≫ 

Odbijen predlog da se ponovo iznesu svi dokazi: Novo ročište u suđenju Naseru Oriću zakazano za 17. septembar

Njemu se sudi za ubistvo trojice srpskih zarobljenika

  • 20

Apelaciono veće Suda BiH u ponovljenom postupku, koji se u Sarajevu protiv ratnog komandanta za Srebrenicu Nasera Orića, odbilo je danas predlog Tužilaštva da se u tom predmetu ponovo iznesu svi dokazi.

Tužilac Miroslav Janjić predložio je da u postupku protiv Orića i pripadnika tzv. Armije BiH Sabahudina Muhića za zločine nad Srbima na području Srebrenice 1992. godine, budu saslušani svi svedoci Tužilaštva i uvedeni materijalni dokazi, čemu su se odbrane usprotivile zbog prava optuženih na pravičnost postupka u smislu ekonomičnosti i efikasnosti krivičnog postupka.

Orićev advokat Lejla Čović rekla je novinarima da je to isto veće koje je odlučivalo po žalbi Tužilaštva BiH i koje je ukinulo prvostepenu presudu prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, preneo je sarajevski portal Klix.

Čović je navela da je naredno ročište zakazano za 17. septembar kada će ponovo biti saslušan jedan od svedoka Tužilaštva Radivoje Ostojić, te dodala da će na jednom od narednih ročišta biti saslušan još jedan od ranije saslušanih svedoka Tužilaštva BiH, zaštićeni svedok "O1".

Ostali dokazi koje je Tužilaštvo ranije sprovelo neće biti ponovo izvođeni pred Apelacionim većem, već će samo biti prihvaćeni u spis onako kako su izvedeni tokom prvostepenog postupka.

Njemu se sudi za ubistvo trojice srpskih zarobljenika Foto: Profimedia/AFP

- Nakon toga će uslediti postupak faze izvođenja dokaza odbrane. Onda će odbrana doneti konačnu odluku kako će sprovoditi već izvedene dokaze ili eventualno nove dokaze - rekla je Čović.

RTRS podseća da je zbog višestrukih bitnih povreda krivičnog postupka, Apelaciono veće početkom juna ukinulo oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i naložilo ponovljeni pretres.

Oni su optuženi da su 1992. u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba: Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Oslobađajuća presuda Naseru Oriću naišla je na oštre osude u javnosti prošle godine.

Da li onaj ko je na najbrutalnije načine ubijao civilno stanovništvo, kopao oči i rezao grkljane Srbima u selu Zalazje, ostaje nevin za zločine koje je počinio? Da li desetine očevidaca i svedoka tih mučnih i mračnih sećanja nisu dovoljna potvrda da ubice i mučitelje stigne pravda i kazna - upitala je oktobra prošle godine Nela Kuburović, srpska ministarka pravde nakon vesti o oslobađajućoj presudi Oriću.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je tada da je oslobađajuća presuda Naseru Oriću dokaz da nema kazne za zločine nad Srbima i da je samo dovoljno da Bošnjak sudi Bošnjaku i on će biti oslobođen.

Dodik je naglasio da su svedoci zastrašivani svih devet godina koliko je trajalo suđenje.

Oslobađajuća presuda, koja je Oriću izrečena 9. oktobra prošle godine, ukinuta je 4. juna ove.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad .

    3. septembar 2018 | 09:44

    Da nije tužno bilo bi smiješno. Kakva 3 Srbina ? Cijelo Selo su pobili. Na stotine nevinih žrtava ide na njegov račun.

  • Zoran

    3. septembar 2018 | 09:20

    Rapinjali su ljude i prikovali na drvo,rasecali su u obliku krsta,klali,jednom decaku su odsekli ruke do podlaktica.Sve je to radila Naserova "hrabra" jedinica u tim selima i oko njih. Vecina tih zlocinaca je nadjubrila Srebrenicu,al ovaj zlocinac se izvukao. Hvala heroju Mladicu i VRS!

  • Okrugla

    3. septembar 2018 | 09:12

    Ništa. Muslimani ne sude svojim komandantima koji su činili zločine nad Srbima. Oni su za njih nacionalni junaci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA