≫ 

Prva žrtva groznice Zapadnog Nila u Zagrebu: Muškarac preminuo nakon nekoliko nedelja borbe s virusom

Prvi smrtni slučaj od ove bolesti u Hrvatskoj potvrđen je početkom septembra u osječkom KBC, kada je takođe preminuo stariji muškarac

  • 0

Od posledica groznice Zapadnog Nila, u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević u Zagrebu je preminuo je 84-godišnji muškarac.

Zaraženi muškarac se s još troje obolelih već nekoliko nedelja nalazio na odeljenju za zarazne bolesti, a preminuo je tokom vikenda.

>>> Dete hitno primljeno u Institut za majku i dete zbog groznice Zapadnog Nila?

Prvi smrtni slučaj od ove bolesti u Hrvatskoj potvrđen je početkom septembra u osječkom KBC - Foto: Pixabay.com

Prvi smrtni slučaj od ove bolesti u Hrvatskoj potvrđen je početkom septembra u osječkom KBC, kada je takođe preminuo stariji muškarac.

Prema podacima Evropskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, do 30. avgusta ove godine, na području Evrope zabeleženo je ukupno 710 slučajeva infekcije virusom Zapadnog Nila.

Najviše ih je bilo u Italiji - 327, potom u Srbiji - 213, u Grčkoj - 147, u Rumuniji - 117, a 96 u Mađarskoj.

U SRBIJI DO SADA OBOLELO 286 LJUDI

Načelnica Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji, epidemiolog dr Vesna Stefanović, izjavila je nedavno da su od virusne groznice Zapadnog Nila, koju prenose komarci, umrle dve osobe u Pomoravskom okrugu. Reč je o starijim osobama, oko 70 godina, iz sela Veliki Popović opština Despotovac i iz Paraćina.

- Imali su komplikovani, neuroinvezivni oblik, koga prati neurogeni encefalitis, i najmanje ga ima, oko jedan odsto - objasnila je Stefanović.

Virus zapadnog Nila u Pomoravskom okrugu je izolovan u avgustu u Laboratoriji Veterinarskog specijalističkog instituta u Jagodini, sa područja sela kraj Velike Morave, Oštirkovac u opštini Ćuprija i Čepure, opština Paraćin, dodala je ona.

Vesna Stefanović je rekla da je virus groznice Zapadnog Nila prvi put registrovan u Pomoravlju.

Takođe, pre nedelju dana u Institut za majku i dete "Dr Vojkan Čupić" primljeno je dete za koje se sumnja da je dobilo virus Zapadnog Nila.

Ukoliko analize budu pokazale da se radi o virusu Zapadnog Nila to će biti prvi slučaj te infekcije koji je dokazan kod dece u Srbiji.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" dosad je u Srbiji od ove infekcije obolelo 286 ljudi, dok je 29 umrlo.

U Beogradu je i dalje najviše registrovanih slučajeva - 141.

Najvažnijim vektorom za prenos infekcije se smatra komarac vrste "Culex", ali i druge vrste mogu preneti infekciju.

(Telegraf.rs/24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA