≫ 

Rista i Vlatko četvrt veka žive u krevetu: Ocu je srce prepuklo od muke, a iznemogla majka očajna, čeka pomoć koja ne stiže (FOTO) (VIDEO)

O njima brine majka koja se i dalje nada i očekuje pomoć države

  • 1

Lile Dimitrijovska iz makedonskog gradića Veles već četvrt veka se brine o svojim nepokretnim, danas već odraslim sinovima Risti (40) i tri godine mlađem Vlatku. Veliku pomoć je imala i od supruga Nede, koji je preminuo pre šest godina. Za života, Nedo Dimitrijevski je svaki dan išao duboko u planinu, gde ga niko neće videti ni čuti, da se sit isplače. Jednom je otišao i nije se vratio. Srce mu je prepuklo zbog muke, očaja, bola i nemoći da pomogne svojim sinovima.

Od tada je sav teret i briga oko dece pala na nejaka pleća njihove ostarele majke Lile. Ona ih hrani, masira, presvlači i kupa, ali njene nejake ruke polako gube snagu, a boji se da će klonuti i duhom.

Rista i Vlatko su 25 godina vezani za krevet: Otac im je umro od tuge, a majka im je jedina uteha i spas. Njen vapaj mnogo boli (FOTO) (VIDEO)

Nekada su Dimitrijovski bili srećni, veseli, puni optimizma i volje za životom, a danas su tužni i očajni, jer se pre četvrt veka zla sudbina poigrala sa njihovim sinovima Ristetom i Vlatkom. Takoreći na istoj uzrasti im je dijagnostikovana gotovo identična dijagnoza – cerebralna paraliza i ometenost u razvoju. Od tada su vezani za postelju.

O njima brine majka Printskrin: 24.mk

Iako šokirani ovim saznanjem, otac Nedo i majka Lila su se hrabro suočili sa jezivom stvarnošću i činjenicom da će do kraja života biti potrebni svojoj deci.

Roditelji Risteta i Vlatka sami su se, koliko su znali, mogli i umeli borili sa bolešću svoje dece. Kada je pre šest godina preminuo Nedo, sav taret je pao na nejaka pleća njihove majke Lile.

Negde u ovo vreme prošle godine ovu nesrećnu porodicu u Velesu je posetila ekipa skopske televizije 24, a nakon emitovanja priloga, zahvaljujući humanim ljudima renovirana im je kuća i olakšan prilaz do dvorišta. Najveću pomoć su dobili od međuopštinskog udruženja za lica sa telesnim invaliditetom opštine Veles – Mobilnost, sa čijim specijalnim vozilom braća Riste i Vlatko ponekda idu u šetnju. Prošle godine su na račun države prvi put u životu bili i na letovanju.

Prošle godine su prvi put bili na letovanju Printskrin: 24.mk

Ekipa televizije 24 ovih dana je ponovo bila u Velesu, ali od obećane institucionalne pomoći za porodicu Dimitrijovski još nema ništa. Majka se i dalje sama brine o svojoj nepokretnoj deci. Svakodnevno ih podiže, presvlači i brine o njihovoj ličnoj higijeni. Personalni asistent za porodice koje imaju lica sa posebnim potrebama, projekat koji je pokrenulo Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, još nije zakucao na njihova vrata.

- Prošlo je 25 godina kako se brinem o njima. I ja više nemam snage. Oni su odrasli ljudi, potreban je muškarac koji bi ih podigao da ustanu, da sednu - rekla je ekipi TV 24, Lile Dimitrijovska, majka Risteta i Vlatka.

Dok je ona pričala, njena bespomoćna čeda su bila nepomična. Samo su trepkali i pomerali oči. Stariji Riste je sedeo na trosedu. Majka mu je na kolena stavila hoklicu da mu ruke, koje mu je lagano masirala, ne bi visile. Preko puta njega ležao je mlađi Vlatko. Njemu je majka pridizala glavu da bi mu istrljala čelo i ukočeni vrat.

Porodica još uvek čeka pomoć od države Printskrin: 24.mk

Obojica oko polovine imaju specijalne steznike koji zamenjuju već atrofirane mišiće oko kičme.

- Ovo je drugo leto kako nam niko ništa ne govori. Svo troje smo i dalje u isčekivanju pomoći - veli Lile.

Iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku su izjavili da je personalna asistencija za lica sa posebnim potrebama ove godine prošla na vladinoj sednici, ali je još uvek samo pilot projekat.

- Personalna asistencija je počela da se primenjuje ove godine u sedam optšina Makedonije ( Skoplje, Bitolj, Kumanovo, Strumica, Negotin, Struga i Gostivar ). Nakon završetka prve faze pilot programa, ova usluga će biti deo novog Zakona o socijalnoj zaštiti, tako da će od naredne godine biti dostupna u svim opštinama. Ministarstvo je upoznato sa slučajem porodice Dimitrijovski i pravi napore da izađe u susret njihovim potrebama u koordinaciji sa opštinom Veles - kažu iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

U međuvremenu, pomenuto ministarstvo je promovisalo još jedan projekat – mali grupni dom za lica sa posebim potrebama.

Za Lile Dimitrijovsku ovo bi bilo od ogromne pomoći. Kaže da je Velesu takav dom više nego potreban, pa apeluje na državu i lokalnu samoupravu da ga što pre otvore.

VIDEO: Dečak čudo: Doktori mu predvideli nekoliko sati, sada ima sedam godina i čeka operaciju koja će mu promeniti život

(Telegraf.rs/D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prvi Hrvatski Redarstvenik

    18. avgust 2018 | 10:41

    Uh, kakva potresna priča i situacija!Ne daj Bože nikome,pa ni najljućem neprijatelju. Ajmo političari da vas vidimo na djelu,pokažite ljudskost i čojstvo.Ah da,Vi ste političari i ništa više.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA