Braniću Republiku Srpsku i od Davora Dragičevića! Rekao mi je da ću plakati nad kostima svoje dece: Dodik o slučaju "David" (VIDEO)

Ovo je neprihvatljivo i nepodnošljivo. Meni je žao, ali ne možeš da pretiš. Ja to shvatam kao ozbiljnu pretnju i shvatam kao udarac, kaže predsednik Republike Srpske za Telegraf.rs

Javnost u Republici Srpskoj i Srbiji sa velikom pažnjom prati slučaj "Davida Dragičevića". Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik za Telegraf.rs kaže da je taj tragičan slučaj skrenuo u politizaciju i da se manipuliše smrću jednog dečka. Boriću se protiv svakoga ko hoće da ukinu Republiku Srpsku, pa i ovoga Davora koji to radi, zloupotrebljavajući ove proteste, rekao je Dodik.

Srbija i RS čuvaju mir uprkos izjavama bivših bošnjačkih ratnih vođa! Vučić i Dodik saglasni: Nikad više pogrom srpskog stanovništva (FOTO)

Dodik kaže da je saučešće Davidovoj porodici davno izraženo i da se sastao sa ocem i majkom stradalog mladića u njihovoj kući.

- Ponudio sam im sve što je bilo potrebno. Već tada se dogodila jedna nepotrebna konferencija za štampu pripadnika policije, koji su pod pritiskom javnosti hteli da kažu nešto da rade. Mada se zna, vezano za takve slučajeve stradanja, ne znamo još uvek da li je u pitanju ubistvo, da ne možete da imate promptne odgovore. Nije bilo svedoka, ne zna se ništa, da li jeste ili nije... Ostala je još uvek dilema - rekao je za naš portal Dodik.

Predsednik Republike Srpske smatra da je stradanje momka od 21. godinu uvek težak udarac i za lokalnu sredinu, ne samo za porodicu.

- Našao sam u sebi razloge da odem kod njih kući. Svaku svaku vrstu njihovog nezadovoljstva sam spreman da razumem i podržim bilo šta. Da li su ti momci u pravu, policija koja je izašla na konferenciju za štampu i ono što je rekla i sada je ključni dokazni materijal, za sve ono što se desilo. Još uvek postoji ta dilema, da li jeste ili nije. Postoji nejasnoća šta se desilo na obali te male reke, koja tada bila nabujala. Da li ga je neko jurio, pa je on upao ili ga je neko stigao, pa gurnuo ili se on sam okliznuo, pa upao, to još niko ne zna. To je stvar tužilaštva, to nije moja stvar - kazao je Dodik.

Milorad Dodik - Foto: Milena Đorđević

Ali ističe da je bila njegova stvar i kao čoveka i kao predsednika, da saučestvuje tih dana u njihovom bolu.

- Otišao sam njihovoj kući i ponudio, ako mislite da ovo što je ovde urađeno nije fer, mi smo spremni da promenimo zbog vas ljude koji se bave tim slučajem. Pošto majka živi u Austriji i pokojnik, koliko sam čuo, ima i austrijska dokumenta, ako treba da zatražimo da ovde dođu austrijski policajci. Ja sam spreman da dam nalog, bez obzira, što nije uobičajno. Ali, spreman sam i na to - izjavio je predsednik RS.

Dodik napominje da je to rekao u njihovoj kući i bio spreman i hteo da to uradi. Kaže da je međutim njihov zahtev bio da se postavi nova struktura u policiji.

- Oni su bili u ovoj sali kod mene i to smo dogovorili. Tražio sam od ministra, koji je to odmah učinio i postavili su ljude. Ali je ostao problem tog tužilaštva - ističe Dodik.

David Dragičević - Foto: Facebook/PRAVDA ZA DAVIDA/Davor Dragičević

Predsednik RS kaže da su se onda u tom bolu, koji je emotivan i snažan, ne samo za porodicu, već za celu sredinu, nakačile razne strukture sa različitim namerama.

- To je tipična priča, koju smo mogli da pročitamo u studijama o obojenim ili ne znam kakvim revolucijama, u kojima se na događaj, koji izgleda potpuno nepolitičan, ali nabijen emocijama, nakači se priča o tome i onda se napadne po poravilu najniži predstavnici vlasti - policijski službenici, da bi danas došli do Milorada Dodika. To je takva geneza, to je tako napisano. Da li se to ovde radi, mi vidimo da je isto, da li je to tako, ja ne mogu da kažem. Otac neće da prizna, jer je izmanipulisan i on smatra da je u tom pogledu nešto u pravu. Danas je ušao u to da ocenjuju da li treba da postoji Republika Srpska ili ne. Tu negde mogu da nađem razumevanja za očinsku bol za stradalog sina, ali ne mogu da prihvatam da se ta smrt koristi u političkim obračunima. Čak se dovodi u pitanje sama Republika Srpska. Pošto je to pitanje, moram kao političar i onaj ko je po Ustavu zadužen da zaštiti Republiku Srpsku i da o tome imam stav - izričit je Dodik.

On misli da je u pitanju snažna politizacija i da je opozicija to prihvatila kao svoj ozbiljnu pretpostavku za izbore.

- Mislim da bez obzira na sve taj slučaj treba da bude ostavljen tužilaštvu i sudovima. Podstičem tužilaštvo i sud da to čine i želeo bih da se to se to što pre razreši ukoliko je to moguće. Ili nije moguće. Ja nisam tužilac. Ali se takođe zalažem da se svaka vrsta politizacije toga izbriše i nestane. Znate vi koliko je ovde poginulo jedinaca. Taj otac dođe na Skupštinu i kaže "ugasili ste mi slavsku sveću", a ima još jednog sina. Ima sina iz prvog braka. A kaže "ugasili ste mi slavsku sveću". Niko ne može da potvdi da je uopšte ikad slavio slavu. Išlo se na manipulaciju emocijama, u kojima se pokušava da se napravi to. Kada on čuje ovo, on će smatrati da sam ja saučesnik, zato što kažem "alo, čoveče, kako možeš doći pred parlament i čitavoj javnosti reći ugasili ste mi slavsku sveću, a imaš sina". Imaš sina, imaš ćerku - bio je direktan Dodik.

Milorad Dodik - Foto: Milena Đorđević

Prema njegovim rečima, bol zbog stradanja Davida je teška i niko je ne spori, ali je protiv manipulisanja njome.

- Zalažem se za otkrivanje istine. Ja to hoću i nezadovoljan sam tužilaštvom što je to tako radilo. Moralo je brže i moralo je efikasnije da radi i mora preuzeti na sebe odgovornosti. To nije moja odgovornost i nije odgovornost Vlade i parlamenta, nego isključivo tužilaštva - ukazao je predsednik RS i dodao:

- To što je tužilaštvo sporo, a ono je bez ikakvog uticaja vlasti u Republici Srpskoj. Ovde to bira jedan tužilački centar u Sarajevu. Niti ih imenuje Vlada, niti ih ja predlažem, a ne smem da kažem da nije dobar, jer bih se onda mešao u pravosuđe. Potpuno su odvojeni od nas. Izvolite uradite sve što treba. Ako je potrebna neka nova logistika, mi ćemo to obezbediti, ali je ovo otišlo previše u politizaciju.

Govoreći o protestima zbog Davidovog stradanja, Dodik kaže da ih vlasti u RS pomno prate.

- Prvo se tu okupljao značajan broj ljudi, koji je u sukobu sa zakonom, koji su iz svog nekog razloga videli da neko napada policiju, pa im je to uvek zanimljivo. Kada smo ih identifikovali i kada su videli da znamo ko su i šta su, imate elemenata, koji govore da se to plaća. Dolazak se plaća. Imate svakakve vrste špekulacije, da je otvoren račun na koji se uplaćuje pare, itd. Izvini, ali vi manipulišete smrću jednog dečka, koja je pogodila sve nas. To treba ostaviti isključivo tužilaštvu, ako to tužilaštvu nije sposobno, ja sam spreman da napravimo apel da dođe tužilac iz Austrije ili odakle oni hoće, da se pridoda timu i da se pokuša pronaći jedna objektivna istina - izjavio je prvi čovek RS.

Protesti zbog stradanja Davida - Foto: printskrin/YouTube/PRAVDA ZA DAVIDA

Kada sam rekao ocu,"evo promenuću sada ekipu, kažu mi šta treba još. Kaže ovo je u redu. Hoćeš li sada otići sa Trga, kaže neću, ističe Dodik.

- Znači, Trg je bio primarni cilj, a ne da se to nešto reši. On je pre mesec dana u svakodnevnim izjavama govorio o tome, kako i ako se nađe ubica, to neće priznati. Ja mogu samo da kažem ono što je tužilaštvo reklo, da je otvorilo istragu o mogućem ubistvu, ali nije potvrdilo da se radi o ubistvu, da bi pre dva dana taj isti otac, da ću ja, Milorad Dodik, plakati nad kostima svoje dece - istakao je on.

Napominje da može da razume priču o tome da je to bol čoveka, koji je izgubio sina, ali je ovo, prema njegovim rečima, otišlo predaleko.

- Ovo je neprihvatljivo i nepodnošljivo. Meni je žao, ali ne možeš da pretiš. Ja to shvatam kao ozbiljnu pretnju i shvatam kao udarac. Uvek pokušavam da nađem razloga da je nešto njegovo opravdano, ali u istom momentu, kada pomislim da se ukazuje da ću ja oplakivati kosti svoje dece, ne možete da nađete nijedan razlog za tako nešto. Mogao je da kaže da sam ja kreten, da sam loš predsednik, da sam lopov, mogao je sve da kaže sve što se inače govorilo o Miloradu Dodiku, pa se nije dokazalo. Ali, se prvi put sučavam sa činjenicom da kaže meni i Željki Cvijanović da ćemo oplakivati koste svoje dece - istakao je predsednik RS.

Milorad Dodik - Foto: Milena Đorđević

Kaže i da je ovo prvi put da komentariše tako nešto.

- Ili da pre dva dana napadne komandanta Istočno korpusa, koji je za Krajišnike idol i mit. Junački mit, jer je u uslovima kada smo mi ovde 1992. godine bili potpuno izolovani, kada je stradalo 12 beba, jer nije bilo kiseonika, Novica Simić kao komandant Korpusa u Bijeljini dao nalog da se ide u proboj i spajanje sa krajiškim jedinicima i nama oslobodio put ka Srbiji. Sada je napadnut i taj junak. I ne samo junak, nego mit o našoj slobodi. To je otišlo predaleko - još jednom kaže Dodik i ponavlja da je teška bol izgubiti dete:

- Ali ću reći i ovo, pa neka govore šta god hoće. Ta porodica je nažalost odrasla u nekim uslovima, koji su malo neuobičajni. Majka se udala za drugog čoveka i odvela ćerku i stavila toga pokojnika sa 12-13 godina. U najozbiljnim godinama, najtežim godinama za odrastanje. Da li to ima veze ili nema, to nije važno, ali je to činjenica. Hajde da pričamo o činjenicama. Pričamo o činjenima koje nisu sporne. Naravno, da se ni sa čim ne može opravdati bol, ali koliko ste vi propustili roditeljske pažnje.

Ističe da ne pravda stradanje.

- Ali, ako pričamo o odgovornosti, kako ja mogu biti odgovoran, a oni nisu. Da meni neko kaže da ću oplakivati kosti svoje dece. Ceo život sa svojom suprugom činim da se pobegne od poroka, da ih formiram kao ozbiljne ljude. Moja ćerka danas ima četvoro dece, moj sin ima jedno i već čeka drugo. Ozbiljni su ljudi, basve se svojim poslovama. Zbog čega da on meni sada to kaže - upitao je Dodik i zaključuje:

- Neko je spreman da ovde kaže treba ukinuti Republiku Srpsku. Ja nisam za to. Boriću se za Republiku Srpsku. Boriću se protiv svakoga ko hoće da ukinu Republiku Srpsku, pa i ovoga Davora koji to radi, zloupotrebljavajući ove proteste. Ja ću se boriti protiv toga.

Foto: Milena Đorđević

Kompletan intervju sa Miloradom Dodikom, predsednikom Republike Srpske, možete pogledati i pročitati u nedelju 29. jula 2018. godine na našem portalu.

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    27. jul 2018 | 14:10

    Davor je bio ucesnik u ratu i stvarao je RS kao i moj otac. Ti, Milorade si nas doveo do prosjackog stapa i stvorio svoju privatnu drzavu. Slobodno joj promjeni ime u Republika Dodik. Preostalo nam je samo da se borimo protiv tebe ili da odemo odavde!!!!

  • tiki

    27. jul 2018 | 13:11

    Pravda za Davida, zelim da se otkrije istina i najstrozije kazne pocinioci ovog teskog zlocina. Svim srcem smo uz Davidovog oca i porodicu koja trazi istinu o ubistvu divnog i dobrog deteta. Ko su ti nedodirljivi i ko ih stiiti? Zasto su policija i vlast lagali i podmetali dokaze na pocetku te skrenuli istragu sa istine? Zasto se ne preduzme sve za istinu i zasto su od pocetka krenuli lazima i podmetacinama? Pravda za Davida, ovim se borimo svi mi da se vise neponovi ovakav zlocin, podmetanje dokaza i zataskavanje

  • Jelena

    27. jul 2018 | 14:58

    Pravda za Davida!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA