Nestašni krokodil Ganko ulazi u pubertet, uveče beži iz svog doma i noći provodi u jezeru sa patkicama (FOTO)

Skopski ZOO vrt ima dva krokodila, mužjaka Ganka i ženku Tinu. Do sada je samo Ganko bežao

  • 0

Krokodil koga zovu Ganko u utorak uveče je pobegao iz Zoološkog vrta u Skoplju, a nakon kratke šetnje ušao je u jezero sa patkama i tu prespavao. Krokodil je izgleda bio sit, pa nije bio zainteresovan za patke koje su se panično razbežale po jezeru.

Kada su narednog jutra zaposleni u ZOO vrtu došli na posao ni malo nisu bili iznenađeni što Ganke nema u njegovom prebivalištu. Pronašli su ga u jezeru sa patkama i vratili nazad.

Direktor Zoološkog vrta, Đorđi Galetanovski kaže da ovo nije bio prvi put da je krokodil bežao. Oni su i ranije dobijali dojave građana da je Ganko napuštao svoje prebivalište i da treba da se promeni niska ograda.

Uhvatili su zver koja je teška 600 kg i duga kao automobil: I dalje im nije jasno kako se skrivala čitavu deceniju (FOTO)

- Krokodili su mladi i u dobroj su kondiciji, jer sada ulaze u pubertet. Krenuo je noću da istražuje. Konstatovali smo da ograda treba da se promeni, ali smo odlučili da to uradimo na proleće, jer uskoro završava sezona i oni će biti smešteni u zatvoren prostor. Srećom, nije pojeo ni jednu patku - rekao je Galetanovski za portal Prizma.

Nestašni krokodil Ganko Foto: instagram /Zooloska gradina

Skopski ZOO vrt ima dva krokodila, mužjaka Ganka i ženku Tinu. Do sada je samo Ganko bežao, ali tome će biti stavljen kraj, jer su zaposleni ipak odlučili da ne čekaju proleće, već da odmah postave novu ogradu oko njihovog prebivališta.

- Prebivalište krokodila je priznato od strane evropske asocijacije EAZA kao jedno od najboljih prebivališta za reptile u Evropi. Jedan od razloga zbog kojih je krokodil pobegao je taj što je ograda, koju su vukli posetioci, bila oštećena. Zato smo još jutros počeli da postavljamo novu sigurnosnu ogradu oko njih - rekao je za portal sdk.mk direktor Zoološkog vrta, Đorđi Galetanovski.

Kada je čuo za podvig nestašnog krokodila, mladi pesnik Martin Bogatinovski se prisetio anegdote koju mu je ispričao njegov prijatelj, jeromonah iz Srbije.

Ganko beži "zahvaljujući" niskoj ogradi u Zoološkom vrtu Foto: instagram /Zooloska gradina

- Prošlo je oko 20 godina otkako sam poslednji put posetio Zoološki vrt u Skoplju. Zajedno sa trojicom Crnogoraca, među kojima je i jedan sadašnji vladika, odjednom smo se pretvorili u potencijalni plen besne pume koja je uspale da pobegne iz svog kaveza i koja je slobodno išla stazom namenjenom za posetioce -pričao je jeromonah.

Iako se divlja mačka nalazila na svega nekoliko metara od njih, oni su uspaničeno uspeli da se sklone u najbližu prostoriju, a kada su o begu pume obavestili zaposlene u ZOO vrtu, njihova reakcija ih je zaprepastila.

- Aha, znači opet je izašla iz kaveza... - progovorio je jedan od zaposlenih kao da se ništa nije desilo i nastavio da radi.

Sadašnje bekstvo krokodila, ocenjuje mladi pesnik, pokazuje da se situacija ni malo nije promenila u poslednje dve decenije.

- Ako im životinje tako lako beže iz kaveza, onda uopšte ne treba da dovode slonove, koji uskoro treba da stignu u skopski ZOO vrta, jer ako im i oni pobegnu, niko to neće primetiti - veli Martin Bogatinovski.

VIDEO: Ovo je snaga smrti

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA