≫ 

Kapetan Dragan uskoro na uslovnoj slobodi?

Draganu Vasiljkoviću je ostalo manje od 10 odsto izrečene kazne

  • 13

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, prebačen je u petak ujutru iz Zatvorske ustanove "Kerestinec" u "Lepoglavu" na dalje izdržavanje kazne zatvora od 13 i po godina. Iz "Kerestinca" je, po službenoj dužnosti već zatraženo da Vasiljković bude pušten na uslovnu slobodu jer mu je ostalo manje od 10 odsto izrečene kazne. O ovom zahtevu odlučivaće Županijski sud u Velikoj Gorici, ali još nije poznato kada, pišu Novosti.

Kapetan Dragan premešten iz splitskog zatvora u Remetinec u Zagrebu

U Dokumentaciono-informacionom centru "Veritas" kažu da, otkada se pred hrvatskim sudovima Srbima sudi za ratne zločine, zahtev iz "Kerestinca" je prvi kojim se po službenoj dužnosti traži uslovno puštanje na slobodu jednog Srbina.

Dragan Vasiljković, Foto: Tanjug/HINA/ Mario Strmotic

- Drugostepena presuda Draganu Vasiljkoviću postala je pravosnažna i on je, najpre, upućen u "Kerestinec" na lekarske preglede i dijagnostiku, odakle je u petak ujutru prebačen u "Lepoglavu" - kažu u "Veritasu". - No, s obzirom na to da je odavno odslužio više od dve trećine kazne, jasno je zašto su nadležni iz "Kerestinca" zatražili, kako navode "uslovni otpust". Ukoliko Županijski sud u Novoj Gorici odbije ovaj zahtev, puštanje na slobodu tražiće sam Vasiljković.

On je prvostepenom presudom pred Županijskim sudom u Splitu, najpre bio osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina u Kninskoj tvrđavi i pri napadu na policijsku stanicu u Glini. U julu ove godine, Vrhovni sud Hrvatske umanjio mu je kaznu za 18 meseci.

Vasiljković je osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina u Kninskoj tvrđavi i zbog napada na policijsku stanicu u Glini, Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy, Wikimedia

USTAVNA TUŽBA

Ustavnom sudu Hrvatske, Vasiljković je 20. avgusta podneo ustavnu tužbu kojom traži ukidanje presude i vraćanje postupka na početak "zbog kršenja brojnih ustavnih i konvencijskih prava".

Ako sud ne prihvati tužbu i ne ukine presudu, u "Veritasu" kažu da se stiče uslov da pravdu zatraži pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

VIDEO: Hrvatska obeležava "Oluju", najviši državni zvaničnici prisutni u Kninu

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Poručnik

    21. septembar 2018 | 22:53

    Naj pošteniji čovek u ratovima ex Sfrj, gospodin i profesionalac

  • BASA

    22. septembar 2018 | 13:35

    Bravo Kep , samo se drzite ! Bili ste hrabri i ostali takav !

  • Jovan

    22. septembar 2018 | 03:51

    Jedini naj posteni covjek koji je branio Krajinu na zalos nevin lezi u zlocinackoj drzavi Hrvatskoj (NDH)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA