Dok mi tugujemo, Hrvati se vesele: "Oluja" nas ubija i posle 23 godine, krvavi tragovi su ostali iza Markača i Gotovine

Predsednik Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" Savo Štrbac govorio je o "dobro poznatom pravilu na balkanskom poluostrvu"

  • 23

Generali Ante Gotovina i Mladen Markač u Hrvatskoj imaju oreol žrtve, ali su iza njih ostali krvavi tragovi, rekao je predsednik Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" Savo Štrbac.

Kada Plenković hvali Tuđmana, on hvali proterivanje Srba: Šta Linta kaže o ideji da avioni F16 "zagrme" nad Kninom na godišnjicu Oluje

- Na balkanskom prostoru važi pravilo - što si na jednoj strani veći heroj, na drugoj si veći zločinac. Dok mi u vreme godišnjice "Oluje" tugujemo, Hrvati se vesele. To je pravilo u životu - kaže Štrbac za "Novosti", povodom najave da će hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarević 5. avgusta, povodom 23 godine od vojno-policijske operacije "Oluja" u kojoj su proterani krajiški Srbi u Kninu, uručiti odlikovanja dvojici generala.

Prema njegovim rečima, Hrvati ne smeju da odustanu, jer su napravili državu na temeljima "domovinskog rata".

- Moraju da slave "Oluju", kao što moraju svake godine da izbace spisak pedesetak novih "ratnih zločinaca". Kako drugačije da dokažu da smo ja i drugi Srbi iz Hrvatske bili agresori?! A mi smo Srbi, čiji su preci živeli tamo vekovima. Naše porodice su na tim prostorima bile možda i duže nego neke hrvatske - rekao je Štrbac.

Foto: Medija centar Beograd

Kako kaže, došao je do podataka da je samo u "Oluji" proterano više od 220.000 Srba, a da je u tom delu Zapadne Slavonije, Banije, Korduna, Like i Dalmacije živelo oko 230.000 ljudi.

- Oko 2.000 Srba je ubijeno, a prema popisu Crvenog krsta, oko 8.000 ih je ostalo u Krajini. Posle "Oluje" bilo je još nekoliko akcija hrvatske vojske. Iako to nisu bili veliki egzodusi ljudi su napuštali svoje domove - rekao je Štrbac za "Novosti".

Podseća da su rasvetljene sudbine 1.084 od 1.861 žrtava.

- Kao nestalo vodi se 777 ljudi. Postoje 152 registrovana grobna mesta koje Hrvati još nisu ekshumirali. Opravdanje traže u tome što su im puni kapaciteti mrtvačnica gde se odlažu ta tela koja su ekshumirana a nisu identifikovana. Imamo još 362 ekshumirana posmrtna ostatka koja nisu identifikovana - kaže Štrbac.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krajina u srcu i dusi

    29. jul 2018 | 13:03

    Najtezi dani ti pocetkom augusta. U pocetku sam mislila da ce vreme da ublazi te muke. Medjutim kako vreme i godine prolaze sve je teze i teze. I ta nepravda je sve teza i mucnija. Zato nasa populacija (prognani) umire u srednjim godinama. Izdrzimo braco i ovaj august.

  • Djile

    29. jul 2018 | 14:04

    Ima nesto i dobro u svemu tome,da nam ne padne nikad vise na pamet da pravimo zajednicku drzavu sa njima.Slava svim palim Srpskim zrtvama koji su stradali od zlocinacke ustaske ruke kojima smo mi doneli slobodu pobedom u prvom svet.ratu

  • S.z.

    29. jul 2018 | 16:20

    Pa krajinu im je isporucio Milosevic , nije ni bilo neke borbe u oluji, prema tome sto smo kretali u rat pod njegovim vodjstvom kad nismo mogli izgurati do kraja. Pregovorima bi a ne ratom dobili vise ili isto sto i sad imamo ali bar narod ne bi izginuo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA