Amerikanci tvrde da se Rusija meša u referendum o imenu Makedonije: Zaev odgovara da nema dokaza za takve priče (FOTO) (VIDEO)

Vašington veruje da proruske grupe aktivno rade na potkopavanju referenduma potkupljujući pojedince i šireći dezinformacije

  • 3

Američki ministar odbrane Džejms Matis doputovao je u ponedeljak u Skoplje s upozorenjem da Rusija pokušava da se umeša u referendum o promeni imena Makedonije, između ostalog i širenjem dezinformacija.

Makedonci će na referendumu 30. septembra glasati o promeni imena države u Republika Severna Makedonija. Tome je prethodio sporazum Atine i Skoplja o imenu Makedonije posle nekoliko decenija dugog spora. Atina je zbog tog spora Makedoniji blokirala i put u Evropsku uniju i NATO savez.

>>> Makedonija se sprema za sudbinski referendum: Najveća opoziciona partija pozvala građane da donesu najbolju odluku za porodicu i državu

Matis je poslednji u nizu zapadnih čelnika, uključujući kancelarku Angelu Merkel, koji je došao u posetu Skoplju kako bi ga pozvao da prihvati sporazum - Foto: Tanjug/AP

Grčkoj je smetalo to ime jer tvrdi kako se njime impliciraju teritorijalne pretenzije na istoimenu severnu grčku pokrajinu. Zbog grčkog prigovora, Makedonija je primljena u Ujedinjene nacije pod privremenim imenom Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije (FYROM).

Matis je poslednji u nizu zapadnih čelnika, uključujući kancelarku Angelu Merkel, koji je došao u posetu Skoplju kako bi ga pozvao da prihvati sporazum.

Američki ministar odbrane, koji će u Skoplju boraviti samo nekoliko sati, trebalo bi da se sastane s makedonskim premijerom i ministrom odbrane, a takođe i predsednikom Đorđem Ivanovom koji se protivi sporazumu.

Matis je doputovao u Skoplje s upozorenjem da Rusija pokušava da se umeša u referendum o promeni imena Makedonije - Foto: Tanjug/AP

- Mi samo pratimo kako oni oblikuju svoju sopstvenu budućnost... a ne da je oblikuje neko drugi - rekao je Matis maloj grupi novinara na putu za Skoplje.

- Ne želimo da Rusija tamo radi ono što je pokušala da učini u toliko mnogo zemalja - kazao je on dodavši da ga uplitanje Moskve zabrinjava.

Vašington veruje da proruske grupe aktivno rade na potkopavanju referenduma potkupljujući pojedince i šireći dezinformacije.

Vašington veruje da proruske grupe aktivno rade na potkopavanju referenduma potkupljujući pojedince i šireći dezinformacije - Foto: Tanjug/AP

ZAEV PORUČUJE DA VLADA NEMA INFORMACIJE O RUSKOM UTICAJU NA REFERENDUM

Makedonski premijer, Zoran Zaev, izjavio je danas da nema nikakvih dokaza o uticaju Rusije na referendum koji će u toj državi biti održan 30. septembra o sporazumu Atine i Skoplja, a koji se tiče promene imena te bivše jugoslovenske republike.

Zaev je to rekao odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji posvećenoj slobodi medija u regionu.

Zoran Zaev ističe da makedonska vlada nema nikakvih dokaza o uticaju Rusije na referendum - Foto: Tanjug/AP

- Nemam nikakvih dokaza o bilo kakvom uticaju Rusije. Rusija i Makedonija su prijatelji i Moskva nema ništa protiv integracija Makedonije u EU, ali je protiv naše integracije u NATO. I to vrlo jasno govore. Mi pokušavamo da objasnimo da za nas ne postoji alternativa osim pune integracije u EU i NATO. Verujem da će to razumeti i prijatelji iz Rusije, jer naši građani će ostati posvećeni tom putu - rekao je Zaev.

Potvrdio je da je upoznat sa informacijama na društvenim mrežama na kojima neki šire laži, ali nije rekao na koga precizno misli.

(Telegraf.rs/Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bobo

    17. septembar 2018 | 16:03

    A sta oni rade tamo onda

  • Toto

    17. septembar 2018 | 14:48

    Prekobarci najbolje znaju kako se manipuliše državama, pa misle da svi to mogu, a da im se ne povraća od te gnusobe.

  • Darko

    18. septembar 2018 | 00:20

    Oni se svuhde mešaju a brane drugima da se mešaju. Večiti licemeri

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA