Slovenačka policija surovo kaznila mlade Kubance: Nisu imali novac da plate pa im uzeli i pasoše

Iako lokalna policija tvrdi da se držala zakona i propisa, slučaj je izazvao zgrazaznje javnosti, a o tome je izveštavao i lokalni list u Italij

  • 12

Grupi mladih igrača s Kube, koji su u Sloveniji gostovali na muzičko-folklornom festivalu krajem prošle nedelje i besplatno nastupali u Bovcu, policija je odredila visoke kazne jer nisu imali lična dokumenta kod sebe, što je zapanjilo njihove domaćine u tom slovenačkom turističkom centru.

Britanka i njen dečko pretučeni u Splitu: Žalili se na smeštaj, a onda su dobili brutalne batine (FOTO)

Posle ručka koji je za njih priredio gradonačelnik Bovca, grupa od 28 kubanskih igrača prošetala je gradom kada ih je zaustavila policija i zatražila dokumenta koja je njihov organizator zaboravio u italijanskom hotelu preko granice, nekoliko kilometara udaljene od Bovca.

Kako piše ljubljansko "Delo", a prenosi HINA, plesači su zbog toga privedeni i svakom od njih izrečena je kazna da plate po 500 evra zbog kršenja zakona o strancima.

Dokumenta s odgovarajućim vizama stigla su u Bovac za manje od sat vremena, ali zbog toga što su odbili da plate kazne i potpišu zapisnik, pasoši su im zaplenjeni i rečeno im je da će ih dobiti tek kada plate kaznu.

Let za povratak na Kubu grupa ima u sredu.

Nakon bezuspešne intervencije gradonačelnika da se Kubanicma vrate dokumenta, po turizmu i gostoljubivosti poznata opština, danas je pokrenula postupak zaštite zakonitosti kojim traži da se kazne mladim Kubancima ponište, a dokumenta vrate kako bi mogli da otputuju u domovinu.

Iako lokalna policija tvrdi da se držala zakona i propisa, slučaj je izazvao zgražavanje javnosti, a o tome je izveštavao i lokalni list u Italiji.

Kubanci su nastupili na tradicionalnom prekograničnom "Festivalu srdaca" - "Festival dei cuori", koji se tradicionalno održava od 16. do 21. avgusta u Bovcu, Gemoni, Taracentu i Udinama, čime se jača turistička ponuda tih krajeva.

VIDEO: Voda ga je traumirala a iz bazena je bežao...dok nije naučio da pliva

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Života

    20. avgust 2018 | 18:03

    Uvek bili konjušari i ostali, lako se na sirotinji iživljavati.

  • Covek3

    20. avgust 2018 | 16:46

    Ja sam iz slovenije. I za drzavljane slovenije vazi takav zakon za punoletne osobe. Ako policija legitimise i ako nemas dokument moze da napise kaznu isto. Osim za maloletna lica.

  • Be

    20. avgust 2018 | 17:29

    Tako i treba...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA