Počelo ponovno suđenje Naseru Oriću za ratne zločine nad Srbima: Sve oči uprte u zaštićenog svedoka

Sud BiH je prošlog oktobra Orića i Muhića oslobodio optužbi da su 1992. u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba: Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića

  • 7

Ponovljeno suđenje ratnom komandantu tzv. Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću za ratne zločine počinjene nad Srbima na području istočne Bosne započelo je pred Sudom BiH.

Suđenje je počelo u ponedeljak ispitivanjem svedoka koji je promenio iskaz, a kojom tereti pripadnike tzv. Armije BiH za napad na srpska sela u okolini Srebrenice i Bratunca, prenosi HINA.

>>> Odbijen predlog da se ponovo iznesu svi dokazi: Novo ročište u suđenju Naseru Oriću zakazano za 17. septembar

Državni advokat BiH Miroslav Janjić je predstavljajući optužnicu rekao da će se tokom ponovljenog postupka osvrnuti na verodostojnost iskaza svih svedoka koji tvrde da će dokazati navode po kojima su Orić i pripadnik tzv. Armije BiH Sabaduhin Muhić odgovorni za ubistvo trojice Srba u selu Zalazje kod Srebrenice.

Orić i pripadnik tzv. Armije BiH Sabaduhin Muhić odgovorni su za ubistvo trojice Srba u selu Zalazje kod Srebrenice - Foto: Profimedia/AFP

Svedok državnog tužilaštva Radivoje Ostojić tvrdio je da su sredinom jula 1992. godine pripadnici tzv. Armije BiH napali selo Zalazje, dok u ranijem iskazu tokom prvostepenog postupka to nije eksplicitno tvrdio, prenosi HINA.

- Prvo sam ranjen u kući, dosta krvi sam već izgubio - izjavio je Ostojić, dodajući da je tokom napada video ubijenog Dragana Rakića.

Janjić je najavio da će na sledećem ročištu biti saslušan zaštićeni svedok "O1", za kojeg tvrdi da će potvrditi navode iz optužnice o učestvovanju Orića u ubistvu srpskih vojnika.

Na sledećem ročištu biti saslušan zaštićeni svedok "O1", za kojeg tvrdi da će potvrditi navode iz optužnice o učestvovanju Orića u ubistvu srpskih vojnika - Foto: Youtube / Ibro Zahirovic

Sud BiH je prošlog oktobra Orića i Muhića oslobodio optužbi da su 1992. u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba: Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Apelaciono veće Suda BiH je 8. juna, zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka, ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovno održavanje pretresa.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Karneval

    18. septembar 2018 | 11:38

    Farsa. Ništa. Muslimani ne sude komandantima svoje vojske. Biće ne dostatak dokaza. Nema ko da dokaže zverstava žrtve su pobijene. Ne mogu da govore. Svedocima se ne veruje. I tako to u krug.

  • Bug

    18. septembar 2018 | 14:21

    Ubili toliko ljudi a sudi im se za trojicu!?

  • saja

    20. septembar 2018 | 02:50

    Ništa od toga nema.RAat je projektovala Amerika i Eu a Srbi su se opirali.Neće niko biti osudjen za zločine nad srpskim narodom.NI od naroda tih zemalja a kamoli vlada i sudova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA