≫ 

Slučaj zamene beba u Crnoj Gori dobija epilog: Saslušani roditelji, u porodilištu im umesto dečaka dali devojčicu

Iz KCCG su se pravdali da su roditelji već na parkingu bolnice utvrdili da je beba zamenjena

  • 0

Roditelji muške bebe koja je prilikom zamene novorođenčadi, 15. maja u porodilištu Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) data drugim roditeljima, saslušani su juče u podgoričkom tužilaštvu, gde su ispričali da su prilikom otpusta bebe čekali sat i 45 minuta, jer je njihovog sina kući odnela druga porodica.

Prema informacijama iz tužilaštva, bračni par čija je beba zamenjena i čiji je slučaj danima bio u žiži javnosti dobio je dečaka, ali su prilikom dolaska kući utvrdili da su iz porodilišta izneli devojčicu, što je i jedini razlog da se nesvakidašnji incident okonča bez većih posledica.

Roditeljska drama u Crnoj Gori: Saznali za zamenu svoje bebe, tek kada su dobili poziv za sud

Iz KCCG su se pravdali da su roditelji već na parkingu bolnice utvrdili da je beba zamenjena.

Advokat Ranko Radonjić, zastupnik bračnog para iz Podgorice čija je beba prilikom otpuštanja predata drugim roditeljima, kazao je za "Dan" da su oni juče tužiocu predočili čitav slučaj i da će nakon što se izvrši uvid u spise predmeta pokrenuti parnični postupak protiv Kliničkog centra zbog velikog propusta.

Ceo slučaj su preuzeli advokati Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

- U posebnom postupku ćemo tražiti naknadu za štetu nanesenu roditeljima. Oni su više od sat i 45 minuta čekali da im predaju bebu koju su u Kliničkom prethodno dali drugoj porodici. Za to vreme ih ni medicinska sestra, protiv koje je pokrenut postupak, ni iz same ustanove, nisu obavestili da je došlo do zamene beba i da je njihovo dete dato drugome, već su im govorili da moraju da sačekaju dok ne završe otpusnu listu.

Verovatno su tada videli da su napravili propust i bebu dali drugoj porodici. Namerno su sakrili propust i to pravdali nekakvim ispisivanjem otpusne liste, dok su moji klijenti čekali. Juče smo saznali da su se roditelji drugog novorđenčeta tek nakon 45 minuta vratili sa tuđom bebom, a ne posle pet minuta, kako su iz KCCG saopštili za medije.

Znači, oni su otišli kući gde su utvrdili da beba nije njihova i nakon toga su se vratili u porodilište i uzeli svoje dete. Iako su hteli da predstave da je u pitanju bio beznačajan i miniran propust, ispostavilo se da se desilo znatno više od toga - ističe Radonjić.

Klinički centar je pokušao da prikrije da se propust dogodio Foto: Pixabay.com

On naglašava da im nije cilj da se naplati velika odšteta, već da se utvrdi odgovornost bolnice i ne zataškava ovakav slučaj. Kazao je da drugom bračnom paru, kojem je dato dete njegovih klijenata nije uručen poziv iz tužilaštva i oni će naknadno biti saslušani.

- Tražićemo određenu nadoknadu, ali još nismo utvrdili o kojem iznosu se radi - rekao je Radonjić.

On je ranije kazao da sa roditeljima čija je beba zbog propusta bila van bolnice ni nakon tri meseca niko od nadležnih nije stupio u kontakt, zbog čega su rezignirani ovakvim odnosom.

(Telegraf.rs/rtcg.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA