≫ 

Slovenija od danas ima dva premijera: Bivši komičar izabran za mandatara nove vlade

Bivši glumac i komičar, koji je ove godine završio drugi mandat na funkciji gradonačelnika Kamnika u severnoj Sloveniji, ima 15 dana da formira vladu

  • 3

Slovenački parlament izabrao je danas bivšeg komičara Marjana Šareca za mandatara za sastav nove vlade.

Šarec (40), čija je Lista Marjana Šarca (LMS) osvojila drugo mesto na izborima 3. juna, dobio je podršku 55 od 90 poslanika u parlamentu, prenosi agencija Rojters.

Ceo region priča o lepoj ženi Janeza Janše: Urška je od njega mlađa 22 godine, a po profesiji je lekar (FOTO) (VIDEO)

On je tako "gurnuo u drugi plan" bivšeg premijera Janeza Janšu, čija je antiimigraciona Slovenačka demokratska stranka (SDS) osvojila najviše glasova na junskim izborima, ali nije uspeo da okupi dovoljno stranaka za formiranje koalicije desnog centra.

Bivši glumac i komičar, koji je ove godine završio drugi mandat na funkciji gradonačelnika Kamnika u severnoj Sloveniji, ima 15 dana da formira vladu sastavljenu od pet stranaka iz koalicije levog centra koju predvodi njegova stranka, što će, kako navodi britanska agencija, zavisiti od podrške levičarske stranke Levica.

Nakon predstavljanja na parlamentarnim odborima, o ministarskoj se listi glasa običnom većinom prisutnih, pa bi nova vlada po tom scenariju mogla stupiti na dužnost malo pre sredine idućeg meseca.

Marjan Šarec je sada dobio mandat za sastav vlade Foto: Profimedia

Da bi vlada počela da obavlja svoju dužnost, potrebno je da parlament potvrdi najmanje dve trećine od 14 ministara, a sve do tada tekuće poslove obavljaće sadašnja tehnička vlada odlazećeg premijera Mire Cerara.

Ovo znači da će Slovenija u narednom periodu imati čak dva premijera, što je prilično nesvakidašnja situacija.

CERAR PREUZIMA MSP?

Osim Liste Marjana Šarca (LMŠ), kojoj će prema nezvaničnim informacijama u vladi pripasti pet ministarstava, među ostalim, unutrašnji poslovi i finansije, u vladajućoj koaliciji biće i Socijalni demokrati (SD), za čijeg je predsednika Dejana Židana predviđen položaj predsednika parlamenta, a stranci tri ministarska položaja, među kojima ekonomija.

Miro Cerar je još uvek premijer Slovenije Foto: Tanjug/AP

Kako je objavio Slovenski radio, pozivajući se na nezvanične informacije jer kadrovski dogovor nove leve koalicije još nije čvrsto utanačen, sadašnji tehnički premijer Miro Cerar u budućoj bi vladi preuzeo ministarstvo spoljnih poslova, a dosadašnji šef diplomatije Karl Erjavec, čija je stranka na zadnjim parlamentarnim izborima osvojila manje glasova od očekivanja, ministarstvo obrane.

Bivša premijerka Alenka Bratušek i njena stranka u kampanji su najviše isticale interes za sređivanje penzionog i zdravstvenog sistama pa bi, prema informacijama slovenskih medija, u budućoj vladi Bratušek bila potpredsednica bez resora, zadužena za proračun i zdravstvo.

VIDEO: Slovenci počeli da se lože na Kraljevinu Jugoslaviju

(Telegraf.rs/Tanjug/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dobra lekcija

    17. avgust 2018 | 21:21

    Ima i zanimljivu zivotnu pricu… Usvojen je i bas ima neobican zivotni put. Super za Slovence. Uvek su vecinom imali racionalne politicare. Treba da se ugledamo na njih i prestanemo sa exYU pricama… Oni kao da su uvek bili nezavisni, uopste se kod njih ne cuje o BiH, CG, Makedoniji i slicno, iako imaju dosta emigranata iz BiH. HR je pokusala da ih uvuce u polemiku o granici, ali oni sve fino, na fazon to su gospodo tehnicka pitanja koja ce da se rese objavili mozda vest jednom, dvaput i cao. Gledaju ljudi svoju drzavu i svoja posla, okrecu se Svajcarskoj, stvorili savez mini drzava sa Lihtenstajnom i drugim malim bogatim zemljama, razvijaju kongresni turizam... I ne bave se proslim davno svrsenim vremenom niti bivsom bracom. Bravo.

  • mungos

    17. avgust 2018 | 22:20

    Bice veselo kod njih a mogo bi i nekog klovna da ubaci u vladu .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA