≫ 

Povređeni planinar je visio 3 sata na tankom užetu, na 600 metara nadmorske visine: Spasioci ga jedva izvukli živog po kiši i jakom nevremenu

Posada Eskadrile transportnih helikoptera učestvovala je u akciji spasavanja, koja se odvijala na strmoj steni na oko 600 metara nadmorske visine

  • 3

Helikopter Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Mi-8 učestvovao je u akciji spasavanja povređenog planinara na planini Biokovu. Akcija potrage i spasavanja trajala je puna tri sata.

Drama na Kosmaju: Mladić visio nad provalijom dva sata, spasen u poslednji čas

Posada Eskadrile transportnih helikoptera učestvovala je u akciji spasavanja, koja se odvijala na strmoj steni na oko 600 metara nadmorske visine, saopštilo je hrvatsko ministarstvo odbrane, prenosi agencija Hina.

U akciji su učestvovali i pripadnici Hrvatske gorske službe spasavanja.

Helikopter Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Foto: HRZ

Kapetan posade helikoptera Mi-8 MTV, Marko Maradin, izjavio je nakon uspešne akcije kako je planinar visio na užetu drugog planinara, koji ga je pridržavao jer mu se odlomio komad stene i povredio mu nogu.

- Uvek kada sam u akcijama spasavanja na Biokovu imam strahopoštovanje prema ovoj planini. Zaista je bila vrlo složena akcija prilaska unesrećenom, jer se praktično radilo u strmoj steni gde je rotor na samo dva metra udaljenosti od stene - rekao je Maradin.

Dodao je i da je pred kraj akcije spasavanja počela i kiša i da je vetar pojačavao snagu, što je još više usložnjavalo celu akciju.

Ovo je 13. akcija potrage i spasavanja u ovoj godini u kojoj su učestvovale letačke posade transportnih helikoptera.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Voja

    18. avgust 2018 | 23:01

    Sata je trazio tamo

  • PETAR 1

    19. avgust 2018 | 09:15

    Sto nije uzeo deblje uze (sala), dobro je kada se sve dobro zavrsi.

  • Ja

    19. avgust 2018 | 22:07

    Kažu momci iz gorske službe spasavanja da čitave godine imaju pune ruke posla. Zimi spasavaju senilne i ljude sa mentalnim problemima, leti Čehe i Poljake koji krenu da se penju na Biokovo (vrhovi od 1600-1700m nadmorske visine)u japankama i ponesu pola litre vode na +38. Inače je sezona za planinarenje proleće i jesen, ali se uvek neko pravi pametan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA