord u preletu paraglajderom i sleteo neopznatim ljudima u dvorište

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA