Detalji svirepog ubistva mladića u Skoplju: Zatražili mu ličnu kartu na autobuskoj stanici, pa ga pretukli na smrt

Deset dana je bio u komi, iz koje se nije probudio

  • 3

Dva meseca nakon svirepog ubistva mladog navijača FK Vardar i člana najvatrenije navijačke grupe Komiti, Nikole Sazdovskog – Sazde (21), tužilaštvo je juče podiglo optužnicu protiv Skendera D. (21) i Besira B. (20), obojice iz Skoplja.

Oni se terete za ubistvo na svirep način. Njima će biti produžen pritvor, dok je za trećeg osumnjičenog Jetona Ljužu (19), koji je u bekstvu i za kim je raspisana poternica, istraga stopirana sve dok ga policija ne pronađe.

Trojica zločinaca su prvo gonjeni zbog nasilja, što je dovelo do masovnih protesta na ulicama Skoplja navijačke grupe Komiti, porodice i prijatelja ubijenog mladića. Tek nakon smrti Nikole Sazdovskog – Sazde, tužilaštvo je prekvalifikovalo delo u ubistvo na svirep način.

Preminuo mladić koji je brutalno pretučen u Skoplju: Nekoliko puta je vraćan u život, ali je posle 10 dana kome umro

Nikola je pretučen dok je čekao autobus Foto: Facebook/Nikola Sazdovski

Nikola Sazdovski – Sazdo je bio krvnički pretučen 29. juna oko 17,45 časova na autobuskoj stanici ispred fabrike Alkaloid u skopskom naselju Autokomanda. Dok je on, ne sluteći ništa, mirno čekao autobus, trojica napadača su uz škripu kočnica, na autobuskoj stanici zaustavili automobil Mercedes sa kojim su se vozili.

Čim su izašla iz njega prišli su Nikoli i zatražili mu ličnu kartu. Kada im ju je on pokazao, sva trajica su iznenada i istovremeno počeli krvnički da ga udaraju pesnicama po glavi i grudima. Od siline udaraca Nikola je pao na trotor, a naslinici su bez milosti nastavili da ga udaraju i šutiraju nogama po glavi i telu, nanoseći mu teške telesne povrede.

Deset dana je bio u komi Foto: Facebook/Nikola Sazdovski

Nakon fizičkog napada, nasilnici su sa vozilom pobegli sa mesta događaja, a Nikola Sazdovski – Sazdo je u komi sa vozilom Hitne pomoći prenet u Urgentni centar Kliničkog centra Majka Tereza u Skoplju, a odatle na Kliniku za anesteziju, reanimaciju i intenzivno lečenje (KARIL).

Deset dana je trajala borba lekara KARIL da bi mu spasili život. Mladić je na kliniku bio donet u komi, iz koje se, na žalost, nije probudio. Lekari su ga nekoliko puta vraćali u život, ali mu spasa nije bilo. Preminuo je 9. jula u bolnici.

- Od kako je bila započeta srčano-plućna i moždana reanimacija bio je prenet na KARIL u veoma teškom stanju sa veoma teškim povredama mozga i neizvesnim ishodom. Nekoliko puta je bio vraćan u život, ali je na žalost podlegao povredama - izjavila je tada Maja Mojsova, rukovodilac Klinike za anesteziju, reanimaciju i intenzivno lečenje.

Lekari su ga nekoliko puta vraćali u život Foto: Facebook/Nikola Sazdovski

Za nepunih 24 časa policija je uspela da otkrije i uhapsi dvojicu napadača. Lisice na ruke su stavljene Skenderu D. i Besiru B. iz Skoplja, dok se treći napadač Jeton Ljuža i dalje nalazi u bekstvu i policija traga za njim.

Na smrt prebijeni Nikola Sazdovski – Sazdo je navijao za FK Vardar i bio je član najvatrenije navijačke grupe Komiti.

Nakon saznanja da njegov organizam nije izdržao, na socijalnim mrežama su se pojavile optužbe na račun policije, ali i napadača, za koje se tvrdilo da su etnički Albanci, iako je policija tada saopštila samo njihove inicijale.

- Nasilnik je nasilnik, bez obzira da li je Albanac ili Makedonac. Onaj ko je nasilnik će odgovarati. Postoje zakoni, postoji pravna držva, oni su u pritvoru i nema gde da beže. Zamoliću vas da ne gledate etničku pozadinu koja se ranije veoma često koristila - izjavio je tada na konferenciji za novinare Toni Angelovski, portparol MUP odgovarajući na pitanje novinara da li ovaj slučaj ima etničku pozadinu.

Bio je član najvatrenije navijačke grupe Foto: Facebook/Nikola Sazdovski

Nakon brojnih reakcija građana i političkih partija, oglasio se i Helsinški komitet, koji je ovaj slučaj ocenio kao ozbiljan zločin iz mržnje.

Iako su se nakon krvničkog ubistva Nikole Sazdovskog – Sazde pojavile spekulacije da se radilo o odmeravanju snage između dve navijačke grupe na skopskim ulicama, pravi motivi zločina još nisu pozati. Oni će verovatno biti otkriveni tokom suđenja.

Video: Deda udario bajkera u lice. Odmah se našao na zemlji i nebranom grožđu

(Telegraf.rs/D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA