≫ 

Devedesetih je izbegao u Švedsku jer je SFRJ razarao rat, a danas je gradonačelnik: Na izborima je potukao desnicu (FOTO)

Da bi ostao u fotelji gradonačelnika, neophodna mu je postizborna koalicija, a tu priželjkuje dogovor sa Seljačkom starankom ili konzervativcima

  • 1

Hrvat Ilko Ćorković i iduće četiri godine će, po svemu sudeći, biti gradonačelnik švedskog grada Borgholm. Lista Socijaldemokratske stranke koju je na izborima održanim u nedelju, predvodio ovaj predratni mašinac iz okoline Banjaluke, osvojila je uverljivo najveći broj glasova u novom sazivu lokalnog parlamenta.

- Dobili smo poverenje 34 odsto birača. Od kada sam pre dva izborna ciklusa došao na čelo stranke, rasli smo s 21 na 34 posto, s time da bi ovaj poslednji rezultat mogao biti još i uverljiviji kada se prebroje svi glasovi. U odnosu na poslednji saziv, imamo dva mandata više i uverljivo najveće šanse da sastavimo vlast. Prva iduća lista dobila je 15,4 odsto glasova - kaže Ćorković.

>>>Izbeglica iz Sarajeva postala gradonačelnica u Švedskoj: Pobegla je od rata, svoje poreklo je uvek ponosno isticala (FOTO) 

Ipak, da bi ostao u fotelji gradonačelnika, neophodna mu je postizborna koalicija. Tu priželjkuje dogovor sa Seljačkom starankom ili konzervativcima.

- Seljaci su nam ideološki bliži, jer i mi i oni delom ulazimo u taj politički centar. Jedini s kojima nema nikave šanse za dogovor, pa čak i po cenu da odemu u opoziciju, jesu Švedski demokrati. To što oni promovišu nama je krajnje neprihvatljivo - ističe Ćorković, koji je i za dobrih 10 odsto ostvario bolji rezultat nego nacionalna lista njegove stranke, koju je nosio predsednik socijaldemokrata i trenutni premijer Stefan Leven.

Najveća kontroverza, na kojoj su se dobijali i gubili izbori, jesu izbeglice. Švedska je zemlja koja ih je u odnosu na ukupan broj stanovnika primila najviše od svih članica Evropske unije, te je stoga to postalo prvorazredno unutrašo-političko pitanje na kojem je jahala radikalna desnica.

ILKO JE IZBEGAO U ŠVEDSKU IZ BIH

- Mene je kao bivšeg izbeglicu iznenadio rast Švedskih demokrata, iako su im neke predizborne ankete davale i više glasova od tih 17,6 posto koliko su na kraju dobili. Po meni, ključ za njihov rast je šest godina vladavine konzervativaca u razdoblju od 2006. do 2012. godine. Tada je došlo do rezanja čitavog niza prava penziionera, pa korisnika socijalnog siistema, kao i nezaposlenih. Stvorio se antagonizam u društvu koji nisu uspele da izbrišu ni četiri godine naše uspešne vladavine, kada smo postigli rekordnu zaposlenost i nezaposlenost, ekonomski rast i čitav niz drugih stvari. Problem je bio što su izbeglice od strane radikala označene kao uzrok svih problema, pa je na kraju deo birača "popio" tu priču. Mene raduje što je u mom Borgholmu rast ŠD-a bio duplo manji nego na nivou države, kao i da smo mi rasli još više od njih - navodi Ćorković.

Dobar deo političkih analitičara navodi kako je Švedska nakon izbora zapela u "političkoj slepoj ulici", a pre svega zbog činjenice da će biti veoma teško da se napravi savez, do juče nepomirljivih levičara i desničara.

- Po meni, postoje tri opcije. Jedna je savez levice i desnice, druga da našu vladu podrže liberali i seljaci, jer su oni jasno rekli da neće sa Švedskim demokratama, te treća manjinska vlada kakvu smo imali još davne 1978. godine, ali je potrajala samo godinu dana. Četvrta opcija, savez konzervativaca i ŠD-a, ne čini mi se verovatan, i to ne zato što oni ne bi hteli, već zbog toga što su konzervativni partneri izričito protiv i već su se javno izjasnili. Ipak, mislim da nećemo doći do paralize, jer su švedski političari već u par navrata pokazali da znaju da se izdignu iznad stranaka i da rade zajedno, kada je u pitanju opšte dobro - uveren je gradonačelnik Borgholma.

Već je najavio da će nakon još jednog mandata na čelu ovog ostrvskog grada ući u nacionalni politički ring. Spada u red onih socijaldemokrata koji drže da Leven treba da odradi još jedan mandat na čelu i stranke i vlade, uprkos vrlo tesnom odnosu snaga u parlamentu.

- Ipak smo mi ukupno dobili osam do devet posto glasova više na izborima od konzervativaca i pojedinačno smo najjača stranka. Dosadašnjem premijeru svi rezultati i makroekonomski pokazatelji govore u prilog. Uveren sam zato da će Švedskom u iduće četiri godine vladati ta jedna srednja opcija - zaključio je Ćorković.

(Telegraf.rs/Slobodna Dalmacija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sudija

    13. septembar 2018 | 14:20

    Nasi ljudi su svugdje uspjesni jer su vrijedni i pametni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA