≫ 

Makedonija se sprema za sudbinski referendum: Najveća opoziciona partija pozvala građane da donesu najbolju odluku za porodicu i državu

Lider VMRO-DPMNE je optužio vlasti za "poteškoće i delikatnu situaciju" u kojoj se Makedonija trenutno nalazi

  • 0

Najveća opoziciona makedonska partija VMRO-DPMNE pozvala je građane da na predstojećem referendumu o promeni imena glasaju po sopstvenoj savesti.

- Svako će doneti odluku za koju smatra da je najbolja za porodicu i zemlju. Makedonija nam je sve. Neće stranke odlučivati. Narod će doneti odluku o nacionalnom pitanju i svi ćemo joj se pokloniti - poručio je sinoć predsednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, saopštavajući odluku stranke koja je doneta, kako je kazao, posle konsultacije s građanima.

Procurela dokumenta Vikiliksa otkrivaju: Makedonija još 2008. pristala da promeni ime?

Ovom objavom stavljena je tačka na neizvesnost da li će najveća opoziciona stranka pozvati na bojkot referenduma o sporazumu sa Grčkom 30. septembra.

Mickoski je ponovio protivljenje dogovoru sa Grčkom, navodeći da se njime menja Ustav, nacionalni i lični identet, pasoši, lična dokumenta.

Lider VMRO-DPMNE je optužio vlasti za "poteškoće i delikatnu situaciju" u kojoj se Makedonija trenutno nalazi.

- Makedonija je sada skup avion u rukama adolescenata - istakao je Mickoski, prenela je agencija MIA.

On je izneo primedbu i na referendumsko pitanje, nazivajući ga dvosmislenim i ukazujući da to zbunjuje građane.

U Makedoniji je pre dva dana zvanično počela kampanja za referendum o promeni imena zemlje koji će biti održan 30. septembra.

Makedonci će glasati o promeni imena bivše jugoslovenske republike u Severna Makedonija, čime bi trebalo da se okonča dugogodišnji spor sa Grčkom, susedom i članicom NATO, koja je korišćenje termina "Makedonija" u Skoplju videla kao pretenzije na njen istoimeni region.

Zeav poziva građane da izađu na referendum i da glasaju Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

ZAEV: MICKOSKI DA JASNO KAŽE DA JE PROTIV BOJKOTA REFERENDUMA

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas da je spreman da prihvati duel sa Hristijanom Mickoskim kada se lider VMRO-DPMNE, najveće opozicione stranke, bude jasno izjasnio da li je protiv bojkota referenduma o promeni imena zemlje u Severna Makedonija.

Zaev je tako odgovorio na insistiranje novinara da se izjasni povodom poziva Mickoskog na tv duel i stava VMRO-DPMNE da građani na referendumu treba da glasaju po sopstvenoj savesti.

- Makedonska budućnost zaslužuje diskusije po tom pitanju i stoga bojkotovanje budućnosti zemlje ne predstavljaju osnov za bilo kakve razgovore - rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za novinare s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, prenela je MIA.

Protesti u Makedoniji zbog dogovora sa Grčkom oko imena Foto: AP/Tanjug

ZAEV POZVAO GRAĐANE DA GLASAJU

Makedonski premijer Zoran Zaev pozvao je građane da glasaju na predstojećem referendumu o promeni imena, nazivajući to istorijskim trenutkom važnim za budućnost zemlje.

Zaev je istakao da će uspešan referendum obezbediti budućnost Makedonije "za sva vremena".

- Na referendumu 30. septembra odlučujemo. Taj istorijski trenutak je veći od svih nas, naših partija, zavada i ličnih interesa. Tu se radi o budućnosti naše dece. Izađimo svi na referendum za evropsku Makedoniju - rekao je Zaev u video poruci, prenela je MIA.

Zaev je građanima poručio da je vreme za hrabrost.

- Vreme je da se iskaže hrabrost i gleda u budućnost - istakao je Zaev, navodeći da se Makedonci nalaze pred najvećim izazovom u istoriji zemlje.

Potpisivanje istorijskog sporazuma sa Grčkom Foto: AP/Tanjug

- Naš put nije lak, ali mi najbolje znamo šta dobijamo - rekao je Zaev, ističući da je sve to za bezbedniju, stabilniju, evropsku Makedoniju.

- Tokom pregovora i sporazumom sačuvali smo naš jezik i nacionalnost, kulturu, očuvali našu istoriju. Uspešan referendum će obezbediti budućnost zemlje za sva vremena - zaključio je Zaev.

U Makedoniji je pre dva dana zvanično počela kampanja za referendum o promeni imena zemlje koji će biti održan 30. septembra.

Makedonci će glasati o promeni imena bivše jugoslovenske republike u Severna Makedonija, čime bi trebalo da se okonča dugogodišnji spor sa Grčkom, susedom i članicom NATO-a, koja je korišćenje termina "Makedonija" u Skoplju videla kao pretenzije na njen istoimeni region.

VIDEO: Makedonci ne žele novo ime za svoju državu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA